Η λεβάντα είναι ένα φυτό το οποίο εδώ και λίγα χρόνια ήταν η αφορμή μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας. Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με τα αγροτικά επαγγέλματα και έκαναν την κίνηση να καταπιαστούν με το κομμάτι της λεβάντας και των αιθέριων ελαίων. Μέσα σε αυτούς που ενασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο ζήτημα είναι και ο Χρήστος Δαγκλής ο οποίος κατάγεται από τον Τετράλοφο Κοζάνης, είναι 23 ετών και ασχολείται εδώ και πέντε χρόνια με την γεωργία. Ξεκίνησε καλλιεργώντας τριανταπέντε στρέμματα γης με λεβάντα, τα οποία μετέπειτα αύξησε. Μας ενημέρωσε σχετικά με τις δυσκολίες που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στον συγκεκριμένο τομέα, όπου ανήκει και ο ίδιος.
Ανέφερε πως μέσα σε αυτά τα έτη εξοπλίστηκε πλήρως με τα απαραίτητα μηχανήματα που αφορούν την καλλιέργεια και την φροντίδα της λεβάντας. Όπως και αυτός, έτσι και πολλοί άλλοι επένδυσαν στο κομμάτι της λεβάντας και ένα μεγάλο κίνητρο στις αρχές, ήταν το γεγονός των προσιτών τιμών, πράγμα το οποίο ώθησε τους περισσότερους στο να παρθεί η απόφαση να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο φυτό.
Μας εξήγησε πως τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση από οικονομικής φύσεως είναι αρκετά δυσμενής. Επίσης, μας τόνισε πως οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αναφερόμενος στις τιμές πώλησης οι οποίες έχουν πέσει και η διαφορά με τις αρχικές τιμές είναι ιδιαίτερα αισθητή. Η λεβάντα κάποτε πωλούνταν μέχρι και 95 ευρώ το κιλό ενώ σήμερα κυμαίνεται στα 55-60 ευρώ, μιλώντας πάντα για το καθαρά βιολογικό προϊόν
Μας πληροφόρησε σχετικά με το ότι δεν καλλιεργούνται οι ίδιες ποσότητες, συγκριτικά βέβαια με κάποια χρόνια πριν και πως αυτοί που έχουν εγκριθεί στα σχέδια βελτίωσης είναι «αναγκασμένοι» να φυτέψουν αρωματικά φυτά, όπως είναι και η λεβάντα. Είναι μεγάλο το ποσοστό των αγροτών που ξηλώνουν τις καλλιέργειες, αλλά μιλώντας για την προσωπική του άποψη ανέφερε πως « Εγώ δεν είμαι έτοιμος να ξηλώσω και δεν θέλω κιόλας. Είναι δύο χρονιές οι οποίες δεν πάνε καλά, αλλά δεν πρέπει να απελπιζόμαστε». Συμπλήρωσε λέγοντας ότι πιστεύει πως θα υπάρξει ανάκαμψη, αλλά η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη ειδικά λόγω του covid-19. Μάλιστα εξήγησε τον λόγο αυτό επισημαίνοντας ότι το προϊόν δεν μπορεί να καταναλωθεί στην εγχώρια αγορά, ειδικά λόγω της ποσότητας. Οι εξαγωγές είναι απαραίτητες. Για τον λόγο αυτό πρέπει να βοηθήσει και η Περιφέρεια δημιουργώντας μία ομάδα παραγωγών ή βρίσκοντας κάποια άλλη λύση έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν κατάλληλα όλοι μεταξύ τους για να γίνει εξαγωγή μίαςμεγαλύτερης ποσότητας της λεβάντας. «Η περιφέρεια πρέπει να μας στηρίξει γιατί δεν ήμασταν και δεν είμαστε για μία μόνο χρονιά». Μάλιστα είπε πως «Οι αγρότες είναι απελπισμένοι», αναφερόμενος στο θέμα των τιμών και των οικονομικών αλλαγών σχετικά με την λεβάντα.
Ο Χρήστος όπως και πολλά άλλα άτομα που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα ψάχνει και παρακολουθεί συχνά τις εξελίξεις, αποσκοπώντας να πραγματοποιήσει νέες καινοτόμες ιδέες που θα του επιφέρουν επαγγελματικά και οικονομικά αυτά τα οποία θέλει και χρειάζεται. Ειδικότερα μετά από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα σκληρής δουλειάς και μελέτης όπου πέρασε ο ίδιος, αλλά και πολλοί άλλοι αγρότες που ασχολούνται με την λεβάντα, θεωρεί πως δεν πρέπει να απελπίζονται κι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν σύντομα. Τα σχέδιά του μελλοντικά είναι πολλά και μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων σε αιθέρια έλαια. Να προσθέσουμε πως σε μία από τις τελευταίες δηλώσεις του είπε πως «Δεν θέλω να μείνω στάσιμος. Φυσικά όλα θέλουν χρόνο, αλλά με αγάπη και μεράκι όλα θα γίνουν όπως πρέπει».