Together
Together
Together
No Result
View All Result
Home Life & Culture Γαστρονομία

Σουτζούκι με μουσταλευριά

Ιωάννα Νινιώτα-Πουλιοπούλου

από togetherteam
10 Νοεμβρίου 2022
σε Γαστρονομία
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα πιατάκι μουσταλευριά ευφραίνει την καρδιά. Αυτά τα διάφανα πιατάκια από περίτεχνο γυαλί π’ αδειάζαμε παιδιά στα κρυφά! Τη μάνα μου θυμήθηκα τώρα… τη βλέπω να κρεμά ένα λεπτό ξύλο από τη μια άκρη του τοίχου στην άλλη, να βουτά την κλωστή με τα καρύδια στο καζάνι με τη μουσταλευριά και να το ξαναβγάνει. Το κρέμαγε να μείνει εκεί για να στεγνώσει και εγώ ζήλευα το κεχριμπαρένιο του χρώμα. Μ’ αγάπη και μεράκι φτιαγμένο το σουτζούκι, ενδεικτικό των φτωχικών μας χρόνων . Αξίζει να γίνουμε ο κρίκος στην αλυσίδα της παράδοσης και να περάσουμε στα παιδιά μας και στα ‘γγονια μας τις μαγειρικές τεχνικές του παρελθόντος… Μ αυτή τη σκέψη ξεκίνησα τη γλυκιά «μελωδία» του «μελωμένου» καζανιού κι η μυρωδιά του μούστου, μπλεγμένη με τις αναμνήσεις, πλημμύρισε το δωμάτιο.

 

Υλικά

1 φλ. τσαγιού βρασμένος μούστος
1 φλ. τσαγιού νισεστέ
10 καρύδια σπασμένα σε δύο κομμάτια
Κλώστη


Εκτέλεση

Βήμα 1ο
Περνάμε τα καρύδια στην κλωστή αφού δένουμε τη μία άκρη ενώ αφήνουμε παράλληλα αρκετή κλωστή στην άλλη άκρη
Βήμα 2ο
Βράζουμε το μούστο με λίγη στάχτη, αφαιρούμε τον αφρό και αφήνουμε να κατασταλάξει. Έπειτα τον περνάμε από διπλό τουλπάνι και τον βράζουμε έως ότου εξατμιστεί το 1/4. Δοκιμάζουμε και αν είναι πολύ γλυκός προσθέτουμε λίγο νερό. Ρίχνουμε στον βρασμένο μούστο το νισεστέ που πριν το έχουμε διαλύσει σε λίγο κρύο νερό. Βράζουμε τη μουσταλευριά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει και να πήξει καλά.
Βήμα 3ο
Δένουμε την κλωστή με τα καρύδια σε έναν γάντζο και με προσοχή τα βουτάμε στη μουσταλευριά. Τα κρεμάμε βάζοντας ένα πιάτο από κάτω μήπως στάξει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει σαν σαλάμι. Το κρεμάμε και πάλι έως ότου στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια αφαιρούμε την κλωστή και κόβουμε σε ροδέλες.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σουσάμι και κανέλα

Tags: Ιωάννα Νινιώτα-ΠουλιοπούλουΣουτζούκι με μουσταλευριά

togetherteam

Related Posts

Γαστρονομία

Τι κρασί θα πιούμε το Πάσχα;

15 Απριλίου 2025
Γαστρονομία

Γιατί σήμερα τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;

25 Μαρτίου 2025
Γαστρονομία

Τα γλυκά της Αποκριάς στην Κοζάνη

26 Φεβρουαρίου 2025
Next Post

Δυο μετάλλια και τρεις ακόμη διακρίσεις για την Μακεδονική Δύναμη Κοζάνης!

«Έργα, όχι λόγια» το μήνυμα των νέων στους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27

Αυτά είναι τα 50 πράγματα που θα συμβούν στα επόμενα 30 δευτερόλεπτα

Highlights

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης – Εκδήλωση: “Δίκαιη Μετάβαση” Με την μάτια της νεολαίας

Μαζί στη Διαδρομή για τη Δίκαιη Μετάβαση

Νεολαία για μια Δίκαιη Μετάβαση: Εργαλειοθήκη Συμμετοχής στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Έκθεση για τη Συμμετοχή των Νέων στη Δίκαιη Μετάβαση: Παραδείγματα από 12 Κράτη-Μέλη της ΕΕ

Μια νέα συμμαχία για τη Δίκαιη Μετάβαση με πρωταγωνιστές τους νέους από το Together & το Green Tank

Ο ρόλος της νεολαίας στη Δίκαιη Μετάβαση: Η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας

Connect with TOGETHER

Advertising

Contact us

info@togethermag.gr
ad@togethermag.gr
24610 25600
ΑΡΧΕΛΑΟΥ 25
ΚΟΖΑΝΗ

Mailing list

Subscribe to the Τοgether newsletter

Get the day on Together straight to your inbox

Together n. 67

Together n. 67

© 2018 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr

No Result
View All Result
  • News Feed
    • Κοινωνία
    • Οικονομία
    • Πολιτική
    • Επιστήμη – Tech
    • Κόσμος
    • Υγεία
    • Animals
    • Περιβάλλον
  • Life & Culture
    • Μουσική
    • Βιβλίο
    • Σινεμά
    • Θέατρο
    • Φωτογραφία
    • Εικαστικά
    • Design
    • Σειρές
    • Travel
    • Wellbeing
    • Fashion
    • Γαστρονομία
    • Picks
  • ID
    • To Ερωτηματολόγιο του Προυστ
    • Togethergram
    • Togetherωτήσεις
    • Πρόσωπα
  • #opinions
  • Μανταλάκι
  • Διαφήμιση

© 2019 Together Magazine - Powered & Developed by webable.gr