Ξέρεις τι είναι καλύτερο από ένα ποτήρι τσίπουρο ή ούζο;
Ένα δεύτερο!
Η γλυκιά, αρωματική αλλά ταυτόχρονα αλκοολική και επιθετική γεύση τους συνδυάζεται με μια μεγάλη γκάμα μεζέδων. Μια ντομάτα, δύο ελιές και ένα κομμάτι πικάντικη γραβιέρα με ζυμωτό ψωμί. Παστά και καπνιστά ψάρια και θαλασσινά και τραγανά τηγανητά μικρόψαρα. Ψητές πιπεριές με σκόρδο και ξύδι, τουρσιά με κυρίαρχα τα καππαρόφυλλα, τις μπάμιες και τα μανιτάρια Γρεβενών. Ελιές, πικάντικα τυριά, μελιτζανοσαλάτες και ταραμοσαλάτες. Γαύρο μαρινάτο στο ξύδι ή στο λεμόνι, σαρδέλα παστή όπως την κάνουν στη Μυτιλήνη, καπνιστό χέλι από την Άρτα, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, στρείδια, χτένια, κυδώνια ολόφρεσκα και παχουλά.
Καναπεδάκια και μικρά ταρτάκια με αλμυρό τυρί, κριτσίνια πολύσπορα, ξερά φρούτα και παρμεζάνα…
Κεφτεδάκια γραβιέρας με ζελέ τσίπουρου
150 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. φρέσκα αρωματικά
4 αυγά
200 γρ. Κορν φλέικς για το παναρισμα
Αλατοπίπερο
Λάδι για το τηγάνισμα
Για το ζελέ
Μουσκεψε 2 φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό
Ζέστανε 1/2 φλιτζάνι χυμό ρόδι και ανακάτεψέ το με τη στραγγισμένη ζελατίνη
Πρόσθεσε 1/2 φλιτζάνι χυμό και δύο σφηνάκια τσίπουρο και άδειασε το μείγμα σ ένα ρηχό σκεύος
Άφησε το ζελέ στο ψυγείο να δέσει και κόψε το σε μικρούς κύβους σαν ζάρια πριν σερβίρεις
Για τις κροκέτες
Ανακατεύεις τη γραβιέρα και το βούτυρο, τα αρωματικά, το πιπέρι και δύο αυγά ελαφρά χτυπημένα
Σκεπάζεις με μεμβράνη και αφήνεις στο ψυγείο για 1-2 ώρες να σφίξει
Στη συνέχεια πλάθεις κεφτεδακια
Χτυπάς τα υπόλοιπα 2 αυγά με 2 κουταλιές νερό και λίγο αλάτι
Περνάς τις κροκέτες από αλεύρι, αυγό και Κορν φλέικς και τις τηγανιζεις σε καυτό λάδι
Καλό είναι να μείνουν σε απορροφητικό χαρτί πριν τις σερβίρετε με το ζελέ τσίπουρου.
Το ζελέ δροσίζει και προσθέτει σπιρτάδα στην τελική γεύση.
Μπορείς να αντικαταστήσεις τη γραβιέρα με μείγμα 2-3 τυριών.
Γειά μας!