Πολίτες και φορείς παράγουν κοινότητα, πολιτισμό και πολιτιστική πολιτική
ΣΤΟΧΟΣ
Το Tale of X Cities αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, στην ανάπτυξη του κοινού με άξονα την συμπερίληψη, στον εκδημοκρατισμό της παραγωγής πολιτισμού, στην παροχή δεξιοτήτων που ενισχύουν τις επαγγελματικές ικανότητες των συμμετεχόντων (τεχνολογικός/ψηφιακός εγγραμματισμός, αναβάθμιση δεξιοτήτων, παραγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων), και στη δημιουργία ενός δικτύου φορέων και πολιτών της Βορείου Ελλάδας. Οι στόχοι αυτοί απευθύνονται σε όλους τους συμμετέχοντες — πολίτες και φορείς
ΤΡΟΠΟΣ
To Tale of X Cities επιτυγχάνει το στόχο του μέσα από μια σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων μη-τυπικής εκπαίδευσης, που οδηγούν σε ένα υβριδικό Φεστιβάλ παρουσίασης των αποτελεσμάτων των εργαστηριών και άλλων ειδικά σχεδιασμένων δράσεων. Το Φεστιβάλ συν-διαμορφώνεται από όλους τους εμπλεκόμενους —διοργανωτές, συνεργαζόμενους φορείς, πολίτες— και υλοποιείται ταυτόχρονα σε όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και στο διαδίκτυο
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το Tale of X Cities ξεκίνησε το 2021 μετά από πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ArtBOX.
Το 2021 συμμετείχαν 12 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, περισσότεροι από 20 φορείς και περισσότεροι από 140 πολίτες από όλη την περιοχή, δημιουργώντας μία μοναδική δυναμική αλλά και τεράστιο ενδιαφέρον για τη συνέχεια, τόσο σε επίπεδο φορέων όσο και σε επίπεδο πολιτών.
Επιπλέον, το πρόγραμμα παρουσιάστηκε ήδη ως παράδειγμα καλής πρακτικής στο διεθνές υβριδικό φεστιβάλ FREIRAUM, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνεργαζόμενων φορέων και των συμμετεχόντων πολιτών.
Μετά από αυτήν την τεράστια επιτυχία, διοργανωτές και συνεργαζόμενοι φορείς αποφάσισαν τη συνέχιση του προγράμματος, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού θεσμού που, ταυτόχρονα με την ανάδειξη μιας υπερτοπικής κοινότητας πολιτών και φορέων, γίνεται ισχυρός μοχλός επαναπροσδιορισμού και προβολής της ταυτότητας της περιοχής.
Είναι η πρώτη φορά που πολίτες και φορείς συμβάλλουν από κοινού και ισάξια την διαμόρφωση ενός πολιτιστικού προγράμματος που απλώνεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αποκτά διεθνή εμβέλεια. Μια πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει ένα πρωτοποριακό μοντέλο τοπικής ανάπτυξης μέσω της τέχνης.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ – ΔΡΑΣΕΙΣ
Τα σεμινάρια και εργαστήρια του Tale of X Cities απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων, μέσα από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής. Πραγματοποιούνται μέσω πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης (ZOOM), δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινότητας ανθρώπων από πολλές διαφορετικές πόλεις. Στην ιστοσελίδα του προγράμματος δημιουργείται μία βιβλιοθήκη με τα σεμινάρια και σχετικό υλικό αναφοράς, διαθέσιμο στους συμμετέχοντες και άλλους ενδιαφερόμενους.
Στα σεμινάρια, ειδικοί από διαφορετικούς τομείς εισάγουν τους συμμετέχοντες στην τέχνη της αφήγησης ιστοριών με διαφορετικά εκφραστικά μέσα. Στα εργαστήρια που ακολουθούν, οι συμμετέχοντες καλούνται να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, χρησιμοποιώντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και δεξιότητες. Καταθέτουν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία έργων, στην υλοποίηση των οποίων έχουν την στενή καθοδήγηση της επιμελητικής/καλλιτεχνικής ομάδας του προγράμματος και προσκεκλημένων ειδικών, καθώς και την υποστήριξη των συνεργαζόμενων φορέων.
