Η Proud Farm είναι μια αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών με έδρα των Άγιο Δημήτριο Κοζάνης. Πέραν της συμβατικής δραστηριότητάς της όμως ως ομάδα παραγωγών, δραστηριοποιείται και σε ένα ευρύτερο φάσμα που έχει να κάνει με την υποστήριξη και την εκπαίδευση παραγωγών, την εισαγωγή στοιχείων IoT για την επίλυση προβλημάτων του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας αλλά και την παροχή υπηρεσιών θερμοκοιτίασης σε νέους που επιθυμούν να εισέλθουν στον κλάδο! Μία ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, βασισμένη στο όραμά των νέων κτηνοτρόφων για μια βιώσιμη κτηνοτροφική παραγωγή, με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία!
Συνομιλήσαμε με τον Νίκο Κολτσίδα, ιδρυτικό μέλος της Ομάδας για την Proud Farm , την πρώτη ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού σκοπού, την καινοτομία και το όραμά τους, την τεχνολογική αναβάθμιση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, τις σύγχρονες προκλήσεις, την βιώσιμη ευημερία.
Tι είναι η Proud Farm, ποια η καινοτομία της και ποιο είναι το όραμά σας;
Η Θερμοκοιτίδα αιγοπροβατοτροφίας της ProudFarm, είναι ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο, που επιτρέπει στου νέους κτηνοτρόφους να εισέλθουν στον χώρο της αιγοπροβατοτροφίας με το χαμηλότερο ρίσκο και την μικρότερη επένδυση, μέσα από ένα Υψηλών Αποδόσεων-Υψηλής κερδοφορίας πρόγραμμα που τους παρέχει την κατάλληλη στήριξη για μία επιτυχημένη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Το επιχειρηματικό μοντέλο της ProudFarm έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κατορθώνει να αντιμετωπίζει βασικά και σημαντικά προβλήματα που συναντούν οι νέοι κτηνοτρόφοι. Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται πάντα κατά την προσπάθεια εγκαθίδρυσης μίας νέας αιγοπροβατοτροφικής επιχείρησης και στις περισσότερες περιπτώσεις διακυβεύουν την μετέπειτα πορεία της.
Πως υλοποιήσατε και διαχειρίζεστε την θερμοκοιτίδα;
Η υλοποίηση της θερμοκοιτίδας χωρίστηκε σε δύο βασικά τμήματα. Το πρώτο αφορά στην κατασκευή βιοκλιματικού τύπου εγκαταστάσεων, που θα εξασφαλίζουν την βέλτιστη εκτέλεση των καθημερινών διαδικασιών αλλά και την μέγιστη ευζωία για τα ζώα, αλλά και την τοποθέτηση σύγχρονου εξοπλισμού που θα εξασφαλίζει στοιχεία έξυπνης κτηνοτροφίας. Το δεύτερο τμήμα, αφορά στην δημιουργία των εργαλείων των φιλοξενούμενων στην θερμοκοιτίδα, για την εκπαίδευση, την διαχειριστική υποστήριξή τους αλλά και τον σχεδιασμό της ομαλής μετάβασής τους στις δικές τους μελλοντικές εγκαταστάσεις.
Με ποιον τρόπο στηρίζει η Proud Farm την τεχνολογική αναβάθμιση της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις;
Στην Proud Farmκατορθώνουμε να εφαρμόσουμε μία buttom – up προσέγγιση στην υιοθέτηση τεχνολογικών εργαλείων και στοιχείων IoT, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα του κλάδου. Παράλληλα, η δημιουργία της Επιχειρησιακής Ομάδας (OperationalGroup) στους Ευρωπαϊκούς Σχηματισμούς Καινοτομίας (EuropeanInnovationPartnership) μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε σημαντική γνώση που συνεχώς παράγεται από αντίστοιχες επιχειρησιακές ομάδες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα συμμετέχουμε σε διεθνή εργαστήρια που διοργανώνονται από τον ίδιο φορέα, όπως το “Small is Smart” που διοργανώθηκε στο Βουκουρέστι, το “New Skills for Digital Farming” που διοργανώθηκε το Aranjuezαλλά και το “Towards Carbon Neutral Agriculture” το οποίο θα γινόταν στο Ταλίν, αλλά τελικά θα το παρακολουθήσουμε διαδικτυακά στο τέλος του Μαρτίου.
H τεχνολογία αλλάζει την κτηνοτροφία; Ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις;
Η τεχνολογία θα έλεγα ότι αλλάζει περισσότερο και προς το καλύτερο την καθημερινότητα του κτηνοτρόφου και την ποιότητα ζωής την δική του και της οικογένειάς του. Ο φαινότυπος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας δύσκολα θα αλλάξει. Ίσως να γίνει πιο καλαίσθητος και συμβατός με το φυσικό τοπίο. Αυτά που θα αλλάξουν όμως δραματικά θα είναι οι καθημερινές διαδικασίες που θα εκτελούνται σε μία κτηνοτροφική μονάδα αλλά και η αποτελεσματικότητά τους. Θα αλλάξει επίσης η διαδικασία λήψης διαχειριστικών αποφάσεων. Ήδη στην αγελαδοτροφία ρομποτικά συστήματα έχουν την δυνατότητα να εκτελέσουν με ακρίβεια δύο εκ των βασικότερων διαδικασιών, την αρμεγή και το τάισμα. Ταυτόχρονα μπορούν να συλλέγουν παραγωγικά και ζωοτεχνικά δεδομένα, τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία, να παρέχουν πολύτιμη πληροφόρηση και καθοδήγηση στον κτηνοτρόφο και στον σύμβουλο του κτηνοτρόφου, για την λήψη στοχευμένων και αποτελεσματικών αποφάσεων, που αφορούν στην υγεία των ζώων, στην παραγωγή τους, στην αναπαραγωγή τους, στην διατροφή τους αλλά και στην οικονομική διαχείριση της κτηνοτροφικής επιχείρησης. Η αυτοματοποίηση των καθημερινών διαδικασιών, πέραν της μείωσης των εργατοωρών του κτηνοτρόφου, επιτυγχάνει παράλληλα την μείωση του animalfeedwaste, αλλά και της ενεργειακής κατανάλωσης. Η νέα τάση επομένως είναι η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που εξασφαλίζουν ευημερία για τον κτηνοτρόφο, τα ζώα και το περιβάλλον.
