Ορεινές «παραλίες», κρύα και κρυστάλλινα νερά που σε μαγνητίζουν σε ειδυλλιακή τοπία της περιοχής με καταπράσινα νερά! Το καλοκαίρι στη Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει ορμητικό, μυστηριώδες, γοητευτικό και αυθεντικό χάρη στο ασφυκτικά πράσινο τοπίο του! Εκμεταλλευτείτε τις ομορφιές του τόπου μας για να ρεμβάσετε στις όχθες ποταμών, υδροβιότοπων και καταρρακτών!
Στον Καταρράκτη της Αγίας Άννας στην Καστοριά
Μια από τις πιο χαλαρωτικές αλλά συναρπαστικές και όμορφες δημιουργίες της μητέρας φύσης στον κόσμο είναι ο καταρράκτης. Υπάρχει απλώς κάτι συναρπαστικό στο να βλέπεις το νερό να πέφτει από μια επιφάνεια βράχου σε μια φυσική πισίνα ή να μαίνεται ένα ποτάμι από κάτω. Ο θόρυβος που κάνει ο τεράστιος όγκος του νερού είναι κάτι το μαγικό.
Λίγο νοτιότερα του χωριού Αγιά Άννα Καστοριάς κάτω από την παλιά μονή Ταξιαρχών Τσούκας στο φαράγγι του Στενοποτάμου συναντάμε τον καταρράκτη της Αγίας Άννας ή Τσούκας σε έναν τόπο των θαυμάτων! Από ύψος 15 μέτρων περίπου ξεκινάει η πτώση των καθαρών νερών. Απολαυστικός και συνάμα παραμυθένιος σε ταξιδεύει σε στιγμές ηρεμίας. Ξεκινάει να κυλάει από το όρος Αλεβίτσα και καταλήγει στα νερά του Αλιάκμονα! Μια πινακίδα σε ενημερώνει ότι ο καταρράκτης απέχει 2300 μέτρα από το σημείο εκκίνησης. Ακολουθείς το μονοπάτι συντροφιά με την δροσιά των δέντρων. Το σκηνικό θα σου φανεί εντυπωσιακό! Αν νιώσεις πως θέλεις να ξαποστάσεις για να γεμίσουν τα πνευμόνια σου απόθεμα καθαρού αέρα εκεί σε περιμένουν τα ξύλινα παγκάκια που οι άνθρωποι αυτού του τόπου προνόησαν για σένα, να νιώσεις οικία και να ξανά έρθεις.
Η δύναμη της φυσικής ομορφιάς είναι απεριόριστη. Κοιτώντας τις ομορφιές ετούτου του τόπου, βαθιά μέσα του νιώθεις πως η ζωή είναι γεμάτη!
Εκεί στη βάση του καταρράκτη σαν φτάσεις, η υπέροχη θέα, οι φυσικοί ήχοι, τα χρώματα της φύσης και οι ξεχωριστές μυρωδιές της θα σε ταξιδέψουν και θα σε ηρεμήσουν. Άξιζε κάθε βήμα και κάθε ανάσα παραπανήσια!
Ευλογημένος ο Τσούκας να κρυφακούει τις ψαλμωδίες των Ταξιαρχών. Σαν άγρυπνος φρουρός να φυλάει τα έργα τα παραμυθένια της φύσης! Η Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών – Τσούκας του 1254 κτισμένη πάνω σε αρχαία ερείπια όπου από το καθολικό της περνάει νερό πηγής που χύνεται σε παραπόταμο του Αλιάκμονα. Από το 1961 το μοναστήρι έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Η μονή λειτουργούσε αδιάκοπα για περίπου 700 χρόνια από το 1254 μέχρι το 1943, όταν πυρπολήθηκε από τα αυστριακά στρατεύματα της Μεραρχίας «Εντελβάις» κατά την περίοδο της Κατοχής.
