Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture

Το πορτρέτο του Νικόλαου Κασομούλη

Σημείωμα του ζωγράφου

από Τάνια Ώττα
27 Μαρτίου 2021
σε Life & Culture, Εικαστικά, Ιστορία, Φωτογραφία
Share on FacebookShare on Twitter

 

 

Τιμούμε την ιερή μνήμη του ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΥ ΗΡΩΑ, της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ
Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιάτιστας “Μαρκίδες Πούλιου”  με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821,  θέλοντας να τιμήσει τους Σιατιστινούς που συμμετείχαν σ’ αυτό το Εθνεγερτικό Έπος,  είτε στην περίοδο της προετοιμασίας του, όπως ήταν οι αείμνηστοι δημοσιογράφοι και εκδότες όλων των επαναστατικών κειμένων του Πρωτομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή, Αδελφοί Μαρκίδες Πούλιου αλλά και όσους έδρασαν κατά τον πολύχρονο Επαναστατικό Αγώνα παρέδωσε στο Δήμο Βοΐου το  πορτρέτου του ΣΙΑΤΙΣΤΙΝΟΥ ΗΡΩΑ, της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ.
Το πορτρέτο φιλοτέχνησε ο  Χρήστος Καρακουλάκης,  μέλος του Συλλόγου,  με δαπάνη της ευεργέτιδας της Σιάτιστας και του Συλλόγου κ. Ναούμας Ταχμιτζή.
Σημείωμα του ζωγράφου 

Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821, έγινε μια προσπάθεια, στοχεύοντας να συνθέσει πάνω της, τόσο την εικαστική όσο και την ιστορική απεικόνιση και αξία, ενός μεγάλου ήρωα, του τόπου και του γένους μας.

Το ολόσωμο πορτρέτο του Νικόλαου Κασομούλη είναι δουλεμένο πάνω σε χαρτί ελεύθερου σχεδίου, διαστάσεων 30Χ40,  και δημιουργήθηκε με βασικό υλικό το μολύβι(διαφόρων βαθμίδων τονικότητας).

Το ισχυρότερο στοιχείο που υπήρχε, ώστε να έχει μια αρχική, αλλά και ιστορική βάση η συγκεκριμένη προσπάθεια, ήταν η φωτογραφία του ήρωα, ομολογουμένως όχι σε τόσο καλή κατάσταση, λόγο της παλαιότητάς της. Στο ντοκουμέντο αυτό, βρίσκουμε τον εικονιζόμενο μετά την επανάσταση, αξιωματικό πλέον (αποστρατεύτηκε ως συνταγματάρχης), σε ώριμη ηλικία, καθήμενο σε βράχο, φορώντας «τα ελληνικά» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κι ο ίδιος πολλές φορές στα γραπτά του, να κρατά στο αριστερό του χέρι ένα σπαθί.

Ο στόχος όμως κατά τα άλλα, ήταν να γίνει κάτι ναι μεν ρεαλιστικό, αλλά με ισχυρό ταυτόχρονα πάνω του το στοιχείο του συμβολισμού, και όχι ένα πιστό αντίγραφο της φωτογραφίας. Τα μόνα σημεία που μπορούμε να πούμε πως αντιγράφηκαν όσο το δυνατόν πιστά, είναι ο κορμός του σώματος, η στάση του(καθήμενος σε βράχο),το εθνόσημο, και τα παράσημα(Αργυρό Αριστείο του Αγώνα – Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Σωτήρος ), τα οποία του απονεμήθηκαν επί βασιλείας του Όθωνα. Τα υπόλοιπα στοιχεία εμπλουτίστηκαν και σχεδιάστηκαν, με κινητήριο μοχλό την ιστορική έρευνα-τεκμηρίωση και κατόπιν την έμπνευση η οποία γεννήθηκε μέσω αυτής.

