Η Γυναίκα-ασθενής και η μέλλουσα Μητέρα δικαιούται και οφείλει εκτός από το “τι” να γνωρίζει και το “γιατί”. Χάρη στη βαθιά επιστημονική κατάρτιση και την αγάπη του για το λειτούργημα της Ιατρικής, έχει τη δυνατότητα να χειριστεί οποιοδήποτε γυναικολογικό ζήτημα σας απασχολεί με σεβασμό, ενσυναίσθηση και κατανόηση. Η τεχνολογία βοήθησε την ιατρική να κάνει άλματα. Στη μαιευτική – γυναικολογία, αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, φάνταζαν πριν μερικά χρόνια σαν θαύματα!
-Η επιλογή της ειδικότητας πώς έγινε;
Αρχικά μεγάλωσα σε ένα σπίτι και σε ένα περιβάλλον όπου η μαιευτική -γυναικολογία ήταν κομμάτι της καθημερινότητας μας , μιας και ο πατέρας μου Ιωάννης Ταρνανίδης ήταν και αυτός μαιευτήρας – γυναικολόγος , οπότε από μικρή ηλικία έστω και ασυναίσθητα, πέρασε μέσα μου η ιδέα του να ακολουθήσω τα βήματα του πατέρα μου. Το δεύτερο , που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή της συγκεκριμένης ειδικότητας και το συνειδητοποίησα μεγαλώνοντας είναι η σπουδαιότητά του να συνεισφέρεις στο να έρθει μια καινούργια ζωή στον κόσμο . Μετά τον πρώτο τοκετό που παρακολούθησα σαν φοιτητής και γνώρισα την μαγεία της στιγμής αυτής , κατάλαβα ότι αυτή είναι η ειδικότητα που θα ήθελα να επιλέξω. Τέλος, αυτό που με γοητεύει στην συγκεκριμένη ειδικότητα είναι ότι εκτός από επιστημονικά καταρτισμένος ιατρός, θα πρέπει να είσαι καλός και ευέλικτος και στον τομέα της ψυχολογίας , καθώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι την ψυχοσύνθεση της κάθε γυναίκας και να της συμπεριφέρεσαι με τον κατάλληλο τρόπο σεβόμενος την διαφορετικότητα της και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της.
-Στο δίλημμα γέννα με καισαρική ή με φυσιολογικό τοκετό, τι απαντάτε;
Προσωπικά για εμένα δεν τίθεται τέτοιο δίλημμα. Η πρόθεση μου αλλά νομίζω και όλων των συναδέλφων έχει πάντα σαν προτεραιότητα τον φυσιολογικό τοκετό, όσο αυτός μπορεί να μας εξασφαλίσει το καλύτερο προγεννητικό αποτέλεσμα αλλά και την μέγιστη ασφάλεια της μητέρας. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για το πότε μια γυναίκα θα πρέπει να οδηγείτε στην αίθουσα του χειρουργείου για καισαρική τομή .Έτσι όλοι οι συνάδελφοι θα πρέπει να μένουμε πιστοί στα μαιευτικά πρωτόκολλα και να μην οδηγούμαστε σε αλόγιστες ιατρικές ενέργειες όπως η καισαρική τομή όταν δεν είναι απαραίτητο. Βλέπουμε δυστυχώς ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει πολύ υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών . Κατά την άποψη μου αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι Έλληνες μαιευτήρες προτιμούν τις καισαρικές τομές , αλλά οφείλεται στην αμυντική ιατρική που πολλές φορές αναγκάζονται οι συνάδελφοι να ακολουθήσουν, λόγω του δικονομικού δίκαιου που σχετίζεται με το ιατρικό επάγγελμα και την αστική ευθύνη των ιατρών.
-Τι σας αφήνει κάθε γέννα;
Όπως προανέφερα ένας από τους βασικότερους λόγους που επέλεξα αυτή την ιατρική ειδικότητα είναι η σπουδαιότητά και η αξία της συμβολής μου σαν ιατρός, στο να έρθει μια καινούργια ζωή σε αυτόν τον κόσμο. Ο τοκετός αλλά και η διαδικασία της ολοκληρώσεις ενός τοκετού αποτελεί πραγματικά ένα θαύμα της φύσης. Οπότε για εμένα , αποτελεί ευλογία και υπέρτατή χαρά να είμαι αυτός που θα ακούσει το πρώτο κλάμα ενός νεογνού πριν το παραδώσει στην μητέρα του. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και τεράστια ευθύνη το να επέλθει το επιθυμητό χαρούμενο αποτέλεσμα. Ο συνδυασμός αυτών των συναισθημάτων είναι που κάνει την ειδικότητα μας μοναδική.