Θα μείνεις αρκετή ώρα και θα γαληνέψεις. Από τα σημαντικότερα και θαυμαστά μέρη της Καστοριάς! Τους καλοκαιρινούς μήνες θα σε φιλοξενήσουν τα νερά και θα σου δώσουν την δροσιά που τόσο πολύ θα λαχταράς σαν φτάσεις εκεί. Είναι η φύση που έχτισε τις λίμνες για να φιλοξενεί!
Και αν τυχόν «χαθείς» μέσα στην πανδαισία του μονοπατιού, ακολούθα τις φωνές. Οι επισκέπτες είναι πάντα αρκετοί..
Βενέτικος στα Γρεβενά
Βουνά, παραποτάμια δάση, φαράγγια, ήρεμες κοιλάδες, βιότοποι και γαλαζοπράσινα νερά σμίγουν και εναλλάσσονται χαρίζοντας στον ταξιδιώτη μοναδικές εικόνες. Κρύα νερά ιδανικά για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ευκαιρίες για καγιάκ και ράφτινγκ δίπλα από πέτρινα τοξωτά γεφύρια, όπως το γεφύρι της Πορτίτσας.
Ο Βενέτικος είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα σε τρεις περιφέρειες, το πέρασμα του, που ονομάζεται «Πύλες του Βενέτικου», ενώνει τη Δυτική Μακεδονία με τα πεδινά της Θεσσαλίας και τα ορεινά της Ηπείρου. Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα και ρέει ανατολικά. Τα παρόχθια δάση του Βενέτικου αποτελούνται από σκλήθρα, ιτιές, νερόφραξους και πλατάνια, ενώ σε όλο το μήκος του κινείται σε δασωμένες πλαγιές με τα έλατα να δίνουν τη θέση τους στις βελανιδιές και αυτές στα πουρνάρια.
Καθόλη την διαδρομή του, ο ποταμός σχηματίζει πολλούς και διαφορετικούς βιότοπους σε μία από τις πιο άγριες και παρθένες περιοχές της χώρας μας. Μεγάλα φαράγγια, ήρεμες κοιλάδες και πυκνά παραποτάμια δάση εναλλάσσονται σε μια μοναδική διαδρομή, που κάποιος μπορεί να τη ζήσει και μέσω της δραστηριότητας του ράφτινγκ. Ο Βενέτικος και τα ρέματα του είναι διάσημα για τους δεκάδες παλαιούς μύλους και τα θαυμαστα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, όπως το γεφύρι της Πορτίτσας, του Αζίζ Αγά, του Σπανού, του Σταυροπόταμου, του Καλογήρου και του Καγκέλια.
Στα όμορφα Αναβρυκά Μικροβάλτου
Φιλόσοφοι, φυσιολάτρες, ζωγράφοι, ποιητές, χιλιάδες χρόνια τώρα αναρωτιούνται για τον κόσμο και τη μικρή μας γη. Αυτή τη γη που ομορφαίνει τις εξορμήσεις μας και συλλέγει την ηρεμία για να μας την δώσει απλόχερα! Κάθε τόπος έχει τα μυστικά του. Είναι ο χωματόδρομος που δεν θέλεις να στρίψεις κι όμως εκεί κρύβονται τα Αναβρυκά! Δεκάδες αναβλύζουσες πηγές γάργαρου νερού μέσα σε ένα πυκνό πλατανόδασος .
Το πλατανόδασος των Αναβρυκών είναι νότια του πλατανόδασους Ρυμνίου και αποτελεί παραλίμνιο τμήμα του υγροβιότοπου που ξεκινά από τη γέφυρα Ρυμνίου και επεκτείνεται μέχρι το Φράγμα Ιλαρίωνα.
Η επαφή με τη φύση προσφέρει στον άνθρωπο μια αίσθηση ελευθερίας και άμεσης ευεξίας. Και είναι τόσο κοντά σου αυτός ο τόπος ο μαγικός με τα ψηλά και αγέρωχα πλατάνια και τις ιτιές, τα δέντρα του φεγγαριού! Αν και λένε ότι κάθε εποχή είναι όμορφη στα Αναβρυκά, το καλοκαίρι έχουν ένα χρώμα αλλιώτικο.