Τη Γιορτή της Μητέρας τιμά σήμερα η Google με ένα γλυκό Doodle για τη μητρότητα. Η γιορτή στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Η γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Η γιορτή της μητέρας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», σύμφωνα με τη σύγχρονη ορολογία.
Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.
Ωστόσο, τη δεκαετία του 1960, ο εορτασμός αυτός ατόνησε και ενισχύθηκε ο εορτασμός της 2ης Κυριακής του Μαΐου, αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημερομηνία, διοργανώνοντας σχετικές εκδηλώσεις.
Doodle – Τι είναι – Γιατί το δημιούργησε η Google
To doodle δημιουργήθηκε από την Google για να γιορτάζονται γεγονότα, επέτειοι και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων προσωπικοτήτων που έμειναν στην ιστορία. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.
Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν σε φεστιβάλ στη Νεβάδα τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα είχε απήχηση και έκτοτε καθιερώθηκε.