Ο Laurens Hartman και η σύζυγος του Annette Van Kampen ήρθαν από Ολλανδία με σκοπό έναν ποιοτικότερο τρόπο ζωής στην Ελλάδα, αρχικά με σκοπό να αναδείξουν την ιδιαιτερότητα του Αμυνταίου με κάποιον ξενώνα για αγροτουρισμό αλλά γρήγορα τα σχέδια άλλαξαν αφού το ξινόμαυρο μονοπώλησε τις ασχολίες τους.
Φύτεψαν αμπέλια το 2006 και αγόρασαν κάποια παλιά, φυλλοξηρικά, αμπέλια (περίπου 100 ετών) λίγο πριν τα ξεριζώσουν και τους ξανά έδωσαν ζωή χρησιμοποιώντας βιοδυναμικές και βιολογικές μεθόδους.
Τώρα το 90% της παραγωγής είναι στον αφρώδη οίνο με την παραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας.
Έτσι αναδεικνύεται το ξινόμαυρο σε διαφορετικές μορφές και πάντα με τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία.
Η ξενάγηση στο οινοποιείο Καρανίκα περιλαμβάνει βόλτα στα αμπέλια γύρο από το οινοποιείο, αν είναι τυχεροί οι επισκέπτες ίσως πετύχουν και τον Φανούρη, το μουλάρι να οργώνει το αμπέλι. Στην συνέχεια ακολουθεί ξενάγηση και πλήρης περιγραφή της οινοποίησης τόσο για τα ήρεμα κρασιά όσο και για τα αφρώδη που ζυμώνουν για δεύτερη φορά στην φιάλη. Τέλος ακολουθεί γευσιγνωσία των οίνων με θέα την λίμνη Βεγορίτιδα.
Η γευστική δοκιμή περιλαμβάνει τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση από το οινοποιείο αλλά και από τις κάβες.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