Πόσα, όμως, πραγματικά γνωρίζουμε για το… «ταξίδι» της τομάτας, έως ότου φτάσει στο πιάτο μας, στην πλέον γνωστή μορφή της;
Είναι ένα ταξίδι ποικιλόμορφο που δημιουργείται με μεράκι και αγάπη.
Από την πρώτη επαφή με το χώμα της Σερραϊκής γης, σαν σκύβεις και το χέρι νιώθει τη δύναμη του χώματος! Από τις πιο σημαντικές πλευρές της παραγωγικής διαδικασίας είναι η αυτή η αλληλένδετη σχέση του αγρότη με το καμάρι του, τον καρπό! Στην Γκρέκα αυτή η σχέση δημιουργήθηκε με περηφάνια και ελπίδα. Να νοστιμεύουν οι γεύσεις στο ελληνικό σπίτι.
Αυτό το προϊόν με την εμπειρία και την κατάλληλη προετοιμασία φτάνει στην τελική του μορφή και βγάζει φωνή για τα ταξίδια που θα έρθουν. Αυτή η κόκκινη ζουμερή τομάτα που κουβαλάει τους χυμούς τους αγνούς και τους μυρωδάτους. Αυτή η γεύση που φέρνει θύμισες νοσταλγικές των παιδικών μας χρόνων στο μπαξέ του παππού!
Η εταιρεία Γκρέκα έχει μια ιδιαίτερη, βιωματική σχέση με τη φύση της Σερραϊκής γης. Μια βαθιά γνώση των σπάνιων φυσικών, βιολογικών θησαυρών, που κρύβει o τόπος τούτος.
Δουλεύοντας την Σερραϊκή γη πάντα με γνώμονα την αστείρευτή αγάπη ποτίζοντας τις ρίζες από τα πλούσια νερά του Στρυμόνα επιλέγετε ο κατάλληλος καρπός για να συντροφεύει τις καλύτερες οικογενειακές στιγμές! Από την προετοιμασία του χωραφιού μέχρι και την συσκευασία του τελικού προϊόντος η Γκρέκα αναπαράγει συναισθήματα και εικόνες. Είναι ένα οδοιπορικό 8 σημείων που ξεκινάει το μήνα Αύγουστο και καταλαγιάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Το ταξίδι της τομάτας Γκρέκα ξεκινά με την προετοιμασία του αγρού. Με όργωμα, φρεζάρισμα και λίπανση, οι άνθρωποι της Γκρέκα προετοιμάζουν το έδαφος για τη νέα σοδειά. Παράλληλα, η κατάλληλη φροντίδα και τεχνογνωσία συντελούν στη δημιουργία των πιο λαχταριστών καρπών.
ΕΠΙΛΟΓΗ
Η γεωπονική υπηρεσία μας επιλέγει την ποικιλία αναλογιζόμενη τη μορφολογία του εδάφους και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Κάθε τομάτα διαφέρει σε μέγεθος, υφή και γεύση. Η Γκρέκα όμως, παράγει κάθε χρόνο τους πιο σαρκώδεις και γευστικούς καρπούς.
ΦΥΤΕΙΑ
Τα δενδρύλλια τομάτας φυτεύονται με όλες τις προδιαγραφές που ευνοούν την ομαλή ανάπτυξή τους. Πάντα με την κατάλληλη υποστήριξη των γεωπόνων και των παραγωγών της οικογένειας Γκρέκα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τήρηση των κατάλληλων αποστάσεων φύτευσης, λαμβάνοντας υπόψιν την ποικιλία και το έδαφος.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Η καλλιεργητική φροντίδα περιλαμβάνει λίπανση με θρεπτικά διαλύματα και πότισμα με στάγδην άρδευση. Παράλληλα, η γεωπονική υπηρεσία του εργοστασίου προσφέρει συνεχή επίβλεψη και τεχνική υποστήριξη. Οι άνθρωποι της Γκρέκα πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση όλα όσα χρειάζονται για να φτάνει στο τραπέζι σας η πιο λαχταριστή τομάτα.
ΩΡΙΜΑΝΣΗ
Οι τομάτες μεγαλώνουν και ωριμάζουν, μέχρι να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό βαθύ, κόκκινο χρώμα τους το οποίο σηματοδοτεί την ώρα της συγκομιδής. Ώριμη τομάτα είναι αυτή στην οποία η σάρκα παραμένει ακόμη σκληρή, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων και χαμηλή οξύτητα. Η μορφολογία και το μικροκλίμα του Κάμπου Σερρών ευνοούν την ωρίμανση της τομάτας, κάνοντάς τη ζουμερή και γευστική, ιδανική για όλα τα αγαπημένα κοκκινιστά πιάτα.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Πριν τη μεθωρίμανση, οι καρποί περισυλλέγονται. Η εκπαίδευση και η πολυετής εμπειρία των ανθρώπων της Γκρέκα δεν αφήνει περιθώριο λάθους στη συγκομιδή των καλύτερων μόνο τοματών. Ο ιδανικός καιρός για τον Κάμπο Σερρών αρχίζει στα τέλη Αυγούστου, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται περίπου στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Εφόσον ολοκληρωθεί η συγκομιδή, οι τομάτες κατευθύνονται προς το εργοστάσιό μας. Πλένονται και απομακρύνονται όλοι οι ακατάλληλοι καρποί. Έπειτα οδηγούνται στις γραμμές παραγωγής. Μέλημα της βιομηχανίας είναι να μην παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή μέχρι τη μεταποίηση.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
Η τομάτα πρέπει να μεταποιηθεί εντός 24 ωρών από τη συγκομιδή της. Αυτό βοηθάει πολύ στο να διατηρηθεί η γεύση, το άρωμα, το χρώμα και η υφή προϊόντων. Η κατάλληλη για επεξεργασία τομάτα, παίρνει την τελική της μορφή, αυτή των αγαπημένων προϊόντων Γκρέκα, που κάνουν κάθε φαγητό σας τόσο λαχταριστό!