-Που εστιάζετε ότι πάσχει ο τομέας της υγείας;
Όλοι γνωρίζουμε δυστυχώς ότι στην Ελλάδα το σύστημα υγείας υστερεί σε πάρα πολλούς τομείς συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Το βασικότερο προβλήματα κατά την άποψη μου είναι η υποστελέχωση που έχει επέλθει στο εθνικό σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία της χωράς στα χρόνια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα. Επίσης τεράστιο πρόβλημα αποτελεί και η ελλιπής πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που υπάρχει στην χώρα, με αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγάλου όγκου ασθενών στα νοσοκομεία χωρίς αυτά να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τέλος πολύ μεγάλο ζήτημα είναι η μετανάστευση των Ελλήνων ιατρών στις χώρες του εξωτερικού , αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, με καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Ξέρουμε όλοι ότι οι Έλληνες επιστήμονες διαχρονικά διαπρέπουν σε όλους τους κλάδους της ιατρικής και δυστυχώς βλέπουμε αυτό να γίνετε μακριά από την πατρίδα μας.
-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας γιατρός;
Τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ιατρός, ειδικά στην δική μας ειδικότητα είναι η ψυχραιμία, η ηρεμία και η υπομονή. Διαθέτοντας αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό πάντα με την υψηλή επιστημονική κατάρτιση που τον διακατέχει θα προσφέρει την ασφάλεια και την σιγουριά που έχει ανάγκη η κάθε ασθενής, ειδικά και την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ταυτόχρονα έτσι θα μπορέσει να διαχειριστεί με επιτυχία κάθε πρόβλημα ή επιπλοκή που πιθανόν να εμφανιστεί στην διάρκεια της καριέρας του. Τέλος, θα πρέπει να διακατέχεται από συνεχή όρεξη για μάθηση και εξέλιξη , καθώς η ιατρική είναι κλάδος ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται με νέα δεδομένα, νέες οδηγίες και νέες μεθόδους . Οπότε ένας ιατρός θα πρέπει να είναι ενήμερος για τα όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα τόσο γενικά στην ιατρική αλλά κυρίως στην ειδικότητα του.
-Ποια είναι η σχέση του Μαιευτήρα – Γυναικολόγου με τη γυναίκα;
Για εμένα η σχέση Μαιευτήρα- γυναικολόγου με την γυναίκα- ασθενή περικλείεται γύρω από μια λέξη…ΣΕΒΑΣΜΟΣ! Σεβασμός και κατανόηση της διαφορετικότητας κάθε γυναίκας και των αναγκών της. Από την φύση της ειδικότητας μας η σχέση που αναπτύσσει η ασθενής με τον γιατρό της είναι πολύ προσωπική. Γι αυτό τον λόγο ο αρχικός στόχος του κάθε Μαιευτήρα Γυναικολόγου θα πρέπει να είναι να κάνει την ασθενή να αισθανθεί άνετα μαζί του, να τον εμπιστευτεί και να μπορέσει να συζητήσει ελεύθερα μαζί του οποιοδήποτε πρόβλημα η απορία μπορεί να έχει. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρχει απολυτός σεβασμός και κατανόηση και από τις δυο πλευρές.
