Αποτελούν βασικό κρίκο στην αλυσίδα του καλοκαιριού και της πολιτισμικής μας παράδοσης, αφορμή για γλέντι και αντάμωμα, αλλά και για συγκίνηση, μνήμες και επιστροφή στις ρίζες.
Η παράδοση των πανηγυριών συνδέεται κυρίως με τον αγροτικό χώρο, με επίκεντρα τόσο τις εκκλησίες των οικισμών, όσο και τα υπαίθρια εξωκλήσια. Παλαιότερα την οργάνωση των πανηγυριών αναλάμβαναν οι κοινότητες, οι επαγγελματικές συντεχνίες, καθώς και οι γεωργικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι.
«Το µεγάλο πανηγύρι του χωριού µας είναι µέρα ξεχωριστή για όλους µας»
Τα περισσότερα και τα πιο γνωστά πανηγύρια λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι και προ παντός το Δεκαπενταύγουστο! Το «Πάσχα του Καλοκαιριού»! Τα τελευταία είναι αφιερωμένα στην Παναγία, περίοδο κατά την οποία τα αστικά κέντρα αδειάζουν, και όλοι συρρέουν στα χωριά για να γιορτάσουν, να χορέψουν, να γλεντήσουν, μα πάνω από όλα να ανταμωθούν!
Τα πανηγύρια, το σπουδαίο αυτό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, συμπυκνώνουν ως κοινωνικό γεγονός, τόσο πολιτισμό, όσο καμία άλλη εκδήλωση.
Το ελληνικό καλοκαίρι έχει γεύση από καρπούζι, μεσημέρια κάτω από πλατάνια και παραδοσιακά πανηγύρια, που στήνονται σε κάθε μικρή πλατεία τα καλοκαιρινά βράδια.