Η άμεση δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξης της λίμνης Πολυφύτου είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, όχι μόνο για τα Σέρβια και τα χωριά πέριξ της λίμνης, αλλά για ολόκληρη την Π.Ε Κοζάνης. Η δημιουργία αρδευτικού συστήματος για την ανάπτυξη δυναμικών καλλιεργειών όπου οι αγρότες του τόπου μέσω σεμιναρίων θα εκσυγχρονίζουν τις γνώσεις τους στα νέα δεδομένα της εποχής, θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια το εισόδημα των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής.
Η κατασκευή ιχθυόσκαλας για τους επαγγελματίες αλιείς μας, είναι επίσης ένα μείζον ζήτημά που θα διευκολύνει όχι μόνο για αυτούς, αλλά θα ενισχύσει και ολόκληρη την μικροοικονομία του τόπου μας.
Η δημιουργία περιφερειακού δρόμου στη λίμνη Πολυφύτου και η βελτίωση του οδικού δικτύου προς τα μοναστήρια μας θα μπορέσει αναμφίβολα να αυξήσει την επισκεψιμότητα και τον θρησκευτικό τουρισμό στον τόπο μας, όπως και η διάνοιξη νέου οδικού δικτύου στον υπέροχο ορεινό όγκο μας, αρκεί επιτέλους η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να αρχίσει να διαφημίζεται τηλεοπτικά αλλά και διαδικτυακά από ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας, όπως και σε αεροδρόμια και λιμάνια, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο όπου εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας διασχίζουν την Εγνατία Οδό.
Οι λιτοί πολιτικοί σχεδιασμοί, είναι απείρως πιο εύκολο να υλοποιηθούν σε συντομότερο χρόνο και με ορθολογιστικό κόστος, μπορούν να βοηθήσουν ώστε να κερδίσουμε έδαφος στην δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και την αύξηση του τοπικού ΑΕΠ. Ασφαλώς παράλληλα θα πρέπει να τρέχουν και οι μεγαλεπήβολοι πολιτικοί σχεδιασμοί όπου όμως παραδοσιακά χρονοτριβούν ως προς την υλοποίηση τους με κόστος που πολλές φορές δυστυχώς τους καθιστά απαγορευτικούς την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Συμπερασματικά θα ήθελα να τονίσω πως οι πολιτικοί σχεδιασμοί για ανάπτυξη του τόπου με χαμηλότερο κόστος, όχι μόνο δεν επισκιάζουν τις μεγαλεπήβολες προτάσεις για ανάπτυξη όπου θα δούμε την εποχή της μετάβασης, αλλά αντιθέτως μπορούν να τις ενισχύσουν βάζοντας τη Δυτική Μακεδονία συντομότερα στο τρένο της ανάπτυξης.