Το διεθνές συνέδριο “Just Transition Platform Meeting – Coal Regions in Transition Virtual Week” υλοποιήθηκε μέσα από μια σειρά από διαδικτυακές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 16-19 Νοεμβρίου 2020. Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια εναρκτήρια συνεδρία αφιερωμένη στη σημασία της συμμετοχής των ενδιαφερομένων φορέων (stakeholders) στη δίκαιη μετάβαση. Η εμπλοκή των ενδιαφερομένων υπήρξε το κεντρικό θέμα που καθοδήγησε τις συνεδρίες με επίκεντρο τη δίκαιη μετάβαση. Ο λόγος δόθηκε σε οικονομικούς παράγοντες, κοινωνικούς εταίρους, επιχειρηματικούς εκπροσώπους, οργανώσεις νεολαίας και εμπειρογνώμονες μετάβασης για να συζητήσουν τις ανάγκες και τις προκλήσεις της δίκαιης μετάβασης. Ως μέρος της περιοχής άνθρακα την εβδομάδα μετάβασης, συμμετείχαν ορισμένες από τις περιοχές που προσχώρησαν πρόσφατα στην Πρωτοβουλία, οι οποίες παρουσίασαν τις προκλήσεις και τα έργα τους για την έναρξη της μετάβασης. Διαφορετικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εξέτασαν τη μετάβαση από τον άνθρακα εντός και εκτός της ΕΕ, με έμφαση στην Ουκρανία, καθώς και στη μελλοντική οικονομία υδρογόνου. Επίσης, παρουσιάστηκαν διάφορα εθνικά σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση μεταξύ των οποίων και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, από την Ελλάδα εισηγητής και εκπρόσωπος για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης – ΣΔΑΜ υπήρξε ο κ. Αντώνης Καϊλής, ο οποίος περιέγραψε αναλυτικά τον σχεδιασμό και την προσέγγιση που πραγματοποιείται στις περιοχές σε μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη. Επεσήμανε επιπλέον, την προσήλωση του σχεδίου στη δέσμευση για καθαρές μορφές ενέργειας και στον μετασχηματισμό της οικονομίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μετασχηματισμού.
Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας – ΟΕΝΕΦ και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας παρακολούθησαν όλες τις εξελίξεις και συμμετείχαν ενεργά στον ευρύτερο διάλογο για ένα καθαρότερο περιβάλλον και μια ισόρροπη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Συνέδριο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των μεταλιγνιτικών περιοχών της Ευρώπης και μη, καθώς συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την επιλογή για ένα καθαρότερο περιβάλλον στην Ευρώπη και από τη δέσμευση των κρατών-μελών να ακολουθήσουν πιστά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (EU GREEN DEAL).