Φέτος είναι η χρονιά της 200ετούς επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας η οποία οδήγησε στην ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους. Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου γιορτάζεται ως εθνική εορτή, η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης, ημέρα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και ιστορικής μνήμης και βασικό κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και όχι μόνο.
Μετά από 4 αιώνες σχεδόν, το 1821 οι Έλληνες με σποραδικές εξεγέρσεις εναντίον της κυρίαρχης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ξεκίνησαν την αποτίναξη της ανυπόφορης μέχρι τότε κατάστασης. Οι μικρές μάχες κατά τόπους, σύντομα μετατράπηκαν σε έναν πανεθνικό αγώνα ανεξαρτησίας εμπνευσμένο από ιδεολογίες που επικρατούσαν τότε όπως αυτή του Διαφωτισμού. Τη στιγμή που η έκρυθμη κατάσταση προσέγγισε τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία), η επέμβαση των οποίων ήταν καθοριστική, οδήγησε σε λήξη του πολέμου το 1832 με την Ελλάδα να αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο έθνος.
Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και για να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων, ο οίκος Hermés σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Ηλία Καφούρο, σχεδίασε ένα limited edition μαντήλι, την “Ελευθερία”, ένα ιδιαίτερο μαντήλι που ξεχωρίζει για τα μοναδικά του στοιχεία, αφού συνδυάζει ένα εξαίρετο σχέδιο με μοναδικούς χρωματισμούς. Ο καλλιτέχνης εξηγεί ότι ο σχεδιασμός λειτουργεί ως στοχασμός γύρω απο την έννοια της ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούμε δεδομένη, καθώς και την πραγματική ουσία της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο.
Ο σχεδιασμός του, που παραπέμπει σε σημαία, έχει τα γράμματα της λέξης «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», μέσα σε χαρακτηριστικά τοπία εμπνευσμένα από τρεις περιοχές της χώρας: την ορεινή Hπειρωτική Ελλάδα, την αγροτική Πελοπόννησο και τα εμβληματικά νησιά του Αιγαίου. Σπίτια σκαρφαλωμένα σε βουνοπλαγιές, καμπαναριά, αρχαία περιστύλια, γέφυρες και ευωδιαστές βεράντες που φωλιάζουν μέσα σε καταπράσινα τοπία. Πλούσιο σε λεπτομέρειες και μοτίβα που συνδέει ο καλλιτέχνης αριστοτεχνικά, σε ένα πανόραμα ελληνικού πολιτισμού και ιστορίας κατά τη διάρκεια των αιώνων .
Στο κέντρο, το γράμμα «Θ» δεσπόζει πάνω από μια λίμνη και παίρνει τη μορφή ενός γαλάζιου ματιού, το οποίο κατά την ελληνική παράδοση αποτρέπει την κακή τύχη. Συμβολίζει τον τρόπο που οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν ασπαστεί την πολιτιστική, κοινωνική & ανθρωπιστική κληρονομιά, με το βλέμμα τους σταθερά στραμμένο προς το μέλλον.
“Η ιστορία της Ελλάδας είναι παγκόσμια και ως Ευρωπαίοι, το πεπρωμένο μας συνδέεται με το πεπρωμένο
της Ελλάδας”, αναφέρει ο Pierre-Αlexis Dumas, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Hermès, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του Οίκου να διηγηθεί την ιστορία της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. “Βλέπω το μαντίλι σαν σαν μια ιστορία τυπωμένη σε μετάξι”, προσθέτει.
Το μαντήλι θα είναι διαθέσιμο στο κατάστημα Hermès Athens από τις 26 Μαρτίου 2021.
Πιστός στις δεσμεύσεις και τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευημερίας ο Οίκος Hermès θα διαθέσει μέρος των εσόδων από κάθε πώληση στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία».