Ο Περικλής Κοροβέσης (20 Ιουλίου 1941, Αργοστόλι – 11 Απριλίου 2020, Αθήνα) ήταν Έλληνας συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός της αριστεράς. Επέδειξε σημαντική αντιδικτατορική δράση και υπέστη βασανιστήρια και φυλακίσεις επί Χούντας
Το πρώτο και πιο γνωστό του βιβλίο είναι οι Ανθρωποφύλακες (1969), όπου περιγράφονται τα βασανιστήρια στα οποία προέβαινε η Χούντα των Συνταγματαρχών, αποτυπώνοντας και την προσωπική του εμπειρία. Αρχικά κυκλοφόρησε κρυφά, αλλά αργότερα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.
«Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι καταρχάς κοινωνικός ακτιβιστής. Στην πολιτική αρένα είχα βγει για το «μπούγιο», για να ενισχύσω την Αριστερά. Εκλέχτηκα βουλευτής το 2009 (με τον ΣΥΡΙΖΑ), ξοδεύοντας μόλις 150 ευρώ. Είχαν πάθει πλάκα οι συνάδελφοι! Δεν είναι, ξέρεις, τόσο η ιδεολογική αναφορά όσο το ενδιαφέρον για το κοινό καλό που είναι, ταυτόχρονα, ατομικό. Δίνω προτεραιότητα στη δράση «από τα κάτω», με όλη την υπομονή και την επιμονή που απαιτεί. Όταν δεν γράφω ή μελετώ, πηγαίνω σε συζητήσεις, ομιλίες, καλέσματα… Ευαισθητοποιούμαι, βέβαια, ιδιαίτερα σε θέματα φυλακών, κρατουμένων και αστυνομικής βίας», έλεγε τον Απρίλιο του 2014 στη LiFO.
«Είμαι φτωχός σε υλικά αγαθά, πλούσιος όμως πολύ σε εμπειρίες. Έζησα ανοιχτά, ελεύθερα, σύμφωνα με τις επιθυμίες μου, δίχως εξαναγκασμούς και συμβιβασμούς. Ήμουν πάντα με την Εύα, που δεν δέχτηκε τον μισό Παράδεισο που της δόθηκε αλλά τον διεκδίκησε ολόκληρο, γι’ αυτό και δάγκωσε το Απαγορευμένο Μήλο – το θέμα του επόμενου βιβλίου μου. Χάρηκα το διάβασμα, τη γραφή, τον έρωτα, τη δράση, τη δημιουργία. Ταξίδεψα, ξενιτεύτηκα, έκανα δύο γάμους κι έναν γιο, ζω είκοσι χρόνια τώρα αγαπημένα με την τελευταία σύντροφό μου, τη Μαρία, με την οποία δεν παντρευτήκαμε για να μη χρειαστεί να χωρίσουμε! Τελώ σε έναν διαρκή ενθουσιασμό. Μπορώ να πω, λοιπόν, ότι ναι, την ευχαριστήθηκα τη ζωή μου. Και ότι, τουλάχιστον, δεν θα πεθάνω ηλίθιος».
«Με τον σκοταδισμό δεν τελειώσαμε ακόμα, παραμονεύει πάντα στους διαδρόμους της εξουσίας και στα τηλεοπτικά παράθυρα»
Το θεατρικό έργο του Περικλή Κοροβέση “Tango Bar” από την Ομάδα πείρα(γ)μα στο “Τρίκυκλο”
Οταν ξεκίνησαν το ταξίδι τους ως ένα ανεξάρτητο-συνεργατικό θεατρικό εγχείρημα, το 2008, με το όνομα Ομάδα πείρα(γ)μα, επέλεξαν η πρώτη παράστασή τους να είναι το θεατρικό έργο του Περικλή Κοροβέση «Επιχείρησις Ιουδίθ», σε σκηνοθεσία Θόδωρου Κυριακού. Για την ομάδα, βασική αρχή της οποίας είναι η συλλογική δράση και ο συνεργατισμός, η επιστροφή στη δραματουργία του Κοροβέση δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς συνέχεια. Αυτή τη φορά, όμως, ως αποχαιρετισμός στον φίλο και σύντροφο Περικλή.
«Η συνάντησή μας με τον Κοροβέση υπήρξε καθοριστική. Γνωρίσαμε έναν ανιδιοτελή άνθρωπο που απλόχερα στήριξε το ξεκίνημά μας. Με σεβασμό στο καλλιτεχνικό μας έργο, στάθηκε αρωγός μας. Εξαιτίας αυτής της καλλιτεχνικής συνάντησης αναπτύχθηκε μια φιλία που κράτησε έως τον θάνατό του. Στις 11 Απριλίου 2020 ο Περικλής έφυγε από τη ζωή εν μέσω του πρώτου λοκντάουν. Οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να αποχαιρετήσουμε από κοντά τον φίλο μας και σύντροφο. Αποφασίσαμε να τιμήσουμε τη μνήμη του δυο χρόνια μετά τον θάνατό του ανεβάζοντας το θεατρικό του έργο “Tango Bar”», μας λέει ο Γιάννης Καρούνης, που το σκηνοθετεί, για την επιλογή της Ομάδας να παρουσιάσει ακόμη ένα θεατρικό έργο του Κοροβεση, στο «Τρίκυκλο», από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου.
