Ποιος είναι ο Καρυοθραύστης; Και γιατί κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα θυµόµαστε την ιστορία του; Πώς και πού ξεκινά η ιστορία του;
Το 1816 γράφτηκε ένα παραµύθι από το γερµανό συγγραφέα Έρνστ Χόφµαν µε τίτλο «Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών». Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό µαγικό παραµύθι για µία κούκλα παιχνίδι που χαρίζει στη µικρή Κλάρα ο νονός της ο Ντροσελµάγιερ σε µια µικρή Γερµανική πόλη. Ο Καρυοθραύστης, ή όπως λέγεται στα Ρώσικα Στσελκούντσικ, ήταν ένα κινούµενο στρατιωτάκι που λειτουργούσε ως Καρυοθραύστης. Η µικρή Κλάρα ονειρεύτηκε µία ιστορία µε ήρωα τον Καρυοθραύστη και τον εαυτό της εκείνη την παραµονή των Χριστουγέννων.
Αυτήν την ιστορία πήρε ο Τσαϊκόφσκι και την έκανε µπαλέτο σε δύο πράξεις. Στην πρώτη πράξη, όταν η γιορτή τελείωσε και οι καλεσµένοι έφυγαν, η Κλάρα µπήκε στο ήσυχο σαλόνι για να κοιµίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτύπησε µεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιµήθηκε και µεταφέρθηκε σε έναν παραµυθένιο κόσµο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο µεγάλωσε µαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάµεσά τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντάνεψαν και ρίχτηκαν στη µάχη µε µεγάλα ποντίκια που εισέβαλαν στο δωµάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κέρδισε τη µάχη και µεταµορφώθηκε σε έναν όµορφο πρίγκηπα.
Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκηπας – Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα µαγικό ταξίδι. Περνούν από τη Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από τη χώρα των Ζαχαρωτών µε τη νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όµως την ηµέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το µόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.
Η πρώτη πρεµιέρα δόθηκε στις 18 ∆εκεµβρίου 1892 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και 42 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο.
Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βασίλης Μυριανθόπουλος εμπνεύστηκαν απο τους Καρυοθραύστες και δημιούργησαν 4 καμβάδες με Καρυοθραύστες στην street εκδοχή τους. H street art αποτελεί σήμερα μία αυτεξούσια μορφή τέχνης και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης τέχνης. Οι ρίζες της ενυπάρχουν στην ίδια τη δημιουργική διαδικασία, η οποία ζυμώνεται με την πρόθεση του καλλιτέχνη να προβάλει την αντίθεσή του απέναντι στο κατεστημένο κοινωνικό πλαίσιο!
Ο Σταύρος Μαυρόπουλος, ο Δημήτρης Καλημέρης, ο Γιώργος Μαυρόπουλος και ο Γιάννης Ζάμκος ολοκλήρωσαν τα έργα τους τα οποία πια κοσμούν το χώρο του ΔΗΠΕΘΕ !
Τέσσερις Καρυοθραύστες, υψηλής αισθητικής με πρωτοποριακή και συναρπαστική μεθοδολογία. Ένας διάλογος με το χριστουγεννιάτικο αστικό πλαίσιο.
Πληροφορίες για την Ιστορία του Καρυοθραύστη Μαρία Παπαμαργαρίτη, tetartopress.gr