Η Δυτική Μακεδονία αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αφού οι λάτρεις της φύσης βρίσκουν την ευκαιρία να χαρούν την πλούσια φύση, τα δάση αλλά και τον χειμώνα τα χιονισμένα τοπία της. Γνωστές και λιγότερο γνωστές πόλεις και χωριά καλούν τους επισκέπτες σε μια διαφορετική εξόρμηση.
Φύση, ιστορία, γραφικότητα, δραστηριότητες, λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα και χειροποίητα τοπικά προϊόντα συνθέτουν το ακαταμάχητο «πακέτο» εμπειριών που προσφέρει ο τόπο μας.
Ταξίδι με αυτοκίνητο
Είναι ένας από τους ωραιότερους τρόπους περιπλάνησης, γιατί το ταξίδι με το δικό μας αυτοκίνητο μας δίνει την ευκαιρία να χαράξουμε τη δική μας διαδρομή χωρίς να σκεφτόμαστε πότε και πού θα σταματήσουμε.
Ας ανοίξουμε τον χάρτη και να σχεδιάσουμε ένα μοντέλο ταξιδιού για την Δυτική Μακεδονία που μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός για το τουριστικό μας προϊόν που τόσο πολύ θέλουμε να εξελιχθεί.
ΠΕ Γρεβενών
Τα Γρεβενά, αποτελούν ένα φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ήπειρο και την υπόλοιπη Μακεδονία. Μια περιοχή που προσφέρεται για τους δραστήριους με πεζοπορίες στη Βάλια Κάλντα, τους περιηγητές με εικόνες από πέτρινα γεφύρια και εκπληκτικής αρχιτεκτονικής σπίτια, τους φυσιολάτρες για να απολαύσουν την πλούσια ενδημική χλωρίδα με σπάνιες ορχιδέες, τους κοσμοπολίτες για να επισκεφθούν τους παραδοσιακούς ξενώνες, μέχρι και τους απανταχού gourmets για να κάνουν τις δικές τους γευσιγνωσίες ανάμεσα από εκατοντάδες διαφορετικά μανιτάρια.
Τα Γρεβενά είναι σίγουρα μια απόδραση που μπορούν να απολαύσουν όλοι ό,τι εποχή και αν τα επισκεφθούν.
Η οικονομία της πόλης βασίζεται στις υπηρεσίες και το εμπόριο. Η πόλη εμφανίζεται από την εποχή του Βυζαντίου. Το Νοέμβριο του 2007 ανακηρύχθηκαν επίσημα “Πόλη των Μανιταριών”. Την τελευταία δεκαετία τα Γρεβενά ακολουθούν αναπτυξιακή πορεία, έχουν αποκτήσει μεγάλα έργα υποδομής δίνοντας έμφαση στον ορεινό όγκο του νομού με τα πυκνά δάση και τα αλπικά τοπία, έχουν αναπτύξει ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και έχουν κατορθώσει να αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς πόλους έλξης τουριστών κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Δύο πλατείες, αρκετά πάρκα, το παλιό ρολόι της πόλης, ο πεζόδρομος, οι υπέροχες εκκλησίες και η Μητρόπολη, ο ποταμός Γρεβενίτης που διασχίζει την πόλη, αρκετά παραδοσιακά πέτρινα κτίρια, τα λιγοστά αλλά πανέμορφα παλιά αρχοντικά στις πάνω γειτονιές, οι διάσπαρτες πέτρινες βρυσούλες συνθέτουν το παζλ της ομορφιάς των Γρεβενών.
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της ΠΕ, στην καρδιά της Πίνδου και απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών. Ο ορεινός όγκος της Βασιλίτσας εκτείνεται ανάμεσα στο νομό Γρεβενών και το νομό Ιωαννίνων και ανήκει στην οροσειρά της Πίνδου. Οι πλαγιές του βουνού αποτελούν καταπληκτικές πίστες για χιονοδρομία, ενώ οι γυμνές κορυφές και τα πλούσια δάση που τις περιβάλλουν δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Η βλάστηση περιλαμβάνει πεύκα, οξιές και ψηλά ρόμπολα.
Το χιονοδρομικό κέντρο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1975 με την κατασκευή του πρώτου συρόμενου αναβατήρα στο διάσελο Βασιλίτσας – Γομάρας μήκους 1060 μ. σε υψόμετρο 1788 – 2060 μ. Ο αναβατήρας αυτός μπορεί να μεταφέρει 800 χιονοδρόμους την ώρα ακόμα και σήμερα. Έκτοτε η σταδιακή ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου, η κατασκευή πρόσθετων αναβατήρων και έργων υποδομής (κτιριακών εγκαταστάσεων, πάρκινγκ) και η αγάπη του κόσμου, έφερε τη Βασιλίτσα σε περίοπτη θέση στην καρδιά των χιονοδρόμων σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Σήμερα στη Βασιλίτσα λειτουργούν επτά αναβατήρες, εκ των οποίων ο ένας είναι τριθέσιος εναέριος, ο ένας διθέσιος εναέριος, οι τρεις συρόμενοι και οι δύο είναι αναβατήρες για μικρά παιδιά. Επιπλέον, το χιονοδρομικό κέντρο περιλαμβάνει δεκαέξι πίστες συνολικού μήκους περίπου 16 χιλιομέτρων.
Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα
Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου “Βάλια Κάλντα” είναι ένας από τους σπουδαιότερους και πιο παρθένους Δρυμούς της Ελλάδας. Ιδρύθηκε με το Β.Δ. 487/1966 (ΦΕΚ 120/Α΄/66) με σκοπό την προστασία της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Έχει έκταση περίπου 69.000 στρέμματα που χωρίζονται στον πυρήνα και την περιφερειακή ζώνη του δρυμού. Βρίσκεται στην οροσειρά της Πίνδου στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων.
Το τοπίο στη Βάλια Κάλντα είναι εντυπωσιακό. Τα πυκνά δάση εναλλάσσονται από γυμνές υπαλπικές και βραχώδεις εκτάσεις και τεράστιους γκρεμούς, ενώ η έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου σε συνδυασμό με την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και την εντυπωσιακή μορφή πολλών μανιταριών καθιστά τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου ξεχωριστό προορισμό ετησίως για εκατοντάδες φυσιολάτρες περιηγητές.
Πέτρινα Γεφύρια
Τα πέτρινα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Το 1995, μετά από ενέργειες της Νομαρχίας Γρεβενών, η 11η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων της Βέροιας κήρυξε τα γεφύρια του νομού, διατηρητέα μνημεία. Η τεχνοτροπία τους είναι σε γενικές γραμμές η ίδια.
Γεφύρι Ματσαγκάνη στην Κρανιά
Γεφύρι Λιάτισσα (του Κλέφτη)
Γεφύρι του Παπατάκη
Γεφύρι του Πασά
Γεφύρι του Σταμπέκη
Γεφύρι Αζίζ Αγά
Γεφύρι Γκαβού
Γεφύρι Κατσογιάννη
Γεφύρι Κάστρου (Μεγάρου)
Γεφύρι Πραμόριτσας
Γεφύρι Παλιομάγερου
Γεφύρι Σταυροποτάμου
Γεφύρι Σπανού
Γεφύρι Δοτσικού
Γεφύρι Καγκέλια
Γεφύρι Ζιάκα
Γεφύρι Πορτίτσας
Τα φημισμένα χωριά των Γρεβενών
Ανάμεσα στον Εθνικό Δρυμό “Βάλια Κάλντα” και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα χωριά του νομού Γρεβενών.
Η Αβδέλλα, από όπου κατάγονταν οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων (οι αδερφοί Μανάκια) και το Περιβόλι αποτελούν δύο από τα σημαντικότερα καλοκαιρινά θέρετρα του νομού Γρεβενών. Αν και το χειμώνα τα χωριά αυτά δεν έχουν πολλούς μόνιμους κατοίκους, κάθε καλοκαίρι γεμίζουν με κόσμο και φιλοξενούν πολλούς κτηνοτρόφους με τα κοπάδια τους.
Η Σαμαρίνα και η Σμίξη, φημισμένα βλαχοχώρια, οι Φιλιππαίοι, η Αετιά, η Λάβδα, το Δοτσικό και το Μεσολούρι είναι από τα χωριά των Γρεβενών που δέχονται πληθώρα τουριστών κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της κοντινής τους απόστασης με το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Αρκετά από αυτά τα χωριά φημίζονται και για τα παραδοσιακά πανηγύρια τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου.
Εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς χωριό είναι το Σπήλαιο, το οποίο είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους Σταυρός και είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας.
Άλλο γνωστό χωριό είναι ο Ζιάκας, χτισμένο σε 900 μ. υψόμετρο με υπέροχη θέα στον Όρλιακα. Από το Ζιάκα καταγόταν ο γνωστός οπλαρχηγός Θεόδωρος Ζιάκας, από τον οποίο πήρε το όνομά του το χωριό.
Η Καλλονή, το Μέγαρο και η Καληράχη είναι τρία άλλα πολύ γραφικά χωριά που θυμίζουν τα μαστοροχώρια της Ηπείρου, ενώ στην νοτιοδυτική πλευρά του νομού, το Κηπουρειό, Μοναχίτι, η Κρανιά, και το απομονωμένο Μικρολίβαδο με το αλπικά τοπίο διακρίνονται για το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα τους.
Λιγότερο γραφικά αλλά με περισσότερη ζωή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι τα χωριά που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νομού. Το Σειρήνι, οι Αμυγδαλιές, το Ελεύθερο, ο Άγιος Γεώργιος, η Κιβωτός, ο Βατόλακκος, η Μυρσίνα και ο Ταξιάρχης είναι μερικά από αυτά τα χωριά με ακετούς μόνιμους κατοίκους,
Στην ανατολική πλευρά του χωριού, βρίσκονται αρκετά χωριά, όπως ο Πόρος και η Κνίδη, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά το σεισμό του 1995. Αποτέλεσμα της καταστροφής, είναι η ανακατασκευή των χωριών στο μεγαλύτερο μέρος τους. Έτσι τα χωριά αυτά μπορεί να έχασαν λίγο τη γραφικότητά τους, αλλά δεν έχασαν την ομορφιά του φυσικού τους τοπίου. Έτσι η Κνίδη, η Ιτέα, το Νησί, οι Αγαλέοι και τα κοντινά τους χωριά, χτισμένα στις όχθες του Αλιάκμονα, διαθέτουν πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται η Σαρακήνα και το Παλαιοχώρι, δύο από τα μεγαλύτερα κεφαλοχώρια του νομού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Άλλα όμορφα χωριά του νομού είναι το Τρίκωμο ή Ζάλοβο το οποίο δημιουργήθηκε από την ένωση τριών οικισμών, το Κοσμάτι, ο Αιμιλιανός, καθώς και τα υπόλοιπα χωριά στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του νομού, τα οποία είναι και περισσότερο πεδινά. Το πιο γνωστό χωριό στην περιοχή είναι το Καρπερό, ενώ ιδιαίτερα γνωστή είναι και η κωμόπολη της Δεσκάτης, η οποία είναι αρκετά γραφική και αποτελεί ένα αυτόνομο διοικητικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο.
Στις εκκλησίες
Ο θρησκευτικός ή προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Οι πιστοί νιώθοντας την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία τους, αναζητούν προορισμούς με θρησκευτικό χαρακτήρα και έτσι εκκλησίες και μοναστήρια ανά την Ελλάδα, αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου
Ζάβορδα – Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Μονή Αγίου Νικολάου στο Περιβόλι
Μονή Ταξιαρχών στον Ταξιάρχη
Μονή Ευαγγελίστριας (Μπουνάσια) στην Παλιουριά
Μονή Παναγίας στο Σπήλαιο
Μεγάλη Παναγία στη Σαμαρίνα
Μοναστήρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Κενοτάφιο Μητροπολίτη Αιμιλιανού\
Ο Πρωταγωνιστής
Μανιτάρια
Αναμφισβήτητα τα Γρεβενά είναι ο τόπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τα μανιτάρια και αποτελεί πρότυπο μανιταρο-ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Η αναζήτηση, η συλλογή, οι τρόποι κατανάλωσης, οι συνταγές μαγειρικής, οι τεχνικές συντήρησης, οι λαϊκές ονομασίες, οι παροιμίες και οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα μανιτάρια, αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης, λαογραφίας, ιστορίας και οικονομίας.
TIP: Στο χωριό Λάβδα Γρεβενών έχει δημιουργηθεί Μουσείο Μανιταριών, ενώ στην πόλη των Γρεβενών πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι Γιορτή Μανιταριού.
Η συλλογή
Μια διαδικασία που χαλαρώνει και αναζωογονεί, προσφέρει διέξοδο απόδρασης από τη μονοτονία της καθημερινότητας.
Rafting – Canoe & Kayak
Είθισται να αναφερόμαστε στα αθλήματα rafting και canoe & kayak ως “εναλλακτικά σπορ” ή “εναλλακτικές δραστηριότητες” αλλά στους ποταμούς των Γρεβενών οι δραστηριότητες αυτές συνηθίζονται και μετρούν πολλούς πιστούς φίλους. Με έμπειρους οδηγούς και τον κατάλληλο εξοπλισμό, όποιος επιθυμεί μπορεί να ζήσει αξέχαστες εμπειρίες μέσα σε απίθανα φυσικά τοπία.
Πεζοπορία – Ορειβασία
Η φύση σε ολόκληρη την περιοχή του νομού Γρεβενών είναι μαγευτική και προσφέρεται για πεζοπορία ή ορειβασία. Τα μονοπάτια σε καλούν να τα περπατήσεις, οι κορυφές σε προκαλούν να τις κατακτήσεις.
Εκδρομές, πεζοπορίες και αναβάσεις σε βουνοκορφές οργανώνουν μέσα στον χρόνο οι Χιονοδρομικοί και Ορειβατικοί Σύλλογοι Γρεβενών και Δεσκάτης, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα με γραφεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων στη φύση.
Ποδηλασία
Η ποδηλασία και το downhill αποκτούν όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς στην περιοχή των Γρεβενών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, καθώς τον χειμώνα οι δυσμενείς καιρικές συχνά αποτρέπουν τη χρήση ποδηλάτου.
Η εξοχή της ΠΕ Γρεβενών αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για αποδράσεις από την καθημερινότητα με το ποδήλατο. Μικρές διαδρομές μεταξύ χωριών, μονοπάτια μέσα στο δάσος αλλά και καταβάσεις με το ποδήλατο σε πλαγιές βουνών είναι μερικές από τις δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξει, όποιος αγαπά το ποδήλατο. Ενίοτε πραγματοποιούνται και ποδηλατοδρομίες από φορείς ή οργανωμένες ποδηλατοβόλτες από τον Ένωση Ποδηλατιστών της Πόλης των Γρεβενών.
Αλεξίπτωτο πλαγιάς
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς (γνωστό και ως παραπέντε από την ελληνική και διεθνής του ονομασία Parapente) αποτελεί την νεότερη και απλούστερη μορφή ατομικής ανεμοπορίας. Είναι η πτήση με την χρήση ενός ειδικού αλεξίπτωτου και απογείωση από μια πλαγιά σε ύψος, με την εκμετάλλευση των ανοδικών ρευμάτων του άνεμου μπροστά από την πλαγιά. Τα τελευταία χρόνια η Βουνάσα (Καμβούνια) αποτελεί έναν εξαιρετικό αεραθλητικό προορισμό για Έλληνες και ξένους πιλότους αφού οι συνθήκες ευνοούν λόγω των πολλών απογειώσεων ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα. Με το πολύ ύψος που δίνουν τα θερμικά του βουνού οι πτήσεις αποστάσεων γίνονται εύκολη υπόθεση για ασχολούνται με το αλεξίπτωτο πλαγιάς.
Φωτογράφιση στη φύση
Μια βόλτα στη φύση του νομού Γρεβενών με μια πιο καλλιτεχνική ματιά, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά μοντέλα για φωτογράφιση. Έτσι συχνά, όσοι αγαπούν τη φωτογραφία, “παίρνουν” τα βουνά αναζητώντας το επόμενο σημείο ή στοιχείο που θα τους γοητεύσει και θα θελήσουν να το απαθανατίσουν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκπληκτικές φωτογραφίες τοπίων, ζώων και φυτών που συναντά κανείς στα γρεβενιώτικα δάση.
Ποτάμια
Ο Αλιάκμονας και ο Βενέτικος, που είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμός του, είναι τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια που διαρρέουν την ΠΕ Γρεβενών.
Η περιήγηση στα γεφύρια είτε διαπλέοντας τα ποτάμια (Αλιάκμονας και Βενέτικος) είτε περπατώντας σε παραποτάμιες διαδρομές συνδυάζει την αναψυχή με την άσκηση, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αναπτύξουν δραστηριότητες όπως ψάρεμα, rafting και canoe & kayak, γνωρίζοντας το φυσικό περιβάλλον της περιοχής παράλληλα με την τοπική ιστορία.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά
Μοναδικά προϊστορικά ευρήματα στο Νομό Γρεβενών: οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου φιλοξενούνται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών. Μοναδικά ευρήματα φέρνουν διαχρονικά στο φως την προϊστορία των Γρεβενών. Πρώτα ο γίγαντας των Αμπελιών 200.000 ετών, δηλαδή ένας ελέφαντας θερμών κλιμάτων, του είδους Elephas (Paleoloxodon) antiquus, με ύψος στους ώμους στα 4 μέτρα, μεσήλικας (40 περίπου χρονών) με χαρακτηριστικούς ευθείς χαυλιόδοντες, σε αντίθεση με τα τριχωτά μαμούθ Mammuthus primigenius των παγετωδών περιόδων που είχαν καμπύλους χαυλιόδοντες.
Αναλυτικές πληροφορίες για το μουσείο, τα εκθέματά του, τον τρόπο και τις ώρες λειτουργίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.mfi-miliasgrevenon.gr/
Καταφύγιο στη Βουνάσα
Το καταφύγιο του ορειβατικού συλλόγου στη Βουνάσα (1415 μ.) δίπλα στον Πρίονο (1615 μ.), χωρητικότητας 50 ατόμων, αποτελεί πόλο έλξης για διαμονή, σε ορειβάτες- πεζοπόρους και μη, όλες τις εποχές. Από αυτό μπορεί κανείς να δει τις ομορφιές της Ξηρολίμνης, της κορυφής Πρίονος στα 1616 μ., την Κοζάνη, τον κάμπο των Γρεβενών, τη λίμνη Πολυφύτου και τη Λίμνη του φράγματος του Αγ. Ιλαρίωνα. Το Καταφύγιο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει γύρω στους 70 ορειβάτες – πεζοπόρους και αποτελεί τη βάση για οποιαδήποτε ορειβατική και αναρριχητική προσπάθεια. Η κατασκευή του υπήρξε μία από τις βασικές επιδιώξεις και προσπάθειες του Φυσιολατρικού – Ορειβατικού Χιονοδρομικού Συλλόγου Δεσκάτης (Φ.Ο.Χ.ΣΥ.Δ.), απώτερος σκοπός του οποίου είναι ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η διάσωση της χλωρίδας και πανίδας της Βουνάσας. Το Καταφύγιο λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης με το Σύλλογο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Φυσιολατρικός Ορειβατικός Χιονοδρομικός Σύλλλογος Δεσκάτης (Φ.Ο.Χ.ΣΥ.Δ )
Διεύθυνση: Δεσκάτη Γρεβενών Τ.Κ. 51200
Τηλέφωνα: 24620-31597, 24620-32780
Δρακολίμνες
Κοντά στην υψηλότερη κορφή του Σμόλικα, σε υψόμετρο 1960μ. και 1940μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Οι λίμνες αυτές που αποτελούν το σύμβολο της περιοχής, συνδέονται με πολλούς θρύλους. Έχουν νερό ολόκληρο το χρόνο και στα νερά τους ζούνε διάφορα αμφίβια όπως βατράχια (Bombina variegate,Rana graeca) και τρίτωνες (Triturus alpestris), ένα σπάνιο αμφίβιο μήκους 8 έως 12 εκ. που μοιάζει με μικροσκοπικό δράκο. Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, στις δρακολίμνες του Σμόλικα και της Τύμφης κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι πάλευαν μεταξύ τους πετώντας πέτρες ο ένας στον άλλον. Ακόμα και σήμερα, η δρακολίμνη του Σμόλικα έχει άσπρες πέτρες στην όχθη της και μαύρες στο βυθό, ενώ στην Τύμφη συμβαίνει το αντίθετο. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο δράκος του Σμόλικα μεταμορφωνόταν σε κριάρι για να ξεγελάσει τα πρόβατα της περιοχής. Εκείνα, ανύποπτα, τον ακολουθούσαν στη λίμνη, όπου τα κατασπάραζε. Γι’αυτό οι τσοπάνηδες δεν βόσκουν πια τα κοπάδια τους κοντά στις όχθες της.
Στη Λίμνη Μαυραναίων
Η πανέμορφη τεχνητή λίμνη της κοινότητας Μαυραναίων, η οποία απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών. Το ειδυλλιακό αυτό τοπόσημο της περιοχής μας, προσφέρει μοναδικές στιγμές ξεκούρασης και ανάπαυλας στη φύση, δίνοντας ταυτόχρονα στον επισκέπτη τη δυνατότητα για βόλτα, ψάρεμα και πικ-νικ.
Περισσότερες Πληροφορίες ΕΔΩ
Συνεχίζεται…