Είναι η ενέργεια ένα κοινωνικό αγαθό που εξυπηρετεί την βιώσιμη ευημερία;
Δυστυχώς η ενέργεια ακόμη δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό, με τον τρόπο που το ελληνικό σύνταγμα ορίζει τα κοινωνικά αγαθά. Οφείλουμε όμως να αγωνιστούμε για την διεκδίκηση αυτής της κατοχύρωσης. Όταν λέω να αγωνιστούμε δεν εννοώ να κατέβουμε και να διαδηλώσουμε στους δρόμους, χωρίς βέβαια να επιχειρώ να απαξιώσω αυτό το μέσο διεκδίκησης, αλλά μεθοδικά και στοχευμένα να εργαστούμε για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες που θα οδηγήσουν σε αυτή την κατοχύρωση. Η ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήσαμε αποτελεί το πρώτο μας βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε καταλάβει πως για να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως αυτό διαμορφώνεται. Δεν μπορείς να κερδίσεις μία παρτίδα σκάκι, αναποδογυρίζοντας το ταμπλό. Δυστυχώς όμως στις μέρες μας, όπου η άγνοια και ο παραπληροφόρηση στην πιο ακραία της μορφή, συναντά τον κομφορμισμό, όπως περιγράφεται και στο προφητικό Fahrenheit 451, μόνο η συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια, μπορεί να γεννήσει την ελπίδα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι συντελείται μία ενεργειακή επανάσταση, η οποία αν αποκτήσει έναν ξεκάθαρο κοινωνικό χαρακτήρα, έχει την δυνατότητα να αναμορφώσει τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.
Τι εννοούμε όταν μιλάμε για Systems Thinking;
Το Systems Thinking είναι η μέθοδος με την οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε θέματα που αφορούν στην αποδοτικότητα των κτηνοτροφικών μας επιχειρήσεων. Στην κτηνοτροφία η μέθοδος αυτή είναι εύκολα εφαρμόσιμη, καθώς μπορούμε πολύ απλά να ορίσουμε δύο απόλυτα διακριτά συστήματα που είναι το πρόβατο και η κτηνοτροφική μονάδα στο σύνολό της. Οι στόχοι μας κατά την προσομοίωση των δύο αυτών συστημάτων μπορεί να είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσής τους, η ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ή ακόμη και η ελαχιστοποίηση των εξωτερικών παρεμβάσεων, όπως ή χορήγηση αντιβιοτικών.
Υπάρχει μέλλον; Προσκαλείτε νέους που θέλουν να εισέλθουν στον κλάδο να ασχοληθούν με ένα μεν δύσκολο επάγγελμα που όμως μπορεί να γίνει προσοδοφόρο;
Το μέλλον σίγουρα υπάρχει και αναπόφευκτα θα το συναντήσουμε. Το ζητούμενο είναι να είναι ένα μέλλον στο οποίο να έχουμε την δυνατότητα να καλύπτουμε τις ατομικές και οικογενειακές μας ανάγκες, να είμαστε ζωντανοί, δραστήριοι και δημιουργικοί, αλλά και να αισθανόμαστε περήφανοι για εμάς και τις δράσεις μας. Είναι γεγονός πως, υπό συνθήκες, η κτηνοτροφία έχει την δυνατότητα να προσφέρει όλα τα παραπάνω. Αυτή είναι εξάλλου και η βασική επιδίωξη μας ως ομάδα παραγωγών.
Έχετε χρησιμοποιήσει την φράση του MarkTwain “Σχεδίασε για το μέλλον σου, γιατί εκεί θα περάσεις την υπόλοιπή σου ζωή.” Ποια είναι το δικό σας σχέδιο για το μέλλον; Συμπεριλαμβάνουν συνεργασίες;
Προσεγγίζουμε το επιθυμητό μέλλον, καταστρώνοντας ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει μικρούς επιμέρους στόχους, η επίτευξη των οποίων μας οδηγεί πιο κοντά στον γενικότερό στόχο μας, που είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα εξασφαλίζει την βιώσιμη πορεία των αιγοπροβατοτρόφων. Η εξασφάλιση συνεργασιών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αποτελεσματική πορεία του σχεδιασμού μας. Μέχρι τώρα μπορούμε να αναφέρουμε την συμμετοχή μας στο Συνεργατικό Σχηματισμό InoFa (Internet of Food Alliance), την συνεργασία μας με την Αμερικάνικη Γεωργική σχολή για την δημιουργία οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού αλλά και την παροχή δωρεάν υπηρεσιών ελέγχου αποδόσεων προς κτηνοτρόφους της Δυτικής Μακεδονίας και την συνεργασία μας με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ευρωπαϊκοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (European Innovation Partnership)».