Είναι μία από τις πιο διάσημες λουτροπόλεις του κόσμου, όχι μόνο γιατί διαθέτει πάνω από 80 ιαματικές πηγές που αναβλύζουν ασταμάτητα αλλά και γιατί έχει μια μοναδική ατμόσφαιρα που την οφείλει στα εντυπωσιακά νεοκλασικά και art nouveau κτίρια, στο καταπράσινο τοπίο που την περιβάλλει και στα δυο ποτάμια που τη διασχίζουν.
Το Κάρλοβι Βάρι, βρίσκεται στη Βοημία, στα δυτικά της Τσεχίας και είναι ίσως το πιο γνωστό θέρετρο λουτροθεραπειών στον κόσμο. Πρόκειται για μια μικρή πόλη περίπου 50.000 κατοίκων η οποία είναι γεμάτη spa. Διαθέτει 16 μεγάλες θερμές αποδεδειγμένα ιαματικές πηγές, με 47 στοιχεία που ωφελούν τον οργανισμό, οι οποίες είναι ανοιχτές στο κοινό, αλλά και πολλές ακόμα μικρότερες.
Ως πόλη ιδρύθηκε το 1370 από τον Τσέχο βασιλιά Κάρολο Δ’, ο οποίος της παραχώρησε προνόμια πόλης και πήρε σύμφωνα με τον θρύλο, το όνομα της από αυτόν. Το όνομα Καρλ είναι η τσεχική εκδοχή του ονόματος «Τσαρλς» και το vary σημαίνει ουσιαστικά «βρασμός» άρα σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση το όνομα της πόλης σημαίνει «Τα θερμά λουτρά του Καρόλου».
Πριν ακόμα ο Κάρολος παραχωρήσει προνόμια πόλης στο Κάρλοβι Βάρι, ίδρυσε εκεί ένα spa με την ονομασία Horké Lázně u Lokte, που σημαίνει «Ζεστές ιαματικές πηγές κοντά στο Loket» -όπου Loket μια γειτονική πόλη πιο γνωστή από το Κάρλοβι Βάρι τον καιρό αυτό. Υπολογίζεται ότι πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάθε χρόνο την επισκέπτονταν 70.000 άτομα, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για τα δεδομένα της εποχής. Ενδεικτικό της δημοφιλίας της είναι το γεγονός ότι από τις θερμές πηγές της έχουν περάσει μεγάλα ονόματα όπως η οικογένεια Rothschild, ο Γκαίτε, ο Μπετόβεν, ο Γκόγκολ, ο Παγκανίνι, ο Μότσαρτ, ο Καζανόβα, ο Φρόιντ, ο Τζον Μάλκοβιτς, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Τζουντ Λο, η Ρενέ Ζελβέγκερ κ.ά.
Το Κάρλοβι Βάρι μέσα στα χρόνια έχει υποστεί πολλές καταστροφές με κυριότερες τις μεγάλες πλημμύρες το 1582 και 1890 αλλά και τις πυρκαγιές του 1604 και 1759. Μάλιστα στην πυρκαγιά του 1604 από τα περίπου 100 σπίτια διασώθηκαν μόνο 3. Ωστόσο, παρά τις πολλές δυσκολίες, οι κάτοικοι με επιμονή ανέστησαν την πόλη τους ξανά και ξανά. Τη σημερινή της μορφή την πήρε κυρίως στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα, όταν η φήμη των θερμών λουτρών άρχισε να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και να καταφθάνει πλήθος κόσμου για να απολαύσει τις ιαματικές τους ιδιότητες. Με την αύξηση του τουρισμού δημιουργήθηκε και η ανάγκη για νέα κτίρια δημόσια και μη, όπως το πρώτο δημόσιο spa «The Mill Spa» που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.
Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι, ως επί το πλείστον, art nouveau ενώ δεν λείπουν και τα νεοκλασικά κτίρια. Η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησής της έγινε με χρήματα από τους φόρους των spa,την πώληση του αλατιού αλλά και τις εισφορές ξένων επισκεπτών που πήγαιναν συχνά για τα λουτρά τους. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα χτίστηκαν το «Mill Colonnade», το «Hot Spring Colonnade», το «Imperial Spa» και το σημερινό κτίριο του θεάτρου. Μεταξύ 1948 και 1989, όλες οι εγκαταστάσεις των λουτρών και τα θέρετρα κρατικοποιήθηκαν από το κουμμουνιστικό κράτος ενώ μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού η πόλη ανέκτησε την παλιά της λάμψη.
