Ανάμεσα στην τεράστια ποικιλία των κουζινών του κόσμου, υπάρχουν ορισμένα που λατρεύουν όλοι, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους.
Tο παγωτό είναι στην κορυφή της λίστας!
Από το mochi στην Ιαπωνία και το gelato στην Ιταλία, μέχρι το ινδικό kulfi και το τουρκικό dondurma, για να μην αναφέρουμε την κλασική παγωμένη κρέμα που είναι τόσο αγαπητή στην Αμερική, φαίνεται ότι κάθε πολιτισμός μπορεί να υπερηφανεύεται για το δικό του μοναδικό παγωτό.
Εδώ θα βρείτε μερικά από τα πιο νόστιμα και δημοφιλή παγωτά από όλο τον κόσμο!
01 Αmerican Style!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μια σειρά παγωτά.
Το πιο κοινό είδος, που άλλοτε ονομάζεται παγωτό σε στυλ Φιλαδέλφειας, άλλοτε στυλ Νέας Υόρκης ή άλλες αμερικάνικο παγωτό, παρασκευάζεται με γάλα, κρέμα γάλακτος και ζάχαρη, αλλά χωρίς αυγά.
Άλλες ποικιλίες περιλαμβάνουν το στυλ Νέας Αγγλίας (σκεφτείτε το Ben and Jerry’s) ένα πλούσιο, λαστιχωτό μείγμα που παρασκευάζεται με αυγά, προσθήκη πρωτεΐνης γάλακτος και παγωμένη κρέμα. Ένα απαλό, κρεμώδες παγωτό με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που προέρχεται από τη Νέα Υόρκη αλλά έγινε δημοφιλές στην Midwest μετά την Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγου του 1933. Και ας μην ξεχνάμε το παγωτό χωρίς αβγά, σχετικά χαμηλών λιπαρών (3 έως 6 τοις εκατό έναντι 10 τοις εκατό ή περισσότερο για το παγωτό) που χτυπιέται μηχανικά για να του δώσει μια στροβιλιζόμενη υφή .
FUN FACT: Η παράδοση να σερβίρουμε παγωτό σε βρώσιμο χωνάκι χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και πιθανότατα προέρχεται από τη Γαλλία.
02 Gelato!
Το Gelato είναι η ιταλική εκδοχή του παγωτού και είναι πολύ πιο πυκνό από το αμερικάνικο παγωτό επειδή περιέχει λιγότερο λίπος βουτύρου από το συνηθισμένο παγωτό και επειδή αναδεύεται πιο αργά. Είναι και λίγο πιο γλυκό. Κατά τα άλλα, το gelato και το παγωτό είναι αρκετά παρόμοια. Είναι φτιαγμένο από κατεψυγμένο γάλα, κρέμα γάλακτος και άλλα συστατικά, άλλοτε με κρόκους αυγών και άλλοτε χωρίς. Δεδομένου ότι το gelato είναι πιο πυκνό, η γεύση του μπορεί να είναι πιο έντονη από το παγωτό.
03 Semifreddo!
Μια άλλη ιταλική εκδοχή της κατεψυγμένης κρέμας που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα είναι το semifreddo, που στα ιταλικά σημαίνει «μισοκατεψυγμένο». Ενώ το παγωτό και το gelato παρασκευάζονται ανακατεύοντας αργά το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη πριν την κατάψυξη, το semifreddo φτιάχνεται χτυπώντας γρήγορα τα συστατικά μέχρι να γίνει μους, οπότε το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ελαφρύ και πιο αέρινο από το παγωτό. Επίσης, το semifreddo καταψύχεται σε φορμάκια και σερβίρεται κόβοντάς το σαν φέτες
04 Mochi!
Το παγωτό Mochi, το οποίο απολαμβάνουν ευρέως στην Ιαπωνία, επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια Ιαπωνοαμερικανίδα επιχειρηματία στο Μικρό Τόκιο του Λος Άντζελες. Το παγωτό Mochi παρασκευάζεται τυλίγοντας μπάλες παγωτού μέσα σε μια γλυκιά ζύμη από κολλώδες ρυζάλευρο. Δημοφιλείς γεύσεις για τη γέμιση παγωτού είναι η βανίλια, σοκολάτα και φράουλα,το πράσινο τσάι, κόκκινο φασόλι, μαύρο σουσάμι, κρασί από δαμάσκηνο και μάνγκο.
05 Dondurma!
Το Dondurma είναι ένα τουρκικό κατεψυγμένο επιδόρπιο που παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα, το οποίο προσδίδει μια ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Είναι περισσότερο γνωστό για τη σκληρή, μαστιχωτή υφή του, την ελαστικότητά του, που του επιτρέπει να τεντώνεται και να στρίβει σαν ζύμη, και την αντοχή του. Αυτές οι ιδιότητες προέρχονται από ένα ζευγάρι παχυντών: το ένα, που ονομάζεται σαλέπι, το οποίο είναι η ρίζα μιας άγριας ορχιδέας της νότιας Τουρκίας, και το δεύτερο, η μαστίχα, μια φυτική ρητίνη από έναν αειθαλή θάμνο εγγενή στο ελληνικό νησί της Χίου. Το παγωτό ζυμώνεται με ένα μακρύ, μεταλλικό κοντάρι για να του δώσει τη χαρακτηριστική ελαστικότητά του. Το Dondurma είναι τόσο πηχτό που συχνά τυλίγεται γύρω από μια σούβλα σαν ντόνερ κεμπάπ και σερβίρεται κόβοντάς το με ένα μαχαίρι. Οι γεύσεις περιλαμβάνουν σοκολάτα, βανίλια, φιστίκι Αιγίνης, βατόμουρο, φράουλα, κεράσι και μουριά. Παρόμοιο παγωτό, σερβίρεται και στην Ελλάδα.
06 Kulfi!
Το Kulfi είναι ένα πυκνό, κρεμώδες, παγωμένο επιδόρπιο δημοφιλές στην Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή. Φτιάχνεται αναμειγνύοντας ζαχαρούχο γάλα με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά μέχρι να μειωθεί στο μισό, γεγονός που το πήζει και το καραμελώνει. Το μείγμα στη συνέχεια καταψύχεται σε στενά μεταλλικά καλούπια βυθισμένα σε μείγμα πάγου και αλατιού, για να παγώσει . Συχνά σερβίρεται σε ξυλάκι. Δεν υπάρχει ανακάτεμα ή χτύπημα, μόνο μια απαλή ανάδευση του μείγματος γάλακτος . Οι γεύσεις Kulfi περιλαμβάνουν τριαντάφυλλο, φιστίκι Αιγίνης, μάνγκο και σαφράν.
07 Spaghettieis!
Ένας ιδιότροπος Ιταλός που ζει στη Γερμανία δημιούργησε αυτό το παγωτό στη δεκαετία του 1960. Τα Spaghettieis είναι ένα κατεψυγμένο επιδόρπιο που παρασκευάζεται πιέζοντας το παγωτό μέσω πατάτας ρύζι ή σπάετςλ (μια μορφή τηγανισμένου noodle), στύβοντάς το σε λεπτές λωρίδες σε σχήμα μακαρονάδας, οι οποίες στη συνέχεια συμπληρώνονται με μια σάλτσα φράουλας που μοιάζει με σάλτσα ντομάτας και πασπαλιζεται με τρίμματα λευκής σοκολάτας που μοιάζουν με τυρί παρμεζάνα.
08 I-Tim-Pad!
Θα το βρούμε σαν ρολό ή παγωτό stir-fried, το I-Tim-Pad είναι ένα ταϊλανδέζικο κατεψυγμένο επιδόρπιο που παρασκευάζεται με ανάμειξη γάλακτος, κρέμας, ζάχαρης και άλλων αρωματικών συστατικών. Τελικά το μείγμα παγώνει σε ένα λεπτό στρώμα παγωτού το οποίο στη συνέχεια ξύνεται χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, η οποία ταυτόχρονα δημιουργεί το σχήμα κορμού. Επειτα σερβίρεται σε μπολ ή φλιτζάνι γαρνιρισμένο με πρόσθετες επικαλύψεις όπως φρούτα, σάλτσα σοκολάτας, μπισκότα και σαντιγί.
09 Sorbetes!
Ένα άλλο δημοφιλές κατεψυγμένοπαγωτό δρόμου είναι οι Sorbetes αγαπημένο γλύκισμα σε όλες τις Φιλιππίνες. Φτιάχνεται παραδοσιακά φτιαγμένο από το γάλα ενός γηγενούς νεροβούβαλου που ονομάζεται καραμπάο. Η σύγχρονη εκδοχή του σορμπέ μπορεί να παρασκευαστεί από γάλα καραμπάο ή αγελαδινό γάλα. Οι δημοφιλείς γεύσεις περιλαμβάνουν μάνγκο, πεπόνι, καρύδα, αβοκάντο και φράουλα, καθώς και σοκολάτα, μπισκότα και κρέμα, ακόμη και τυρί. Τα σορμπέτα πωλούνται από πωλητές γνωστούς ως σορμπετέρος που κυκλοφορούν στις πόλεις με πολύχρωμα καρότσια. Οι σορμπέτες σερβίρονται σε χωνάκια, σε φλιτζάνια και σε ψωμάκια!
10 Fried Ice Cream!
Το τηγανητό παγωτό το συναντάμαι σε διάφορες κουζίνες, όπως των ιαπωνικών, κινεζικών, μεξικανικών και βορειοαμερικανικών. Δεν είναι σαφές από πού προέρχεται πραγματικά. Η ιδέα είναι ότι το παγωτό βυθίζεται σε κάποιο είδος ζύμης και στη συνέχεια σε βραστό λίπος, το οποίο κάνει το κουρκούτι καφέ και τραγανό ενώ το παγωτό παραμένει παγωμένο. Η ζύμη που προκύπτει μπορεί στη συνέχεια να πασπαλιστεί με ζάχαρη άχνη, να περιχυθεί με σάλτσα σοκολάτας, καραμέλας ή κρέμας, μαζί με άλλες γαρνιτούρες. Στην Ιαπωνία, το τηγανητό παγωτό φτιάχνεται με κουρκούτι tempura, ενώ στο Μεξικό το παγωτό επικαλύπτεται με θρυμματισμένα Corn Flakes πριν τηγανιστεί.
Για περισσότερες πληροφορίες επί των παγωμένων επιδορπίων μπορείτε να αποταθείτε στο The Spruce Eats