Το καλοκαίρι, το Spiegel.de δημοσίευσε τρία άρθρα και ένα πόντκαστ για ομάδα εγκλωβισμένων προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, σε ελληνική νησίδα στον Έβρο καταγγέλλοντας την ελληνική κυβέρνηση που δεν τους βοήθησε ως όφειλε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα πεντάχρονο κορίτσι από τσίμπημα σκορπιού. Η είδηση αναδημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα, όμως ο υπουργός Νότης Μηταράκης διαμαρτυρήθηκε ότι οι πρόσφυγες δεν βρισκόντουσαν σε ελληνικό έδαφος, ενώ αμφισβήτησε τον θάνατο του παιδιού. Τον Νοέμβριο το Spiegel κατέβασε τα άρθρα μέχρι να ερευνήσει τι ακριβώς ίσχυε. Τελικά την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι δεν θα ανεβάσει ξανά τα άρθρα καθώς συνεντεύξεις με εμπλεκόμενους και μελέτη εσωτερικών εγγράφων, ηχητικών αρχείων, βίντεο και φωτογραφιών με μετα-δεδομένα, συνομιλιών και δορυφορικών καταγραφών αποκάλυψαν πολλά λάθη στα ρεπορτάζ. Συγκεκριμένα:
Στην καταγγελία της στο η ΜΚΟ HumanRights360 αναφέρει ως σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες νησίδα που –κατά τους περισσότερους χάρτες– μοιράζονται η Ελλάδα και η Τουρκία. Όμως οι αρχικές εικόνες τους δείχνουν σε άλλη νησίδα, 4 χλμ. μακριά, η οποία ανήκει στην Τουρκία. Το Spiegel τους παρουσίασε σαν να βρίσκονταν πάντα στην ίδια νησίδα. (Το περιοδικό εγείρει και ερωτηματικά για το πώς μετακινούνταν σε διάφορα σημεία των συνόρων χωρίς εξωτερική βοήθεια. Πάντως πιστεύει ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να τους εντοπίσουν στην ελληνοτουρκική νησίδα στις 25-26/7).
Ο ανταποκριτής στην Ελλάδα Γιώργος Χρηστίδης στο κείμενο που έστειλε στα αγγλικά κρατούσε αποστάσεις από τον υποτιθέμενο θάνατο του παιδιού («σύμφωνα με τους πρόσφυγες» έγραφε), όμως κατά τη μετάφραση του στα γερμανικά το κείμενο άλλαξε για να τον παρουσιάσει ως αδιαμφισβήτητο γεγονός (η ευθύνη προφανώς επιρρίπτεται στον Μαξιμίλιαν Ποπ, που συνυπογράφει το άρθρο).
Το περιοδικό παραδέχεται ότι ενώ υπήρχαν δημοσιεύματα στην Ελλάδα που αμφισβητούσαν τον θάνατο, το ίδιο δεν έκανε προσεκτική έρευνα. Τελικά δεν κατάφερε να βρει απτή απόδειξη ύπαρξης της Μαρίας, ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Συρία, μόνο ένα πιστοποιητικό που όμως εκδόθηκε τρεις μήνες μετά τον υποτιθέμενο θάνατο της.
Το Spiegel αναφέρει και ότι η Μπάιντα Σ., που μιλούσε με μίντια και ΜΚΟ εκ μέρους των προσφύγων, βρέθηκε στη Γερμανία αμέσως μετά την περιπέτεια στον Έβρο και το περιοδικό απορεί πώς έβγαλε τα χαρτιά της τόσο γρήγορα.