Κάπως έτσι λοιπόν, και με αυτές τις βάσεις  το μολύβι ξεκίνησε την περιπέτειά του πάνω στο χαρτί…

Αρχικά να πούμε ότι όπως στη φωτογραφία, έτσι και στο σκίτσο, συναντούμε τον ήρωα μας σε μεγάλη ηλικία, μετά την επανάσταση, ως αξιωματικό του ελληνικού στρατού. Το πρόσωπο του, πλούσιο σε ρυτίδες εμπειρίας και κόπων πολλών χρόνων, και το βλέμμα του, στρέφονται ελαφρώς προς τα αριστερά. Τα μάτια κάτω απ’ πυκνά του φρύδια, ατενίζουν και παρατηρούν, στοχεύοντας κάπου που μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Η προσωπογραφία συμπληρώνεται με το περιποιημένο, στριφτό γκριζαρισμένο μουστάκι του.

Το δυνατότερο στοιχείο βέβαια, με διαχρονικούς και ιστορικούς συμβολισμούς, δεν θα μπορούσε παρά να είναι η στολή που φοράει. Δεσπόζει σε αυτήν, η χαρακτηριστική μακριά ολόλευκη φουστανέλα, στην οποία έγινε προσπάθεια να τονιστεί ο όγκος που δημιουργούν η πολλές πιέτες αλλά και η μεγαλοπρέπειά της . Έπειτα το γελέκι και η φέρμελη πάνω του, γεμάτα περίτεχνα χρυσοκέντητα σχεδιασμένα μοτίβα, τόσο στα κύρια μέρη τους όσο και στα μανίκια, όπου ανάμεσά τους βρίσκουμε φανερά η και κριμένα ακόμα, όπως συνηθιζόταν,  λαογραφικά και θρησκευτικά σύμβολα( στην προκειμένη περίπτωση έχουμε σταυρούς και το κυπαρίσσι του Μυστρά), πλαισιωμένα με τρείς σειρές χρυσά κουμπιά στο κέντρο. Κατάστηθα φορεμένο, το λευκό πουκάμισο.  Στο κεφάλι το χαρακτηριστικό φέσι της εποχής εκείνης με το εθνόσημο της οθωνικής περιόδου, και την μακριά φούντα στο πλάι να πέφτει πίσω από τον ώμο. Τέλος, οι κεντητές γκέτες(περικνημίδες)  που περιβάλουν τα πόδια κάτω από τα γόνατα, καλύπτοντας στην κατάληξή τους τα τσαρούχια.  Όλα αυτά ήταν κύρια γνωρίσματα των καπεταναίων στα χρόνια της επανάστασης όσο και μετά από αυτή…  Σήμερα η φορεσιά αυτή διασώζεται με ελάχιστες παραλλαγές, από τους αξιωματικούς και τους ευζώνους της  Προεδρικής Φρουράς.

