Ίσως από τα πιο όμορφα και δροσερά θεάματα που συναντάμε στη φύση, οι καταρράκτες πάντα συναρπάζουν με την ένταση και την ορμητικότητά τους, αλλά και το σκηνικό που δημιουργούν με τις απότομες πλαγιές, τα βουνά και τη βλάστηση να τους περιτριγυρίζουν.
Καταρράκτης Σκεπασμένο – Βελβεντό Κοζάνης
Στα ριζά των δυτικών Πιερίων και στην είσοδο του ρέματος της Λάφιστας (διαφορετικά Λαφόρεμα), το οποίο ξεκινά από το Καταφύγι και χύνεται στην Τεχνητή Λίμνη του Πολυφύτου, 2,5 χιλιόμετρα από το Βελβεντό, βρίσκεται το Φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών» ή «Σκεπασμένο». Η περιοχή βαπτίστηκε έτσι εξαιτίας ενός σημείου, όπου το ρέμα σκεπάζεται από τη γη.
Το «Σκεπασμένο» αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, με τους καταρράκτες, τις φυσικές λιμνούλες και τους εντυπωσιακούς βράχους. Από το ξύλινο «παρατηρητήριο», το οποίο πρόσφατα διαμορφώθηκε, μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα του πρώτου τριπλού καταρράκτη, ύψους 25 μέτρων. Υπάρχει ειδική έκταση – πάρκο, η οποία διαμορφώθηκε με τρόπο ώστε να μπορεί να υποδεχθεί εκδηλώσεις ή συναυλίες.
Ο επισκέπτης μπορεί να κατέβει τον καταρράκτη, από ένα μονοπάτι ειδικής δυσκολίας, αναζητώντας το πέρας του. Για τους εραστές των «extreme sports», η κατάβαση μπορεί να γίνει με σκοινιά και μέσα από τον ίδιο τον καταρράκτη. Από την περιοχή του πάρκου, έχει επίσης κανείς τη δυνατότητα να προχωρήσει στην κορυφή (κοίτη) του φαραγγιού, ψηλά από τον πρώτο καταρράκτη, συναντώντας μικρές φυσικές λίμνες, σκεπασμένες από αιωνόβια πλατάνια και άλλα αυτοφυή δέντρα. Κάπου εκεί θα ανακαλύψει και την πίστα χορού, η οποία διαμορφώθηκε κατά τη δεκαετία του ’50 από τους παλαιότερους Βελβεντινούς, με στόχο να διασκεδάζουν εκεί με τις παρέες τους.
Οι πιο τολμηροί επισκέπτες μπορούν να συνεχίσουν την ανάβαση στο φαράγγι, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι προς το Καταφύγι. Η διαδρομή αυτή πέρα από τη μαγεία της ανάβασης, κρύβει μικρές εκπλήξεις όπως δέκα ακόμα καταρράκτες, μικρούς και μεγαλύτερους, είκοσι περίπου λιμνούλες, καθώς και λείψανα παλιών νερόμυλων. Εν αντιθέσει, στις εκατέρωθεν πλαγιές η βλάστηση οργιάζει: φυλλοβόλοι θάμνοι οστριάς, γαύρου, φράξου, κοκορεβιθιάς, χρυσόξυλου, κράτεγου, κουτσουπιάς, χνοώδους δρυός, μαζί με αείφυλλους θάμνους πρίνου, οξύκεδρου, φιλλικού (ζώνη sabljiak). Η φυσική συνέχεια της βλάστησης διακόπτεται από μικρές βραχώδεις εξάρσεις ή από διαβρωμένες επιφάνειες ισχυρών κλίσεων, στα ψηλότερα σημεία της περιοχής. Ο καταρράκτης είναι το εντυπωσιακότερο στοιχείο, όντας κατάλληλα ορατός από τα υπάρχοντα μονοπάτια.
Ο καταρράκτης της Αγίας Άννας στο Νεστόριο Καστοριάς
Ο καταρράκτης της Αγίας Άννας ύψους περίπου 20 μέτρων βρίσκεται στον Δήμο Νεστορίου κοντά στο χωριό Αγία Άννα και είναι ο μεγαλύτερος της ΠΕ Καστοριάς. Ξεκινώντας από την Καστοριά προς Νεστόριο, σε απόσταση 23χλμ. Κοντά στο χωριό Αγία Άννα βρίσκεται η Μονή Ταξίαρχων – Τσούκας χτισμένη το 1254.
