Το Δυτικό Βόιο φημίζεται για την πλούσια παραγωγή του σε υψηλής ποιότητας κάστανα, γι’ αυτό και αρκετά ορεινά χωριά του, όπως ο Πεντάλοφος, ο Βύθος, ο Αυγερινός, το Πολυκάστανο, η Ζώνη, η Δάφνη, η Δαμασκηνιά, η Δραγασιά και το Καστανόφυτο είναι γνωστά και ως Καστανοχώρια . (καστανοχώρια). Τα κάστανα της περιοχής είναι χαρακτηριστικά γλυκά και είναι ένα εξ ολοκλήρου βιολογικό προϊόν, αφού δεν υφίστανται καμία απολύτως επεξεργασία.
Έχουν ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των ντόπιων, γιατί, όπως διηγούνται οι ηλικιωμένοι, στις κακουχίες της γερμανικής κατοχής έσωσαν τον κόσμο από την πείνα. Ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος. Κάθε οικογένεια έχει τις δικές της καστανιές, που ανήκουν στην οικογένεια για γενιές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν σκληρά συναισθήματα αν κάποιος γείτονας ή ένας επισκέπτης μαζέψει μερικές πεσμένες κάστανες κάτω από ένα από τα δέντρα. Είναι επίσης χρήσιμα το φθινόπωρο ως τροφή για το ζωικό κεφάλαιο, ενώ με αυτό γλεντούν και άγρια ζώα όπως η καφέ αρκούδα και το αγριογούρουνο.
Το ντόπιο κατσικάκι και αρνί φημίζεται και για τη νοστιμιά του, λόγω της πλούσιας χλωρίδας που τρέφονται τα ζώα, καθώς και των λουκάνικων με πράσο, που παρασκευάζονται σε πολλά χωριά, όπως το Τσοτύλι και τον Πεντάλοφο, όπου τα λένε λουκανίτσες .
Το προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) από το Βόιο, είναι ο Μπάτζιος. Είναι ένα παραδοσιακό τυρί άλμης, ημίσκληρο ή σκληρό, που παράγεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μείγμα των δύο, μερικώς αποβουτυρωμένο. Προέρχεται από πολύ παλιά από νομάδες των βουνών και το όνομά του σημαίνει στάνη, ή τυρί που φτιάχνεται στην προβιά. Είναι άσπρο ή κιτρινόλευκο, αλμυρό, οξύ και ελαφρώς πικάντικο.
Οι ιδιαίτερες γεύσεις και τα αρώματά του βγαίνουν όταν τηγανίζεται στο λάδι, όταν γίνεται πιο νόστιμο και τρυφερό. Εκτός από τον Μπάτζιο, άλλα είδη τυριών παράγονται σε τοπικά τυροκομεία σε Κορυφή, Γαλατίνη και Δίλοφο, καθώς και τα περίφημα βλαχοτύρια στη Βλάστη, όπως το γνωστό μανούρι .
Φημισμένα είναι και τα κρασιά και τα δέρματα της Σιάτιστας, της Γαλατινής και της Εράτυρας και έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο εμπορικό δίκτυο για τη σύνδεση τους με χώρες του εξωτερικού. Οι επισκέψιμες κάβες και τα γουναράδικα είναι επίσης άφθονα στην πρωτεύουσα του Βοΐου.
Στις ημιορεινές περιοχές καλλιεργούνται τριαντάφυλλα και όσπρια και σιτηρά υψηλής ποιότητας, όπως φακές και φασόλια, με πιο γνωστά τα φασόλια Σισανίου και τις φακές Βροντής.
Γυναικείοι σύλλογοι φτιάχνουν νόστιμα γλυκά με παραδοσιακές συνταγές από τοπικά προϊόντα, όπως κεράσια, ξηρούς καρπούς, κολοκύθα και σύκα, ενώ παράγεται και μέλι καστανιάς υψηλής ποιότητας, καθώς και μέλι από άλλα άνθη.
Η πέτρα του Δυτικού Βοΐου ανασκάπτεται συστηματικά και παραδίδεται σε όλο τον κόσμο, καθώς θεωρείται εξαιρετικό υλικό για την κατασκευή και τη διακόσμηση κατοικιών, ενώ σημαντική είναι και η άφθονη ξυλεία από τα διάφορα δάση ως εθνικό προϊόν.