To Save Your Hood είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει σκοπό να ενώσει, να στεγάσει και να δώσει δύναμη στις ατομικές και ομαδικές προσπάθειες για μια καλύτερη γειτονιά σε όλη την Ελλάδα. Μια πρωτοβουλία που μέσα σε ένα διάστημα δυο μηνών, έχει ενεργοποιήσει πάνω από 18.000 πολίτες και έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000.000 σκουπίδια ενώ μετράει 543 δράσεις σε όλη την Ελλάδα.
Η «νοοτροπία της αδιαφορίας» έγινε η αφορμή για τον Βασίλη Σφακιανόπουλο να ξεκινήσει μια εθελοντική πρωτοβουλία μαζί με κάποιους φίλους του. Ένα φιλικό κάλεσμα, ήταν η αρχή για να μαζευτούν την πρώτη κιόλας μέρα 32 σακούλες με σκουπίδια στα Τουρκοβούνια. Η σκέψη έγινε δράση και η δράση ονομάστηκε «Save your hood». Η ιδέα ξεκίνησε στην πρώτη καραντίνα , τον Απρίλιο του 2020 ενώ η πρώτη κινητοποίηση έγινε στις 15 Νοεμβρίου. Έτσι, η ανάγκη για αλλαγή έγινε κάτι παραπάνω από μια βόλτα!
Πιο καθαρά, πιο όμορφα, πιο υγιή
«Καθαρίζουμε το μέρος που μένουμε σε μια συνηθισμένη καθημερινή μας βόλτα. Στέλνουμε SMS 6 για ένα καλό σκοπό που μας αφορά όλους. Ατομικά ή ομαδικά μαζεύουμε όλοι λίγα σκουπίδια από διάφορα σημεία στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης πολιτών που ολοένα και μεγαλώνει, ενώνοντας τους πολίτες αλλά και άλλες εθελοντικές ομάδες ανά την Ελλάδα με σκοπό να γίνει η μεγαλύτερη αποκομιδή σκουπιδιών που έγινε στην χώρα μας. Στρώσεις σκουπιδιών, κάθε λογής αντικείμενα, παιχνίδια, πλαστικά, χιλιάδες καλαμάκια έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η ανάγκη όλων μας να είναι πιο καθαρά, πιο όμορφα, πιο υγιή τα μέρη που ζούμε μας ενώνει ώστε όλοι μαζί να δράσουμε άμεσα και να δούμε τις γειτονιές μας να αλλάζουν προς το καλύτερο. Ο σκοπός είναι ένας, δεν έχουμε κανένα ταμπού και δίνουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους που πραγματικά το πιστεύουν και θέλουν να αλλάξουν την πόλη ή την περιοχή τους.
Στέλιος Χλιαράς
Η κινητοποίηση των εθελοντών πανελλαδικά
Οι πρώτες επαφές που έγιναν με τον κόσμο ήταν λίγο χλιαρές: «πού να πάω;», «θα είμαι μόνος μου». Οπότε ψάξαμε να βρούμε μέρη με φίλους. Βρέθηκε μια πολύ προβληματική περιοχή στον Πειραιά. Την επόμενη εβδομάδα έγιναν δράσεις και στα Τουρκοβούνια και στον Πειραιά. Έτσι, μαζέψαμε κόσμο από τους δήμους , ενώ συνέχισαν να έρχονται αιτήματα. Έτσι οργανώθηκε το σύστημα ενώ παράλληλα καταγράψαμε τη μέθοδο. Τι χρειάζεται για να γίνει μια δράση; Πώς ο καθένας μπορεί να παίρνει την πρωτοβουλία και να οργανώνει ο ίδιος τον κόσμο στην περιοχή του; Όλο αυτό ξαφνικά έγινε μια στέγη κάτω από την οποία κανείς δεν ήταν μόνος, όλοι είχαν έναν κοινό σκοπό, μια κοινή μέθοδο και μια ενιαία φωνή για να πιέσουν αυτούς που πρέπει. Όταν περπατάς το Σάββατο στον Πειραιά, βρίσκεις τοθλάχιστον τρεις δράσεις μας που γίνονται ταυτόχρονα. Καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό δεν είναι κάτι τυχαίο. Αρχίζει έτσι να αλλάζει η αντίληψη του κόσμου απέναντι σε αυτές τις δραστηριότητες. Ο κόσμος που συμμετέχει δεν αισθάνεται ντροπή. Γουστάρει, περνάει πάρα πολύ καλά, κάνει κάτι πολύ θετικό για την κοινωνία. Ευαισθητοποιεί και παρακινεί τους περαστικούς και ανθρώπους στα δικά του social media αλλά και στους δήμους. Αυτό το βλέπουμε και εμπράκτως. Είναι ένα πανέμορφο ντόμινο που έχει απλωθεί παντού!
