Ένα μικρό σε μήκος, αλλά εντυπωσιακό, φαράγγι στους πρόποδες του Όρλιακα που είναι διάσημο για το εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι στην είσοδο του και που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμο.
Το φαράγγι της Πορτίτσας βρίσκεται στα δυτικά της ΠΕ Γρεβενών, ανάμεσα στα μικρά βουνά του Σπηλαίου και της Λυκότρυπας, στους ανατολικούς πρόποδες του Όρλιακα. Στο σημείο αυτό κυλάει ο ποταμός Βενέτικος δημιουργώντας την μικρή κοιλάδα Κανάβη. Η κοιλάδα καταλήγει σε ένα βαθύ φαράγγι, που ονομάζεται Πορτίτσα, ενώ η έξοδος του ονομάζεται Καρούτες.
Το φαράγγι κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα, ενώ περιβάλλεται από πανύψηλους βράχους ύψους 200 μέτρων. Στην δυτική είσοδο του φαραγγιού στέκεται το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας, ένα από τα δημοφιλέστερα και ομορφότερα γεφύρια της Ελλάδας.
Το γεφύρι κατασκευάστηκε το 1743, το συνολικό του μήκος είναι 34 μ., το πλάτος του 2,70 μ. και το ύψος του φτάνει τα 7,80 μ. Πρόκειται για ένα δίτοξο γεφύρι, με το άνοιγμα του μεγάλου τόξου να φτάνει στα 13,80 μ. και του μικρού τα 5 μ., το οποίο ορίζει τα ήρεμα νερά του Βενέτικου πριν αυτά ακολουθήσουν ορμητική πορεία μέσα στο φαράγγι.
Καλύτερη εποχή να επισκεφθεί κανείς το φαράγγι είναι το τέλος του καλοκαίριου, καθώς τότε μπορεί κανείς να το διασχίσει ευκολότερα. Η γύρω περιοχή είναι ένας πανέμορφος τόπος για εξερεύνηση, τόσο από άποψη χλωρίδας, όσο και από άποψη ορνιθοπανίδας, καθώς στα κάθετα βράχια του φαραγγιού βρίσκουν καταφύγιο πολλά σπάνια είδη.
Στη περιοχή αναπτύσσονται πλατάνια, ιτιές, φράξοι και σκλήθρα, ενώ οι ασβεστολιθικές πλαγιές είναι γεμάτες από πυξάρια και μικρές βελανιδιές. Λόγω της γειτνίασης με τους μεγάλους ορεινούς όγκους της Πίνδου, στη περιοχή υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας.
Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια και σαν αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή έχει τον σπάνιο ασπροπάρη. Ο μικρός, λευκός γύπας εξακολουθεί να πετά πάνω από το φαράγγι της Πορτίτσας. Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία του χρυσαετού που συχνά πετάει πάνω από τις κορυφές του Όρλιακα. Άλλα αρπακτικά της περιοχής είναι οι γερακίνες, οι φιδαετοί, οι σφηκιάρηδες, οι πετρίτες, τα ξεφτέρια, τα βραχοκιρκίνεζα, οι μπούφοι, οι χουχουριστές και οι κουκουβάγιες.
Οι πυκνόφυτοι λόφοι γύρω από το φαράγγι προσφέρουν ιδανικό καταφύγιο για μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες και λύκους.
Πως θα πάτε
Η απόσταση από την Αθήνα είναι 446 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 194 χλμ. και από τη πόλη των Γρεβενών 45 χλμ. Σημείο εκκίνησης για το φαράγγι είναι το χωριό Σπήλαιο που βρίσκετε στα βόρεια του φαραγγιού. Από το χωριό μπορεί να κατέβει κανείς με τα πόδια από ένα λιθόστρωτο μονοπάτι, μήκους περίπου 2 χλμ., ή να κατέβει με αυτοκίνητο μέσω ενός χωματόδρομου που κινείται στα δυτικά του χωριού.