Θα χρειαστείτε:
4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 ΒΙΤΑΜ παγωμένο κομμένο σε κυβάκια
1 αυγό ολόκληρο και έναν κρόκο
1 κουτάλι σούπας κονιάκ
Για την γεμίση:
5 μεγάλα μήλα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
Λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Κοσκινίζετε το αλεύρι και ξανά κοσκινίζετε προσθέτοντας όλα τα στεγνά υλικά.
Τρίβετε μέσα στο μείγμα το βούτυρο.
Υγραίνετετομείγμα του αλευριούμετο αυγό και τον επιπλέονκρόκο αφού πρώτα τοέχετεχτυπήσειμετοκονιάκ. Μαζεύετετηζύμη, τηνσκεπάζετε και την αφήνετεστοψυγείογια μισήώρα.
Την χωρίζετε σε δύο μέρη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο και στρώνετε το μεγαλύτερο σε ταψάκι 30 εκατοστών.
Τρίβετε τα μήλα σε χοντρό τρίφτη και ανακατεύετε με τη ζάχαρη και την κανέλα.
Τα τοποθετείτε πάνω από τη ζύμη και τρίβετε με τα χέρια σας την υπόλοιπη έτσι ώστε να μοιάζει με χοντρή άμμο.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά στον αέρα. Πασπαλίζετε με άχνη και την σερβίρετε ζεστή ή κρύα.
Tip: Για να μην σας μαυρίσουν τα μήλα μόλις τα τρίψετε τα ραντίζετε με λεμόνι