Θα σταθούμε έπειτα σε κάποια άκρως συμβολικά αντικείμενα, τα οποία δίνουν έμφαση στην πορεία αλλά και στην πολυσχιδή προσωπικότητα του ήρωα. Ο οποίος, ενώ μεγαλώνει αρχικά σε μια εύπορη εμπορική οικογένεια, μαθαίνοντας γράμματα και μουσικά όργανα ακόμη, ταξιδεύει σε πόλεις του εξωτερικού, βάζοντας τις βάσεις και μπορώντας εύκολα να επαναπαυτεί, σε έναν προκομμένο και ήσυχο βίο, θρέφει ταυτόχρονα μέσα του και τα ιδανικά της ελευθερίας, της πίστης, όπως και την προσμονή της αποτίναξης του οθωμανικού ζυγού. Μυείται στην Φιλική Εταιρία και σύντομα έρχονται έτσι τα πράγματα όπου αυτό το νεαρό παλικάρι, ρίχνεται στη φωτιά της επανάστασης , και γίνεται μαχητής της. Γνωρίζεται και συνεργάζεται με μεγάλες προσωπικότητες της εποχής, ζει τρομερά γεγονότα και καταστάσεις, με αποκορύφωμα την  πολιορκία και έξοδο του Μεσολογγίου όπου καταφέρνει να επιζήσει. Συνεχίζει έπειτα τον αγώνα, όπως και την μακρά πορεία προσφοράς στην πατρίδα έχοντας τη χαρά να την δει, έστω και ως ένα βαθμό ελεύθερη. Αρκετά μετά, αρχίζει να γράφει τις αναμνήσεις του, από ότι έζησε, άκουσε και είδε. Καταφέρνοντας να θεωρείται αυτή τη στιγμή, ως ένας από τους σημαντικότερους ιστοριογράφους της επανάστασης του 21.  Προσφέροντας έτσι στις επόμενες γενιές έναν μεγάλο ιστορικό και συγγραφικό θησαυρό.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως έχουμε δύο πολύ δυνατές πλευρές που συνυπάρχουν στον Κασομούλη. Η μια είναι του πολεμιστή. Για αυτό και κρατάει στο αριστερό του χέρι την σπάθη(πάλα) τύπου σαμσίρ με περίτεχνο θηκάρι, χαρακτηριστικό όπλο της επανάστασης,  διαφορετικό απ’ αυτό της φωτογραφίας (ευρωπαϊκού τύπου σπάθη).  Η άλλη πλευρά είναι αυτή του συγγραφέα. Για αυτό στο δεξί του χέρι κρατάει έναν τυλιγμένο πάπυρο(χαρτί). Λίγο προς τα κάτω, δίπλα του, σε ένα σπάσιμο του βράχου στον οποίο κάθετε, τοποθετείται  μια πένα(φτερό) γραφής μέσα στο μελανοδοχείο της.

Το σπαθί λοιπόν από τη μια, και το χαρτί με την πένα από την άλλη, είναι τα αντικείμενα τα οποία προαναφέρθηκαν, και έρχονται να συμπληρώσουν και να διηγηθούν την ιστορία του Κασομούλη ή και να προξενήσουν το ενδιαφέρον του θεατή σχετικά με τον βίο του.  Έτσι εξυπηρετείται εν τέλει ο συμβολισμός του ολόσωμου αυτού πορτρέτου. Συνθέτοντας στοιχεία, τόσο της φυσιογνωμίας και της προσωπικότητας του ήρωα μας, όσο και της εποχής στην οποία έζησε.

 

Χρήστος Ν. Καρακουλάκης

 

Τάνια Ώττα

Η Τάνια Ώττα ζει στη Σιάτιστα του Δήμου Βοΐου. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος "Master of Arts: Δημόσιες Σχέσεις, Μάρκετινγκ και Νέες Τεχνολογίες" του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο , στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών. Έχει εργαστεί ως Δημοσιογράφος - ειδικός συνεργάτης στο Γραφείο Δημάρχου Σιάτιστας και Βοΐου, στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε τοπικά τηλεοπτικά μέσα, αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Διδάσκει στο Δημόσιο ΙΕΚ Κοζάνης, στο τμήμα Δημοσιογραφίας, Συντάκτες και Ρεπόρτες και συνεργάζεται με το περιοδικό TOGETHER, όπου δημοσιεύει άρθρα και αφιερώματα.

Related Posts

Life & Culture

Οι Faces επανενώνονται για ένα νέο άλμπουμ

29 Απριλίου 2025
Life & Culture

Iσπανία: Σε τροχόσπιτα καταφεύγουν οι κάτοικοι

29 Απριλίου 2025
Life & Culture

Στην Εράτυρα

29 Απριλίου 2025
Next Post

Μόνη σαν το λεμόνι…

Τρόμος, μυστήριο και... πανδημία στο τρέιλερ του «In the Earth» του Μπεν Γουίτλι

Mind the gap: Η ιστορία αγάπης πίσω από την διάσημη προειδοποίηση, σ΄έναν λονδρέζικο σταθμό Η ιστορία έγινε φιλμ μικρού μήκους

Highlights

Με τη Νέα Γενιά στην Πρώτη Γραμμή: Ο Γιάννης Μητλιάγκας και το Επιμελητήριο Κοζάνης στη Δίκαιη Μετάβαση

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr