Η αξιολόγηση των συνοδευτικών εγγράφων και η αποσφράγιση των προσφορών είναι το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ, μετά και την κατάθεσή τους στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και της Ειδικής Διαχείρισης.
Στο στάδιο αυτό θα κριθεί πού θα καταλήξει η ΛΑΡΚΟ και κυρίως ποιο θα είναι το σχέδιο αξιοποίησης της μεταλλουργίας όταν ολοκληρωθεί και η μεταβίβασή της σε νέα επενδυτικά χέρια. Να σημειωθεί πως εάν είναι διαφορετικοί οι επενδυτές στους δύο διαγωνισμούς θα κληθούν να καταθέσουν ενιαίο τίμημα για όλο το συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ, ώστε να αναδειχθεί ένας ανάδοχος.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο ΤΑΙΠΕΔ κατατέθηκε μία δεσμευτική προσφορά για τη μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονταν υπό τη διαχείριση της ΛΑΡΚΟ Γενικής Μεταλλευτικής και Μεταλλουργικής Α.Ε.
Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν (α) το μεταλλείο της Λάρυμνας, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και (β) το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις εντός αυτών. Η δεσμευτική προσφορά υποβλήθηκε από την κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+0,39% και AD Holdings AG.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η αξιολόγηση της προσφοράς θα ξεκινήσει άμεσα και θα συνάδει με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ, εντός του πλαισίου της απόφασης Nr. C (2014) 1818 final/27.03.2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition) και της ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει καταθέσει προσφορά στην Ειδική Διαχείριση και αφορά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Άγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και αγροτεμαχίων. Στον ίδιο διαγωνισμό προσφορά κατέθεσε και η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα.
Αν και η Ελλάδα διαθέτει από τα πιο σημαντικά κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου στην Ε.Ε. ,που πλέον θεωρούνται περιζήτητα μεταλλεύματα για τους συσσωρευτές ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση, η ΛΑΡΚΟ και λόγω Ειδικής Διαχείρισης έχει περιορίσει κατά πολύ την παραγωγή της. Το 2019 η εταιρεία εξόρυξε 1,75 εκατ. τόνους πρώτης ύλης (λατερίτη).
Από αυτά παρήγαγε 11.974 τόνους νικελίου. Το 2020 η παραγωγή περιορίστηκε στους 6.000 τόνους νικελίου. Υπό τις παρούσες συνθήκες και μετά την κούρσα τιμών του νικελίου διεθνώς στις 20.000 δολάρια ο τόνος, η εταιρεία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επενδύσεις θα μπορούσε να καταστεί παραγωγική και αποδοτική.
Όπως λένε οι γνώστες του χώρου, αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με συνδυασμό επεξεργασίας μεταλλεύματος, άμεσο εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της και φυσικά μείωση του υπερβολικού ενεργειακού κόστους που τη βαραίνει, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της εταιρείας, που ανέρχονται σε 1.200, ζητούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και τα δεδουλευμένα τους. Επισημαίνουν πως η εταιρεία πραγματοποιεί εξόρυξη μεταλλευμάτων στους νομούς Ευβοίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Καστοριάς και έχει μεταλλευτικά δικαιώματα σε κοιτάσματα στον νομό Καρδίτσας, ενώ διαθέτει ιδιόκτητο λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης.
Της Λέττας Καλαμαρά
lkalamara@naftemporiki.gr