Γράφει η Ρέρα Ειρήνη, Παιδοψυχολόγος MSc Αθλητική Ψυχολόγος Dipl.
Η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ποικίλα οφέλη όχι μόνο για την σωματική τους υγεία αλλά και για την ψυχική τους ισορροπία. Μάλιστα τα οφέλη αυτά είναι μακροπρόθεσμα και πολλές φορές αποτελούν δεξιότητες ζωής.Αν επιθυμούμε λοιπόν τα παιδιά μας να έχουν μία ολόπλευρη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη, ανάμεσα στις εξωσχολικές τους δραστηριότητές θα περιλαμβάνεται και η ενασχόλησή τους με μία δραστηριότητα που εξασκεί τις κινητικές τους δεξιότητες.
Ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυξάνει την ευφυΐα των παιδιών. Επίσης, καλλιεργεί την εμπιστοσύνη, ενισχύει τη συγκέντρωση και διδάσκει στα παιδιά το πώς να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Άρα ενδυναμώνει την ομαλή γνωστική και ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, αβίαστα και προπάντων, μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού.
Όσον αφορά την επιλογή μιας αθλητικής δραστηριότητας,το πιο σημαντικό κριτήριο είναι να αποτελεί για το παιδί πηγή ευχαρίστησης, διασκέδασης και εκτόνωσης.Βασική λοιπόν προϋπόθεση είναι η επιλογή ενός αθλήματος να προέρχεται από το ίδιο το παιδί το οποίο καλό είναι να έχει πρώτα δοκιμάσει κάποια άλλα και να έχει καταλήξει σε αυτό που το ευχαριστεί περισσότερο. Όταν αντλεί ένα παιδί ευχαρίστηση και θετικά συναισθήματα από την ενασχόλησή του με ένα άθλημα- παιχνίδι, παρόλο που μπορεί να έχει φορτωμένο πρόγραμμα προπονήσεων και να κάνει θυσίες, είναι σίγουρο ότι θα βιώσει επιτυχίες. Αντιθέτως, όταν πάψει να διασκεδάζει, θα σταματήσει και τον αθλητισμό.
Τι είναι καλύτερο για το παιδί μου, ομαδικό ή ατομικό άθλημα;
Η επιλογή θα πρέπει να επαφίεται στο ίδιο το παιδί, την προσωπικότητά του και τις επιθυμίες του, στις οποίες εμείς ως γονείς οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό. Θα πρέπει να βάζουμε στην άκρη δικές μας προσδοκίες και ανεκπλήρωτες επιθυμίες που κουβαλάμε από την παιδική μας ηλικία και να εστιάζουμε στη μοναδικότητα του παιδιού μας.
Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν πιο άνετα όταν δουλεύουν μόνοι τους και θέλουν η προσπάθεια τους να επηρεάζει μόνο τους ίδιους, κι όχι μια ολόκληρη ομάδα. Από την άλλη, στα ομαδικά αθλήματα ο στόχος και η προσπάθεια είναι συλλογική, το ίδιο συλλογικοί είναι και οι πανηγυρισμοί της νίκης ή η ευθύνη της ήττας. Το κλειδί της επιτυχίας σε ένα ομαδικό άθλημα είναι η συνεργασία και συνήθως οι ομαδικές δραστηριότητες επιλέγονται από παιδιά που λειτουργούν καλύτερα σε συνάρτηση με τους άλλους. Το πιο βασικό κίνητρο για την επιλογή μίας ομαδικής δραστηριότητας, τόσο για τα μικρότερα όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι το αν βρίσκονται εκεί με τους φίλους τους.
Όλα τα αθλήματα τόσο τα ατομικά όσο και τα ομαδικά προσφέρουν σημαντικά οφέλη, γυμνάζοντας το σώμα και ακονίζοντας το πνεύμα μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες. Ένα παιδί που αθλείται υιοθετεί μια στάση ζωής που βασίζεται σε θετικές αξίες, όπως η ευγενής άμιλλα, η συνεργατικότητα, η αλληλεγγύη, η προσπάθεια, η στοχοθέτηση, η υπομονή, η επιμονή και η πειθαρχία.