Τι θα δείτε
Mill Colonnade
Το Mill Colonnade, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρωθεί και άνοιξε τις πόρτες του το 1881. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τέπλα και είναι σε σχέδια του Τσέχου αρχιτέκτονα Josef Zítek. Πρόκειται για ένα μεγάλο εντυπωσιακό κτίριο σε νεοκλασικό ύφος και κλείνει στο εσωτερικό του 5 θερμές πηγές, είναι το μεγαλύτερο περιστύλιο στην πόλη. Αριθμεί 124 κολώνες κορινθιακού ρυθμού και αρκετά γλυπτά, εκ των οποίων 12 βρίσκονται στη σκεπή και αντιπροσωπεύουν τους μήνες του έτους.
Αυτοκρατορικό Θεραπευτήριο
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτίριο σε ψευδο-αναγεννησιακό στιλ εκτός του κέντρου της λουτρόπολης σε σχέδια των Ferdinand Fellner και Herman Helmer. Η αρχιτεκτονική του μιμείται τη Γαλλική Αναγέννηση συνδυάζοντας αναγεννησιακά και μπαρόκ δομικά στοιχεία με art nouveau διακοσμητικά μοτίβα. Δεν είναι επισκέψιμο καθώς βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης, αν όμως έχετε χρόνο αξίζει να το δείτε έστω και εξωτερικά.
Θέατρο Κάρλοβι Βάρι
Τα εγκαίνια του θεάτρου έγιναν στις 15 Μαΐου 1886 με την παράσταση του Μότσαρτ «Ο γάμος του Φίγκαρο». Ολόκληρο το κτίριο, εντός και εκτός, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό με έντονο το ροκοκό στοιχείο. Την αρχιτεκτονική του είχαν αναλάβει οι F. Fellner και H. Helmer, που έχτισαν πολλά κτίρια στην πόλη, ενώ την εσωτερική διακόσμηση οι αδελφοί Gustav και Ernest Klimt μαζί με τον Franz Matsch. Οι γλυπτικές διακοσμήσεις, οι τοιχογραφίες, τα αγάλματα, οι πολυέλαιοι, οι λάμπες ροκοκό και οι αντίκες το κάνουν μοναδικό στο είδος του.
Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής
Πολύ κοντά στο θέατρο και στο πάρκο της πόλης βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής. Χτίστηκε μεταξύ 1733 και 1736 σε μπαρόκ στυλ και διαθέτει ένα εντυπωσιακό εσωτερικό με το βωμό μπαρόκ ύφους και τα γοτθικά αγάλματα να ξεχωρίζουν. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ταφική κρύπτη στο γοτθικού ύφους υπόγειο.
Hot Spring Colonnade/Photo: Shutterstock
Hot Spring Colonnade
Είναι η πιο διάσημη πηγή στην πόλη και στεγάζεται σε ένα γυάλινο κτίριο με ψηλό θόλο καθώς το νερό που αναβλύζει φτάνει τα 12 μέτρα ύψος. Ο θερμοπίδακας βγάζει κατά μέσο όρο 2.000 λίτρα μεταλλικού νερού ανά λεπτό σε θερμοκρασία 72°C. Το νερό εκτρέπεται μερικώς σε πολλά μικρότερα «συντριβάνια» με χαμηλότερες θερμοκρασίες, κατάλληλα για πόση.
Πύργος του Κάστρου
Πρόκειται για έναν γοτθικού ρυθμού τριώροφο πύργο στο ιστορικό κέντρο της λουτρόπολης που χτίστηκε αρχικά το 1358, αλλά ανοικοδομήθηκε το 1608 και ξανά το 1766, και αποτελεί ό,τι έχει απομείνει από το μικρό γοτθικό κάστρο που χτίστηκε με εντολή του αυτοκράτορα Καρόλου Δ’ στα μέσα του 13ου αιώνα. Στην καταστροφική πυρκαγιά του 1604 το κάστρο κάηκε ολοσχερώς και ό,τι σώθηκε από τον πύργο ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε ως παρατηρητήριο. Μετά την αναστήλωση του 1766 η έναρξη κάθε σεζόν για τα λουτρά σήμαινε από αυτόν τον πύργο.
Market Colonnade
Το λευκό περίτεχνο ξύλινο περιστύλιο σε ελβετικό στυλ του 19ου αιώνα στο ιστορικό κέντρο της πόλης που στεγάζει τρεις πηγές την Charles IV, την Lower Castle και την Market είναι ίσως το πιο όμορφο περιστύλιο στο Κάρλοβι Βάρι. Μάλιστα ο μύθος θέλει τον αυτοκράτορα Κάρολο Δ’ να θεραπεύει το πόδι του με το νερό της μιας πηγής για αυτό και αυτή πήρε το όνομα του.