-Συχνά, παρατηρείται ότι ζευγάρια που προσπαθούν επί χρόνια να αποκτήσουν ένα παιδί, μόλις σταματήσουν τις εναγώνιες προσπάθειες, τα καταφέρνουν. Πώς το εξηγείτε αυτό;
Όλοι έχουμε ακούσει τέτοιες ιστορίες….Παρόλες τις πολλές ενδείξεις που υπάρχουν και δηλώνουν συσχέτιση μεταξύ άγχους και δυσκολίας σύλληψης, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μην μπορούν να αποδείξουν το συσχετισμό…μέχρι τώρα. Φαίνεται ότι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα είναι και το άγχος. Πρόσφατα επιστημονική μελέτη που έγινε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human reproduction έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ των γυναικών με υψηλά επίπεδα του ένζυμου άγχους που ονομάζεται άλφα- αμυλάση (σημάδι μακροχρόνιου στρες) και της υπογονιμότητας. Οι γυναίκες των οποίων το σάλιο εξετάστηκε και ανιχνεύτηκε σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο αλφα-αμυλάσης, είχαν σημαντικά μεγαλύτερους χρόνους σύλληψης και παρουσίασαν περισσότερο από το διπλάσιο κίνδυνο υπογονιμότητας. Παρόλου που μπορεί να μην έχουμε ακόμα πολλά επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την άμεση συσχέτιση άγχους – υπογονιμότητας δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η παρουσία εντόνου άγχους προκαλεί και επιδεινώνει από μονή της άλλες ιατρικές καταστάσεις η οποίες συνδέονται άμεσα με την υπογονιμότητα.
-Η επιλογή του μεταπτυχιακού σας στην Εμβρυομητρική Ιατρική και στην κύηση υψηλού κίνδυνου με ποια κριτήρια έγινε;
Η ιατρική είναι μια επιστήμη που δεν σταματάει να εξελίσσεται και χρειάζεται συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση από τον εκάστοτε ιατρό. Προσωπικά η επιλογή του μεταπτυχιακού μου σε αυτόν τον τομέα έγινε στην προσπάθεια μου να αναπτύξω και να εξελίξω τις γνώσεις μου επάνω στο κομμάτι της μαιευτικής και ιδιαίτερα στην παρακολούθηση κυήσεων υψηλού κίνδυνου , δηλαδή σε εγκυμοσύνες που συνυπάρχουν ταυτόχρονα με οποιαδήποτε άλλη παθολογία της ασθενούς (πχ Διαβήτης κύησης , προεκλαμψία και άλλα ) που χρήζουν συγκεκριμένης αντιμετώπισης και διαχειρίσεις από τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο , ακολουθώντας πάντα τις επίσημες οδηγίες και τα μαιευτικά πρωτόκολλα. Τέλος , είχα την τιμή και την χαρά να συνεργαστώ μαζί με κορυφαίους καθηγητές επάνω στην Εμβρυομητρική ιατρική , τόσο τα χρόνια που εργάστηκα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης άλλα και με την συμμετοχή μου σε αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα, δίνοντας μου ένα ακόμα κίνητρο για να εξελίξω ακόμη περισσότερο τις γνώσεις μου στον συγκεκριμένο τομέα της μαιευτικής.
-Κλείνοντας, τι συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες όσον αφορά την πρόληψη άλλα και την διατήρηση της ατομικής τους υγείας;
Αυτό που θα ήθελα να συμβουλέψω όλες τις γυναίκες είναι να μην ξεχνάνε και να μην αμελούν την ατομική τους υγειά και τον γυναικολογικό τους έλεγχο. Όπως λέμε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και σώζει ζωές. Κάθε γυναίκα δεν θα πρέπει να αμελεί την ετήσια επίσκεψη της στον γυναικολόγο και να πραγματοποιεί όλες τις προληπτικές εξετάσεις όπως το Τεστ Παπανικολάου , τον γυναικολογικό υπέρηχο και τον έλεγχο των μαστών που μπορούν να αποδειχτούν καθοριστικά στην πρόληψη και αποφυγή οποιουδήποτέ μελλοντικού προβλήματος υγείας. Τέλος θα ήθελα να παροτρύνω όλες τις γυναίκες να μην διστάζουν να απευθυνθούν στον γυναικολόγο τους για οποιαδήποτε απορία η πρόβλημα μπορεί να τους απασχολεί. Αν καταφέρουμε και η πρόληψη γίνει τρόπος ζωής μας , σίγουρα θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε υψηλοτέρα επίπεδα ατομικής υγείας.
Νικομηδείας 15, Κοζάνη
info@drtarnanidis.gr
Τ. 24610 35 041 | Κ. 6944 148 085
drtarnanidis.gr