Ο καταρράκτης βρίσκεται κάτω από τη μονή στο φαράγγι Στενοπόταμου ενός παραπόταμου του Αλιάκμονα. Το τοπίο εκεί σε καθηλώνει, καθώς το νερό κυλά από μεγάλο ύψος πάνω στον απότομο γκρεμό και σχηματίζει δυο μικρές λιμνούλες. Το καλοκαίρι, αν η ποσότητα του νερού είναι επαρκής, η τοποθεσία είναι ιδανική για ένα δροσερό μπάνιο.
Η πρόσβαση στην βάση του γίνετε από μονοπάτι 2,3χλμ που ξεκινάει από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Ο καταρράκτης και η μονή είναι αγαπημένος προορισμός τα Σαββατοκύριακα για ποδηλάτες και όχι μόνο.
Καταρράκτες Σκοτωμένου Νερού Βοίου
Οι καταρράκτες ανήκουν στον ορεινό όγκο του Βόιου. Χωρίζονται στον κάτω καταρράκτη (Κάτω Βάθρα) ύψους 25 μέτρων και τον πάνω (Άνω Βάθρα) ύψους 30 μέτρων.
Δέκα λεπτά ψηλότερα υπάρχει και ένας μικρότερος (Κρυμμένη Βάθρα). Το όνομα δόθηκε επειδή ο μεγάλος καταρράκτης δεν ακουμπάει σε βράχο με αποτέλεσμα το νερό να είναι στον αέρα. Κατά συνέπεια αυτού το νερό σκορπάει και πέφτοντας στα βράχια ”σκοτώνεται”.
Η εκκίνηση για την προσέγγιση τους γίνεται από το χωριό Βυθός και το υψόμετρο όπου βρίσκονται είναι τα 1200μ. Την άνοιξη έχουνε σεβαστή ποσότητα νερού και ανάλογα με τις χιονοπτώσεις, ενώ το χειμώνα σχηματίζονται εντυπωσιακοί παγοκρύσταλλοι.
Καταρράκτες Μεσολουρίου στα Γρεβενά
Το ξεχωριστό αυτό τοπόσημο της περιοχής, αποτελεί έναν ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, προσφέροντας απλόχερα με τα γλυκά και καθάρια νερά του – που έρχονται κατευθείαν από τις πηγές των βουνών – δροσιστικές στιγμές ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς για όλες και όλους.
Αξιοθέατα του χωριού Μεσολούρι αποτελούν η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτισμένη το 1778 και βρύση στην πλατεία. Σε απόσταση περίπου 1 χλμ ΒΔ υπάρχει ένα μικρό ποτάμι που σχηματίζει τρεις συνεχόμενους καταρράκτες ύψους 3μ, 2,5μ και 5μ. Βόρεια του χωριού βρίσκεται το ύψωμα Πέτρα (1326μ) όπου βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.
Σε απόσταση 2 χλμ νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκονται η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και λίγο πιο πέρα η τοποθεσία Παλιόσπιτα όπου βρίσκονται ερείπια παλιού οικισμού και η τοποθεσία «λίμνες» με δύο μικρές λίμνες επιφάνειας 150 τ.μ. και 50τ.μ. Νότια του χωριού υπάρχουν τα ερείπια νερόμυλων που λειτουργούσαν μέχρι το 1940. Τέλος βορειοανατολικά του χωριού βρίσκονται τα ερείπια Ιταλικού κοιμητηρίου του 1940.
Χρυσαυγή Βοίου
Σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από το κέντρο της Χρυσαυγής, χωριού που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, υψώνεται ένα όμορφο μονότοξο γεφύρι.
Το γεφύρι αυτό, γνωστό και ως μεγάλο γεφύρι της Χρυσαυγής, ενώνει τις όχθες του Μαγεριώτικου ρέματος ή Παλιομάγερου, τα νερά του οποίου πηγάζουν από το όρος Τάλιαρος και ενώνονται με εκείνα του ποταμού Πραμόριτσα.
Την προσοχή των επισκεπτών της μικρής κοιλάδας του Παλιομάγερου τραβούν επίσης ο ανακαινισμένος παλαιός νερόμυλος και ο καταρράκτης Δέση (εξυπηρετούσε τη λειτουργία του νερόμυλου), κοντά στο γεφύρι.
Καταρράκτες Πλατανορρεύματος στα Σέρβια
Καταρράκτες Ελάτης Σερβίων