Καθώς άκουγα τις στάλες της βροχής να χτυπούν στον τσίγκο που αγκάλιαζε το παλιό μαγειρείο πίσω από το σπίτι μου στο χωριό, με πλημμύρισαν αναμνήσεις.
Μου ήρθε η μυρωδιά από “καλογράκια” στο τηγάνι, που μάζευε πάντα η γιαγιά μου μετά τη βροχή του κρασιού κι ο ήχος του κρασιού που έρεε στην κούπα του παππού μου. Σχεδόν γεύτηκα το τραγανιστό και σαρκώδες μανιτάρι που άρπαζα καυτό από το τηγάνι όταν ήμουν μικρή.
Τα άγρια μανιτάρια του χωριού μου θα ταιριάζουν τέλεια με το κριθαρότο γαρίδας που έχω βάλει στο μενού. Σύγχρονη κουζίνα με μία πινελιά από παράδοση, γεμάτη γεύση και αναμνήσεις. Ένα δάκρυ ανέβηκε στα μάτια μου μα δεν το άφησα να κυλήσει στα μάγουλά μου. Έτρεξα και έβαλα το τηγάνι στη φωτιά.
Κριθαρότο με άγρια μανιτάρια και γαρίδες
Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 πράσινη και κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια τσαγιού χυμό ντομάτας
1/2 κιλό γαρίδες
1 κουταλάκι αλάτι, ελάχιστο πιπέρι, σκόρδο, πάπρικα
1 φύλλο δάφνης, ελάχιστο μπαχάρι, ελάχιστο ούζο
2 κούπες κριθαράκι
2 βασιλομανίταρα αποξηραμένα
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και βράζετε μόνο τα κεφάλια της γαρίδας ώστε να σας δώσουν τρεις κούπες ζωμό.
Έπειτα ζεσταίνετε μέσα σε τηγάνι το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, σκόρδο και τα μανιτάρια. Ρίχνετε τη σάλτσα και σιγοβράζετε ώσπου να πυκνώσει. Προσθέτετε το κριθαράκι και τις γαρίδες μαζί με το ζωμό, συμπληρώνετε το αλάτι, το πιπέρι, τη δάφνη, το μπαχάρι και το ούζο. Βράζετε για περίπου 15 λεπτά. Σερβίρετε το κριθαρότο ζεστό και από πάνω πασπαλίζετε με τρίμμα αποξηραμένων μανιταριών.