Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Αν σκεφτούμε «ιταλική κουζίνα» το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι το σπαγγέτι. Για να είναι, λοιπόν, το βασικό πιάτο μιας ολόκληρης εθνικής κουζίνας, μάλλον το ανακάλυψαν οι ίδιοι οι Ιταλοί, σωστά; Όχι ακριβώς.
Στην πραγματικότητα, τα νουντλς, που είναι πολύ παρόμοια με το σπαγγέτι, υπήρχαν στην Κίνα αρκετούς αιώνες πριν φτάσουν στην Ιταλία. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο Μάρκο Πόλο ήταν αυτός που τα έφερε στην Ιταλία, μετά τα ταξίδια του στην Κίνα. Η αρχική ιδέα, λοιπόν, δεν ήταν ιταλική.
Το σπαγγέτι, όμως, που τρώμε οι περισσότεροι σήμερα είναι αρκετά διαφορετικό από τα τότε νουντλς. Στην πρώιμη μορφή τους, τα νουντλς παρασκευάζονταν αναμειγνύοντας αλεύρι με αυγά, έκοβαν το τελικό μείγμα στο γνωστό σχήμα και τα άφηναν στον ήλιο να ξεραθούν. Το σπαγγέτι σήμερα δεν έχει αυγά και αποξηραίνεται σε ειδικούς χώρους με δροσερό, ξηρό αέρα, ο οποίος κατανέμεται με τέτοιο τρόπο ώστε το ζυμαρικό να αποξηραίνεται ομοιόμορφα και να μην παρουσιάζει σκασίματα και ρωγμές. Αυτό το είδος σπαγγέτι, λοιπόν, επινοήθηκε από τους Ιταλούς και μάλιστα αποτέλεσε τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου Ιταλού, του Nicola de Cecco.
O De Cecco είχε έναν αλευρόμυλο στο San Martino στο Abruzzo και χρησιμοποιώντας το αλεύρι του, έφτιαχνε τα δικά του ζυμαρικά. Δεν τον ικανοποιούσε, όμως, το αποτέλεσμα που έπαιρνε με την αποξήρανση από τον ήλιο, καθώς το ζυμαρικό συχνά παραμορφωνόταν, κάτι που δυσκόλευε τη συσκευασία και τη μεταφορά του. Το 1886 εξέλιξε τη μέθοδό του, όπου αποξήραινε το ζυμαρικό σε δροσερές, ξηρές συνθήκες και ίδρυσε την εταιρία DeCecco. Έπειτα υιοθέτησε και το logo μιας γυναίκας που κρατούσε μια δέσμη σιτηρών και πέρασε στη μαζική παραγωγή. Η εταιρία λειτουργεί ακόμη στο Fara San Μartino και τη δεκαετία του ’50 δημιουργήθηκε και δεύτερο εργοστάσιο στην κοντινή Pescara. Σήμερα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως παραγωγής ζυμαρικών και το σπαγγέτι όπως το ξέρουμε σήμερα, προέρχεται από εκεί.
Fun facts
- Η ονομασία σπαγγέτι, προέρχεται από τη λέξη spago που δεν είναι άλλο από τον γνωστό μας σπάγκο, ο οποίος τους έμοιαζε λόγω σχήματος.
- Το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο «μπολ» σπαγγέτι έσπασε η Πολωνία με τους Czanieckie Makarony, Gmina Miejska Krakow και το Magillo Restaurant, όπου δημιούργησαν 7,9 κιλά pasta. Χρειάστηκαν 40 σεφ και 19 ώρες για να τη μαγειρέψουν, ενώ μπήκε σε ένα ξύλινο μπολ διαμέτρου 4,66 μέτρων και βάθους 87 εκατοστών.
- Το 2000, πουλήθηκε στα αμερικάνικα σούπερ μάρκετ αρκετό σπαγγέτι ώστε να «τυλίξει» τη Γη 9 φορές.
- Την Πρωταπριλιά του 1957, το BBC έκανε μια φάρσα στους τηλεθεατές του, πείθοντάς τους ότι το σπαγγέτι φυτρώνει στα δέντρα και πέφτει πάντα στο ίδιο μέγεθος.