Η αρχιτεκτονική των πέτρινων γεφυριών της Δυτικής Μακεδονίας δεν διαφέρει από την αντίστοιχη των Ηπειρώτικων και των γεφυριών από άλλες περιοχές του Ελληνικού χώρου. Βασικό της στοιχείο είναι το τόξο (καμάρα).
Τα τόξα των γεφυριών είναι από ημικυκλικά έως ελλειπτικά. Τα τελευταία δίνουν την εικόνα ελλειπτικού σχήματος, αλλά πλησιάζουν περισσότερο το σχήμα του «καταβιβασμένου» κυκλικού τόξου, δηλαδή τόξου μικρότερου από το ημικύκλιο. Οξυκόρυφα τόξα συναντιόνται σπάνια με μοναδικό δήγμα το γεφύρι της Πορτίτσας, στο Σπήλαιο Γρεβενών.
Το υλικό (οι πέτρες), που ήταν από τα πετρώματα της περιοχής, συνήθως ήταν ασβεστόλιθοι αργιλικοί, σχιστόλιθοι και ψαμμόλιθοι και σπανιότερα γρανίτες και γνεύσιους, όπου υπήρχαν στην περιοχή, αλλά είναι το σκληρότερο πέτρωμα και δύσκολα λαξεύεται, (Τσότσος, 1995, Ν.Α. Γρεβενών, 2000).
Το οδόστρωμα του γεφυριού στρώνονταν με πέτρες που σχημάτιζαν λιθόστρωτο (καλντερίμι). Άλλοτε αυτές οι πέτρες είναι ακατέργαστες κι άλλοτε επίπεδες πλάκες (π.χ. στο γεφύρι Δοτσικού Γρεβενών). Τα παλιά πέτρινα γεφύρια, καθώς είναι κατασκευασμένα με ντόπια υλικά, δένουν αρμονικά με το περιβάλλον και
συμπληρώνουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου. Πάνω τους διαφαίνεται όχι μόνο η κανότητα της τεχνικής, αλλά η τόλμη και το μεράκι του λαϊκού τεχνίτη, η φαντασία κι η ευρηματικότητα στις λύσεις των τεχνικών προβλημάτων σε συνδυασμό με μια καλαισθησία, που μάλλον έχει εκλείψει στις μέρες μας, (Τσότσος 1995, 1996).
Το κτίσιμο των γεφυριών ήταν συχνότερο επί Τουρκοκρατίας. Από τη μια οι ηγεμόνες του Οθωμανικού κράτος (Αγάδες) που είχαν τον έλεγχο της περιοχής προσπάθησαν να καταστήσουν την προσπέλαση πιο άνετη και ευκολότερη κατασκευάζοντας γεφύρια, και με αυτό τον τρόπο προσέλκυαν τα εμπορικά καραβάνια, εισπράττοντας από αυτά το κατάλληλο χρηματικό ποσόν ως αμοιβή για τις υπηρεσίες που τους προσφερόταν, (Ν.Α. Γρεβενών, 2000).
ΚΟΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ» ,2017