● Τι σημαίνει για την ομάδα το έργο;
Στο «Tango Bar» ο Κοροβέσης τοποθετεί σε έναν κόσμο όπου η επιτυχία ετεροκαθορίζεται δύο φίλους, έναν αποτυχημένο ηθοποιό και έναν αποτυχημένο συγγραφέα, οι οποίοι απογυμνώνονται, χαίρονται την αποτυχία τους και στηλιτεύουν τον κόσμο της επιτυχίας και της αλαζονείας. Οι ήρωες είναι δύο άνθρωποι που επιμένουν να ζουν μέσα στην αθωότητα του παιχνιδιού των παιδικών τους χρόνων πάρα να βιώνουν το στυγνό κοινωνικό περιβάλλον. Δύο άνθρωποι που, καταστρέφοντας τον εαυτό τους, καταστρέφουν μαζί και αυτό που οι άλλοι τους επιβάλλουν.
Ο Κοροβέσης θεωρεί την επιτυχία εγκληματική πράξη. Ζούμε σε έναν άκρως ανταγωνιστικό κόσμο, όπου η επιτυχία, έτσι όπως ορίζεται από το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, είναι αυτοσκοπός. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου διαρκώς οφείλουμε να είμαστε πετυχημένοι, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει. Το προφίλ του επιτυχημένου ανθρώπου καθορίζεται από τους άλλους. Ενας άνθρωπος που επιλέγει να μην ακολουθήσει όσα οι άλλοι ορίζουν ως επιτυχία και καταξίωση τίθεται στο περιθώριο. Σύμφωνα με τον Κοροβέση η ιστορία της επιτυχίας είναι η ιστορία της εγκληματολογίας.
● Και οι αποτυχημένοι ήρωές του; Τι τους συμβαίνει;
Οι ήρωες του έργου, ο Λάκης και ο Φώντας, πληρώνουν το τίμημα των επιλογών τους. Αυτοκαταστρέφονται επειδή αρνούνται να ενταχθούν σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η αξία της προσωπικής ανέλιξης έναντι της συλλογικής προσπάθειας. Στις σύγχρονες κοινωνίες ο στόχος της επιτυχίας προκαλεί αλλοτρίωση. Αρκετοί άνθρωποι κυνηγούν την επιτυχία ως αυτοσκοπό, χάνοντας κάπου τον ίδιο τους τον εαυτό. Φτάνοντας σε μια επιτυχία δεν στέκονται σε αυτήν παρά ελάχιστα και συνεχίζουν έναν ατέρμονο κύκλο χωρίς να μπορούν να σταματήσουν.
● Θα μας συστήσετε και τον χώρο στον οποίο ανεβαίνει το έργο σας;
Το «Τρίκυκλο» είναι το φιλόξενο εκείνο σπίτι που αγκαλιάζει και στηρίζει τις παραστάσεις της Ομάδας πείρα(γ)μα από το 2014. Ο ηθοποιός και μέλος της Ομάδας πείρα(γ)μα Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, ως συνιδιοκτήτης του χώρου, έχει διαμορφώσει στον επάνω χώρο ένα ζεστό και ατμοσφαιρικό θεατρικό χώρο. Η Μαρία Μυλωνά, συνιδιοκτήτρια του χώρου, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν είναι πάντα πρόθυμοι να υποδεχτούν τους θεατές μας. Ο Θοδωρής Μάνος στηρίζει με επαγγελματισμό τεχνικά τις παραστάσεις μας. Η παρουσίαση μιας παράστασής μας στο «Τρίκυκλο» είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Αλλωστε η συλλογική δράση και ο συνεργατισμός ήταν και παραμένει βασική αρχή για την Ομάδα πείρα(γ)μα από την αρχή της πορείας μας.
ℹ️ Η παράσταση «Tango Bar» του Περικλή Κοροβέση παρουσιάζεται από την Ομάδα πείρα(γ)μα στο «Τρίκυκλο» (Πυθέου 34 και Θεοδώρου Γεωμέτρου, Ν. Κόσμος), από τη Δευτέρα 13 Φεβρυουαρίου και κάθε Δευτέρα στις 21.00. Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρούνης. Επιμέλεια σκηνικού χώρου/φωτισμοί: Δέσποινα Ζαχαροπούλου. Επιμέλεια μουσικής: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος. Τεχνική υποστήριξη: Θοδωρής Μάνος. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Λάκης: Γιάννης Καρούνης. Φώντας: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος.
πηγή: Efsyn, Ιωάννα Σωτήρχου