Τα σεμινάρια και εργαστήρια παρακολουθούν και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων, που αναπτύσσουν έτσι μία στενή, ισότιμη σχέση με τους πολίτες. Επιπλέον, επιλεγμένα στελέχη των συνεργαζόμενων φορέων συμμετέχουν σε συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με θέμα την πολιτιστική πολιτική, που προσφέρουν δυνατότητες εξέλιξης των τοπικών φορέων σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού.
Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, οι συνεργαζόμενοι φορείς σχεδιάζουν δικές τους δράσεις, που προβάλλουν το έργο τους, ενισχύουν τη σχέση τους με το τοπικό κοινό, και τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στο πρόγραμμα και στο τελικό Φεστιβάλ, τις συνεργασίες και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη πολιτιστικής πολιτικής. Οι δράσεις αυτές είναι αυτόνομες ή προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία των φορέων μεταξύ τους, που σχεδιάζουν μία κοινή δράση για όλες τις πόλεις, κάνοντας την δικτύωση πιο ισχυρή και την επικοινωνία μεταξύ των πόλεων πιο ουσιαστική.
Με τον τρόπο αυτό, το περιεχόμενο των εργαστηρίων και του Φεστιβάλ συν-διαμορφώνεται από όλους τους εμπλεκόμενους —διοργανωτές, συνεργαζόμενους φορείς, συμμετέχοντες, και κοινό— δημιουργώντας μία κοινότητα που δρα συλλογικά για την παραγωγή πολιτισμού.
Το Φεστιβάλ παρουσιάζεται σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και ψηφιακά. Η ψηφιακή παρουσία του Φεστιβάλ διευρύνει κατά πολύ το κοινό και ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας. Λειτουργεί συμπληρωματικά με την φυσική παρουσία αλλά και αυτόνομα.
Το Tale of X Cities απευθύνεται καταρχάς σε φορείς και πολίτες της Βόρειας Ελλάδας. Ταυτόχρονα, σχεδιάζει συνεργασίες με πόλεις, φορείς και κοινότητες γειτονικών χωρών, καθώς και άλλες διεθνείς συνεργασίες. Έτσι, διευρύνεται η δικτύωση και η αναδυόμενη κοινότητα, εξασφαλίζεται διεθνής προβολή, και προωθείται το πρόγραμμα ως μοντέλο τοπικής, υπερτοπικής και διεθνικής (transnational) ανάπτυξης κοινότητας.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ “Tale of X Cities”
Στην Κοζάνη ο Οργανισμός Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας (ΟΑΠΝ) Δήμου Κοζάνης και οι συμμετέχουσες στο Tales of X Cities 2021 Φώφη Ζαγορίτου και Σόνια Κούτσιανου, σχεδιάζουν την φετινή συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με το project ΜΕΤΑΒΑΣΗ, ένα πενθήμερο ανοιχτό εργαστήριο Τεχνών (ζωγραφικής, μουσικής, φωτογραφίας, εικαστικών, θεάτρου, λογοτεχνίας κ.ά.) στον χώρο του Σταθμού ΟΣΕ, στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2022.
Στα πλαίσια του project ΜΕΤΑΒΑΣΗ ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης οργανώνει διαδραστικό εργαστήριο αφήγησης στο κτίριο του ΟΣΕ και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους (όσους ασχολούνται με τη συγγραφή, την ποίηση, την ηθοποιία, τις εικαστικές τέχνες, την performance, το τραγούδι και όσους άλλους έχουν να αφηγηθούν μια ενδιαφέρουσα ιστορία, μαθητές ή ενήλικες) να δηλώσουν συμμετοχή. Ο καθένας θα αφηγηθεί την ιστορία του με τον δικό του τρόπο (με στίχους, πεζό λόγο, με ένα σύντομο μονόπρακτο, με τραγούδι, με παντομίμα ή ό,τι άλλο έχει σκεφτεί). Ο στόχος είναι να διερευνήσουμε και να συζητήσουμε τους διαφορετικούς τρόπους αφήγησης, να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε εμπειρίες, εικόνες και ιδέες.
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για την αφήγηση, γράφοντας το όνομα, το τηλέφωνο και τον τίτλο της ιστορίας σας στο mail του Συνδέσμου (sfkozanis@gmail.com) ή με μήνυμα στο τηλ. 6947252260.