Ακούς όλο και πιο συχνά να γίνεται συζήτηση γύρω από τα NFTs και εσύ ακόμα προσπαθείς να καταλάβεις τι ακριβώς είναι; Παρακάτω θα δώσουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις γύρω από τα NFΤs που μπήκαν τοσο ξαφνικά στη ζωή μας, γιατί κοστίζουν εκατομμύρια και πώς προβλέπεται να αλλάξουν όλο το παιχνίδι στο εμπόριο τέχνης και συλλεκτικών αντικειμένων.
Και τι είναι τελικά τα NFT’s;
Τα ΝFTs, δηλαδή τα Non Fungible Tokens, ή στα ελληνικά τα μη υποκαταστάσιμα κρυπτογραφικά τεκμήρια, κυριάρχησαν με τρόπο εντυπωσιακό τη χρονιά που πέρασε, στο διεθνές χρηματιστήριο της τέχνης και στην ουσία αποτελούν μοναδικές μονάδες δεδομένων, οι οποίες περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία ενός περιουσιακού στοιχείου, αποθηκευμένες σε ασφαλή κρυπτογραφημένη καθολική αλυσίδα καταχωρήσεων, δηλαδή σε ένα blockchain.
Με αυτόν τον τρόπο, ένα “token”, που αντιστοιχεί σε ένα φυσικό περιουσιακό στοιχείο, καθίσταται ταυτόχρονα και ψηφιακό. Επιπλέον χρησιμοποιείται και ως απόδειξη κατοχής του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του να το χρησιμοποιήσει και ως μέσο συναλλαγής «φυσικών» αντικειμένων. Οπως μεταφράζεται και στα ελληνικά από την ονομασία τους, τα NFT’s είναι μη ανταλλάξιμα, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα NFT δεν είναι ίδιο.
Τι είδους αρχεία είναι τα NFTs;
Τα NFTs μπορούν να έχουν τη μορφή αρχείων GIF, tweet, εικονικών καρτών συναλλαγών, φυσικών αντικειμένων, βιντεοπαιχνιδιών, ακινήτων, κτλπ. Μπορούν πραγματικά να είναι οτιδήποτε ψηφιακό, αλλά μεγάλο μέρος του τρέχοντος ενθουσιασμού υπάρχει γύρω από τη χρήση της τεχνολογίας για την πώληση ψηφιακής τέχνης. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της επένδυσης σε ψηφιακά «περιουσιακά στοιχεία» τέτοιου τύπου, σε αντίθεση με ένα πραγματικό, χειροπιαστό, κλασικό συλλεκτικό αντικείμενο είναι οι πληροφορίες που συνοδεύουν ένα NFT και το κάνουν να είναι απόλυτα διακριτό από οποιοδήποτε άλλο NFT, κάτι που βοηθά πολύ στην επαλήθευση του δημιουργού του και στον περιορισμό της πιθανότητας απάτης.
Πως ξεκίνησε η πώληση των NFTs;
Τα NFT άρχισαν να κάνουν θόρυβο στις αρχές του 2020, κάτι που μας μπερδεψε στην αρχή. Το 2021, οι πωλήσεις των NFT έφτασαν περίπου τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς το κερδοσκοπικό περιουσιακό στοιχείο κρυπτογράφησης σημείωσε έκρηξη σε δημοτικότητα, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία παρακολούθησης αγοράς DappRadar. Στις 19 Φεβρουαρίου 2021, ένα κινούμενο Gif της Nyan Cat – ένα meme του 2011 μιας ιπτάμενης γάτας pop-tart – πωλήθηκε για περισσότερα από 500.000 δολάρια ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, η μουσικός Grimes πούλησε μέρος της ψηφιακής της τέχνης για περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι μόνο η τέχνη που συμβολίζεται και πωλείται. Ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, προώθησε ένα NFT του πρώτου tweet, με προσφορές που αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.
Γιατί τα NFTs έχουν τόσο υψηλό κόστος;
Σε αντίθεση με την πραγματική τέχνη όπου σε πολλές περιπτώσεις, ο καλλιτέχνης διατηρεί την ιδιοκτησία των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου του και μπορεί να συνεχίσει να παράγει και να πουλά αντίγραφα, ο αγοραστής του NFT έχει ένα “κουπόνι” που αποδεικνύει ότι είναι κάτοχος του “πρωτότυπου” έργου.
Δεδομένου ότι τα NFT βασίζονται σε κρυπτογραφική τεχνολογία που δεν επιτρέπει την αντιγραφή, αυτομάτως αυξάνεται η αξία τους επειδή είναι σπάνια. Ένας άλλος λόγος είναι ότι η αγορά, η οποία αποτελείται από όλους τους αγοραστές και τους πωλητές που διαπραγματεύονται το συγκεκριμένο NFT, καθορίζει την τιμή του. Η τιμή θα αυξηθεί εάν υπάρχουν περισσότεροι αγοραστές από πωλητές για κάτι που είναι εξ ορισμού σε χαμηλή – μοναδική προσφορά.
Άλλοι παράγοντες που καθιστούν τα NFT τόσο πολύτιμες επενδύσεις είναι η χρησιμότητα, το ιστορικό ιδιοκτησίας, η υποκείμενη αξία, η αντίληψη του αγοραστή, το ασφάλιστρο ρευστότητας και η μελλοντική αξία.
Υπάρχει κίνδυνος εξαπάτησης στην αγορά NFTs;
Όπως κάθε τεχνολογική καινοτομία, έτσι και αυτή μπορεί να ενέχει κινδύνους και κρύβει παγίδες. Αν ο αγοραστής δεν κάνει σωστή έρευνα για το αν ο λογαριασμός από τον οποίο θα αγοράσει το έργο ανήκει όντως στον καλλιτέχνη, υπάρχει ενδεχόμενο εξαπάτησης. Σε γενικές γραμμές όμως, τα μη ανταλλάξιμα token, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία blockchain όπως και τα κρυπτονομίσματα, είναι ασφαλή. Η κατανεμημένη φύση των blockchains καθιστά δύσκολο, αν και όχι αδύνατο, να χακαριστούν ή να παραβιαστούν. Ένας κίνδυνος ασφαλείας για τα NFT είναι ότι μπορεί να χαθεί η πρόσβαση στο NFT σας εάν η πλατφόρμα που το φιλοξενεί σβήσει.
Είναι τα NFTs μια παροδική τάση της αγοράς;
Όσο παράδοξο ή περίεγο και αν φαίνεται αρχικά, τα NFT’s αναμένεται να κυριαρχήσουν στο μέλλον των επενδύσεων και να αλλάξουν το πεδίο της τέχνης ολοκληρωτικά, και μόνο αν αναλογιστούμε ότι τέτοιου είδους αγοραπωλησίες θα γίνονται απευθείας, χωρίς διαμεσολαβητές. Τα NFT θα επιτρέψουν στους δημιουργούς περιεχομένου να συνδεθούν με την κοινότητα, να δημιουργήσουν μια μοναδική τέχνη και να την πουλήσουν ως αποκλειστικό περιεχόμενο. Αντίστοιχα για τους καταναλωτές, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να κρατήσουν κάτι πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο από τους αγαπημένους τους καλλιτέχνες. Και όπως όλα δείχνουν τα NFT’s είναι εδώ για να μείνουν. Από τις τέχνες και τα μέσα ενημέρωσης μέχρι την εκπαίδευση και την έκδοση εισιτηρίων, διάφορες βιομηχανίες βλέπουν ήδη τις πιθανές εφαρμογές και θέλουν να χρησιμοποιήσουν NFT’s για να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες.