Έρχεται η πρώτη μονάδα καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας. Η Δυτική Μακεδονία βγαίνει μπροστά και για πρώτη φορά, δημοσίως, ο Δημοσθένης Μαυρίδης Διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας θέτει ανοιχτά το θέμα της δημιουργίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην περιοχή, μιλώντας στην ημερίδα «ΟΤΑ και Δίκαιη Μετάβαση».
Μάλιστα, ο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης επεσήμανε στην ίδια διοργάνωση, ότι το έργο θα μπει άμεσα στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης προκειμένου να τύχει χρηματοδότησης. Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρίδης ζήτησε υποστήριξη από όλους τους φορείς ώστε η Δυτική Μακεδονία να μη χάσει την ευκαιρία για μια νέα παροχή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας για τους πολίτες της περιοχής.
Μάλιστα, με δεδομένο ότι, η σχετική μελέτη που «τρέχει» το υπουργείο για την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών προσδιορίζει, όπως αναφέρει στέλεχος του ΥΠΕΝ, την ανάγκη δημιουργίας 3 με 4 μονάδων στη χώρα, εκ των οποίων μία για τη Βόρεια Ελλάδα – με επικρατέστερη την υπό λιγνιτοποίηση περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας _ η συγκεκριμένη δήλωση έχει τη σημασία της. Η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας στη Δυτική Μακεδονία πάντως κερδίζει έδαφος καθώς η δυναμικότητα της περιοχής φτάνει στους 450.000 τόνους απορριμμάτων, ενώ θα εξυπηρετεί και τα δίκτυα τηλεθερμάνσεων. Ωστόσο, την κατασκευή της υποδομής διεκδικούν επίσης η Δράμα και η Αλεξανδρούπολη.
Προ ημερών πάντως, και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος εξέφρασε, για άλλη μια φορά, τη στήριξη της κυβέρνησης στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ. Δεν ήταν τυχαία, η πρόσφατη τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα η οποία ανοίγει τον δρόμο για καύση και σε υφιστάμενες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα από διάφορους «παίκτες» της αγοράς. Από τους πρώτους που είχε εκφραστεί θετική ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.
Τέσσερεις μονάδες σε όλη την Ελλάδα
Μάλιστα, στο επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης που είχε παρουσιαστεί στους επενδυτές πριν από περίπου έναν χρόνο, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, είχε αναφερθεί στη θεμελίωση μιας νέας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης ισχύος 56 MW το 2023, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025, μια επένδυση προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, παραμένει το ενδιαφέρον για ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων (τα οποία θα συγκεντρώνονται από την Αττική και τα νησιά), στη μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, της ΔΕΗ στο Λαύριο.
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει τρεις με τέσσερις μονάδες καύσης στη χώρα, μια στην Κρήτη (που θα δέχεται σκουπίδια και από τα νησιά), μια στην Αττική, μία στη Μακεδονία (πιθανότατα στη Δυτική) και μία στην Πελοπόννησο (πιθανώς στις εκτάσεις της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη). Πέρα από τη ΔΕΗ, το ενδιαφέρον από την αγορά όπως υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, είναι τεράστιο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γραφάκος, μόνο στην περίπτωση που η αγορά δεν ανταποκριθεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει τα έργα με ΣΔΙΤ. Σχετικά με το δευτερογενές καύσιμο SRF που σήμερα κατευθύνεται στις τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας, οι οποίες πληρώνονται για να το χρησιμοποιούν, ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να κινηθεί σε μια τιμή κοντά στο μηδέν, την οποία θεωρεί πλέον ρεαλιστική, ώστε να μην σηκώνουν όλο το κόστος της διαχείρισης σκουπιδιών μόνο οι πολίτες.
*worldenergynews.gr