Τσώλη Θεοδώρα
Μέθοδος και διαδικασία
Οποιοσδήποτε θέλει να βοηθήσει σε αυτή μας τη δράση μπορεί να μας βρει στο Facebook στην Ομάδα «Save your hood» όπου κάθε εβδομάδα γίνεται και η ψηφοφορία για μέρη σε όλη την Ελλάδα που χρειάζονται βοήθεια. Αρχικά καλούμε το δήμο και τους ιδιώτες να συνεισφέρουν όπως μπορούν, είτε με εργαλεία που μας λείπουν , είτε με εξοπλισμό για καθαριότητα, είτε για να συνδράμουν στις δράσεις μας. Το αίσθημα της προσφοράς είναι κάτι που γεμίζει κάθε άνθρωπο και δεν πρέπει να φοβόμαστε να το εκφράσουμε.
Αν έχουμε όλοι μια σακούλα και μαζεύουμε τα σκουπίδια στο δρόμο μας, πιστέψτε με θα κάνουμε τη διαφορά.
Τσώλη Θεοδώρα
Συνομιλήσαμε με τέσσερις εθελοντές του Save your hood Κοζάνης για τον συντονισμό σε τοπικό επίπεδο, την κινητοποίηση εθελοντών, την αυτό-οργάνωση, την ευαισθητοποίηση, τα συναισθήματά τους, την ατομική μας ευθύνη, την τάση-στάση του “πετάω κάτω τα σκουπίδια μου”.
-Πώς επιλέγετε την περιοχή που θα καθαριστεί
Η περιοχή που θα καθαριστεί από την ομάδα μας δεν επιλέγεται από εμάς αλλά μας επιλέγει αυτή! Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι χωρίς συνείδηση που θα βγουν για περπάτημα ή θα ανοίξουν το παράθυρο του αυτοκινήτου τους, και θα πετάξουν τα σκουπίδια τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα σκουπίδια να συσσωρεύονται επί δεκαετίες περιμένοντας είτε να καθαριστούν από τους υπεύθυνους του δήμου είτε να εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Εκεί επεμβαίνουμε εμείς, αφού έχει αναφερθεί η περιοχή στην ομάδα μας μέσω social media και προγραμματίζεται μια δράση συνήθως Κυριακές ώστε να έρθουν και άλλοι πολίτες.
Σταμάτης Ασημόπουλος
-Συντονισμός σε τοπικό επίπεδο και κινητοποίηση εθελοντών
Για τις δράσεις μας είναι πολύ σημαντική η κινητοποίηση εθελοντών, καθώς και εμείς οι ίδιοι ως εθελοντές που συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Εάν κάποιος/α επιθυμεί να συμμετάσχει στις δράσεις μας, μπορεί πολύ εύκολα να ενημερωθεί για αυτές μέσω του κοινωνικών δικτύων και των αφισών που φτιάχνουμε για τις εβδομαδιαίες μας δράσεις.
Παναγιώτης Καλαϊτζής
-Αυτό-οργάνωση και ευαισθητοποίηση
Όλα ξεκινούν από το πώς συμπεριφέρεται κάποιος στο χώρο του σπιτιού του, στην εργασία του, στους χώρους που κινείται. Όταν θέλεις να βλέπεις μια φύση χωρίς σκουπίδια, όταν αγαπάς τη γειτονιά σου, όταν θέλεις να προσφέρεις στην κοινωνία και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσεις τους γύρω σου τότε σίγουρα το πρώτο βήμα είναι η αυτοοργάνωση. Στην αρχή «ναι» θα βγεις μόνος σου να μαζέψεις σκουπίδια όμως πολύ σύντομα σίγουρα θα έρθει και ο επόμενος . Εκείνος που τυχόν το έκανε και ο ίδιος μόνος και ταυτίστηκε μαζί σου, εκείνος που το σκεφτόταν και αποφάσισε τελικά να το κάνει για πρώτη φορά. Είναι όμως και η ομάδα αυτή των ανθρώπων που αποφασίζουν να το κάνουν γιατί έχουν δει το αποτέλεσμα της δικής σου προσφοράς. Έτσι το ατομικό μετατρέπεται σε ομαδικό. Στην «SaveYourHood» Κοζάνης συναντηθήκαμε αρχικά πέντε άτομα μέσω του facebook και τώρα η ομάδα μετράει πάνω από 20 άτομα. H βιωματική ομαδική δράση και το αποτέλεσμα ευαισθητοποιεί τον καθένα ξεχωριστά να γίνει μέλος της ομάδας.
Bιβή Νίκου
-Αποτέλεσμα και συναίσθημα
Ερχόμενοι κάθε φορά αντιμέτωποι με ένα μεγάλο όγκο απορριμμάτων τα συναισθήματα και τυχόν οι πρώτες σκέψεις έχουν να κάνουν με ένα ερώτημα «γιατί αυτή η νοοτροπία» . Επόμενη άμεση σκέψη «δράσε». Ομαδικά και με σωστή κατανομή των ατόμων στην εκάστοτε περιοχή που καθαρίζεται ο στόχος είναι ένας. Όσο περισσότερα τα σκουπίδια που μαζευτούν τόσο πιο κοντά σε μία καθαρή φύση , σε ένα καθαρό περιβάλλον. Όταν λοιπόν έρχεσαι αντιμέτωπος με το αποτέλεσμα, η ικανοποίηση, ο ενθουσιασμός, η χαρά , η ευχαρίστηση είναι τα συναισθήματα που νιώθεις και απολαμβάνεις. Ευχόμαστε πραγματικά σε κάθε δράση η ομάδα να μεγαλώνει για μία πόλη καθαρή που θα την απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι . Ο εθελοντισμός και η δράση της “Save your hood Κοζάνης” ας γίνει το παράδειγμα για να αλλάξουμε νοοτροπία όλοι μας.
Bιβή Νίκου
Μετά από κάθε δράση που ολοκληρώνουμε, το αποτέλεσμα είναι αυτό που δικαιώνει την ίδια την προσπάθειά μας. Ο κάθε χώρος μετατρέπεται από σκουπιδότοπος σε ένα φυσικό και καθαρό τοπίο και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, διότι αν το σκεφτούμε λίγο διαφορετικά, έτσι θα ήταν από την αρχή κάθε χώρος, αν δεν υπήρχαν οι αρνητικές επιδράσεις του ανθρώπου μέσω των σκουπιδιών. Το συναίσθημα που νιώθω μετά από τις δράσεις είναι μια εσωτερική ικανοποίηση και ένα αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς στη φύση και στους ανθρώπους γύρω μου.
Παναγιώτης Καλαϊτζής
Είτε βγαίνω μόνη για βόλτα (έχω πάντα δύο σακούλες μαζί και γάντι) είτε συμμετέχω σε οργανωμένη δράση, το αποτέλεσμα πάντα δικαιώνει. Όταν πρωτοξεκίνησα, ο θυμός ήταν κυρίαρχο συναίσθημα. Δεν το χωρούσε ο νους μου! Τα τελευταία χρόνια, απέκτησα μια πιο… γιογκική προσέγγιση και θεωρώ ότι καθαρίζω γιατί κάποιος πρέπει να το κάνει. Do it because it needs to be done, όπως λέμε στη γιόγκα. Φεύγοντας, πάντα έχω στη σκέψη ότι η Γη αναπνέει λίγο καλύτερα χάρη στη δουλειά μας.
Βίκυ Πεκρίδου
-Ανακύκλωση ή zero waste, ποιότητα ζωής και ατομική ευθύνη
Ο βαθμός αφύπνισης είναι προσωπικός δρόμος και μπορεί να έχει εκδηλωθεί, αλλά να μην έχει τεθεί σε δράση. Οι περισσότεροι λόγου χάρη, γνωρίζουν ότι η ανακύκλωση και ο zero waste τρόπος ζωής είναι σωστές επιλογές, αλλά από τη Γνώση μέχρι τη Δράση υπάρχει απόσταση. Πλέον γίνονται πολλές κινήσεις και υπάρχουν προϊόντα που επιβαρύνουν από ελάχιστα έως καθόλου το περιβάλλον. Αρκεί εμείς οι καταναλωτές να στραφούμε σε αυτά. Να το ψάχνουμε λίγο περισσότερο. Και όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά και την υγεία μας. Ένας ακόμη τρόπος μείωσης του αποτυπώματός μας στη Γη που δε συζητιέται συχνά, είναι η στροφή σ έναν πιο φυσικό και ολιστικό τρόπο ζωής και διατροφής. Ίσως να μην καταφέρουν να γίνουν όλοι vegan, αλλά η προτίμηση εγχώριων και φυσικών τροφών έναντι ζωικών και επεξεργασμένων, μπορεί από μόνη της να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής, συνολικά.
Βίκυ Πεκρίδου
Η αλήθεια είναι πως το zero waste δεν υπάρχει απόλυτα… Ένα αποτύπωμα πάντα θα αφήνεις πίσω σου, το θέμα είναι το αποτύπωμα αυτό να ελαχιστοποιείται , εξού και το μότο της ανακύκλωσης, μείωσε, επαναχρησιμοποίησε, ανακύκλωσε (reduse, reuse, recycle). Για παράδειγμα ένα 10% του πλαστικού που χρησιμοποιείται ανακυκλώνεται, μπορεί όμως να ελαχιστοποιηθεί η χρήση του. Άρα μιλάμε για ατομική ευθύνη και ποιότητα ζωής. Αυτές οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες. Δείχνοντας μία ατομική ευθύνη απέναντι στο περιβάλλον (με την ευρύτερη έννοια και όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον) βελτιώνουμε και την ποιότητα ζωής μας.
Σταμάτης Ασημόπουλος
-Αντιμέτωποι με τον «τρελό του χωριού;”
Συνήθως αντιμετωπιζόμαστε σαν οι χαζοί του χωριού λόγω του ότι κάνουμε την δουλειά του δήμου. Αυτό που έχω να απαντήσω σε όλους όσους μας θεωρούν χαζούς είναι πως ο Δήμος είμαστε εμείς. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα του σπιτιού μας, της γειτονιάς μας. Δεν θα ξεχάσω όταν κάποιος με ρώτησε αν πληρώνομαι γι’ αυτό που κάνω, και του απάντησα αρνητικά ότι το κάνω εθελοντικά μου είπε αστειεύοντας βέβαια πως είμαι τρελός! Στο τέλος όμως, όλοι μας συγχαίρουν για το έργο μας και υπάρχουν και αυτοί που μας δίνουν ραντεβού για την επόμενη φορά. Αυτό έχει σημασία, το κύμα να μεγαλώνει!
Σταμάτης Ασημόπουλος
-Tάση-στάση του “πετάω κάτω τα σκουπίδια μου”
Πολλές φορές έχω δει ανθρώπους να πετάνε κάτω τα σκουπίδια τους και αυτό είναι κάτι θλιβερό και απελπιστικό να το βλέπεις. Η τάση-στάση του “πετάω κάτω τα σκουπίδια μου” θεωρώ ότι είναι θέμα νοοτροπίας του κάθε ανθρώπου. Για να βρούμε τη ρίζα του κακού πρέπει να ανατρέξουμε στην παιδική και εφηβική ηλικία μας. Εκείνη είναι η περίοδος που διαμορφώνουμε την νοοτροπία μας σχετικά με διάφορα θέματα στη ζωή μας. Έτσι, και ένα παιδί που θα δει τον γονιό του να πετάει κάποιο σκουπίδι κάτω, δεν θα το σκεφτεί πολύ και την επόμενη φορά θα κάνει ακριβώς το ίδιο, θεωρώντας το παράδειγμα του γονιού του ως “το σωστό”. Πιστεύω ότι η νοοτροπία αυτή είναι εφικτό να αλλάξει, εφόσον το κάθε άτομο αναλογιστεί τις βαθύτερες συνέπειες των πράξεών του και αναθεωρήσει την συμπεριφορά του για αυτό και για πολλά άλλα πράγματα στην ζωή του.
Παναγιώτης Καλαϊτζής
Θεωρώ την κίνηση του να πετάξει κάποιος σκουπίδι κάτω, ως την απόλυτη έκφραση της παντελούς έλλειψης παιδείας. Ο σεβασμός στη φύση είναι κάτι που μαθαίνεται, όπως όλα. Δεν επιρρίπτω ευθύνες όμως, γιατί είμαστε τόσο αποκομμένοι απ’ τη φύση, που αντί να πηγάζει από μέσα μας, αυθόρμητα, σεβασμός και αγάπη προς αυτή, καταντήσαμε να πρέπει να μάθουμε πώς να την αγαπάμε. Στην περίπτωση που το πέταγμα των σκουπιδιών κάτω γίνεται συνειδητά, πιστεύω ότι πρόκειται για βαθιά πληγωμένα άτομα, που νιώθουν καλύτερα ασκώντας εξουσία και δύναμη με αυτόν τον τρόπο στη Γη. Η ευαισθητοποίηση στα σχολικά περιβάλλοντα δεν αρκεί. Θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή έκθεση, επαφή και σύνδεση με τη φύση. Να χτιστεί εκ νέου η σχέση μας μαζί της.
Βίκυ Πεκρίδου