Πύργος παρατήρησης Diana/Photo: Shutterstock
Eκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου/Photo: Shutterstock
Πύργος Παρατήρησης Diana
Αν θέλετε να δείτε το Κάρλοβι Βάρι από ψηλά θα ανεβείτε στον μνημειακό πύργο παρατήρησης Dianna που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης. Χτίστηκε από τούβλα και ξύλο μεταξύ 1912 και 1914 και έχει 40 μέτρα ύψος. Μπορείτε να φτάσετε στο σημείο είτε με τελεφερίκ από το Grandhotel Pupp, είτε μέσω όμορφων πεζοπορικών διαδρομών.
Ορθόδοξη Εκκλησία Πέτρου και Παύλου
Εκτός του κέντρου της πόλης στην περιοχή Westend βρίσκεται και η εξαιρετικά εντυπωσιακή εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου με τους χρυσογάλαζους τρούλους. Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα σε στυλ παλιάς βυζαντινής – ρωσικής εκκλησίας όπως αυτή στο Ostankino κοντά στη Μόσχα με χρήματα των Σέρβων και Ρώσων επισκεπτών της πόλης οι οποίοι κατά την παραμονή τους ήθελαν να έχουν έναν χώρο λατρείας.
Μουσείο Κάρλοβι Βάρι
Η ίδρυση του Μουσείου Κάρλοβι Βάρι ξεκίνησε από τον διάσημο λουτρολόγο και γιατρό της ιατρικής Josef Löschner. Διαθέτει μια σειρά από συλλογές που εξιστορούν την πορεία της πόλης ανά τα χρόνια όπως, συλλογή με αντικείμενα από κασσίτερο, γυαλί, πορσελάνη και ξύλο, συλλογή από όπλα, συλλογή με αντικείμενα που αφηγούνται την ιστορία των θερμών πηγών και των spa, συλλογή φυσικής ιστορίας αλλά και τοπικής τέχνης με πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά αλλά και αρχαιολογική συλλογή.
Μουσείο Γυαλιού Moser
Με ιστορία που ξεκινά από το 1857, αυτό το εργαστήρι γυαλιού παράγει κρύσταλλα πολυτελείας όλα δουλεμένα στο χέρι. Αν θέλετε να δείτε και να μάθετε για την τέχνη του γυαλιού μπορούν να σας κάνουν ξενάγηση τόσο στο μουσείο που αριθμεί περίπου 2.000 εκθέματα όσο και στο εργαστήρι τους.
Spa
Το Κάρλοβι Βάρι έχει άπειρα spa και spa hotels κάποια όμως ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω καθώς αποτελούν και κομμάτι της ιστορία της πόλης όπως το Windsor Medical Complex & Spa Hotel. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά κτίρια που χτίστηκε το 1866, γνωστό και ως Spa III, και ανήκε στα πιο σύγχρονα λουτρικά ιδρύματα κατά την περίοδο της Αυστροουγγαρίας. Περιελάμβανε ατμόλουτρα, αίθουσα συναυλιών και εστιατόριο. Σήμερα, συνεχίζει να προσφέρει παραδοσιακές υπηρεσίες spa υψηλού επιπέδου αλλά και να αποτελεί ένα πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο φιλοξενώντας συχνά κονσέρτα από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κάρλοβι Βάρι.
Το Elisabeth Spa, που στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίριο, το οποίο περιβάλλεται από όμορφους κήπους, ιδρύθηκε το 1906 και πήρε το όνομα του από την αυτοκράτειρα Ελισάβετ ή αλλιώς Σίσσυ, είναι επίσης γνωστό και ως Spa V. Χρησιμοποιεί τις φυσικές θεραπευτικές πηγές της περιοχής Carlsbad και προσφέρει μια σειρά από θεραπείες αποκατάστασης, χαλάρωσης, ομορφιάς και ευεξίας. Την εποχή που άνοιξε εκτελούσε 2.000 θεραπείες τη μέρα. Και τα δυο παραπάνω ξενοδοχεία ανήκουν στο δήμο, υπάρχουν όμως και ιδιωτικά spa hotels που είναι κομμάτι της ιστορίας της διάσημης λουτρόπολης. Όπως, το Grandhotel Pupp του 1781.
Το ξενοδοχείο οφείλει την ύπαρξη του στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του σεφ ζαχαροπλαστικής J.G. Pupp ο οποίος αγόρασε δυο αίθουσες εκδηλώσεων που υπήρχαν στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο με στόχο να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ενιαίο συγκρότημα. Οι απόγονοι του συνέχισαν το όραμα του και το 1893 το συγκρότημα ολοκληρώθηκε. Μέσα στα χρόνια έχει δεχθεί πολλές αλλαγές ωστόσο ποτέ δεν σταμάτησε να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Έχει επίσης πρωταγωνιστήσει στην ταινία James Bond με τίτλο «Casino Royale».
Το Hotel Imperial, τεράστιο και άκρως εντυπωσιακό, βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο ανατολικά του ποταμού Τέπλα. Άνοιξε το 1912 ως ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο-spa και ως τέτοιο παραμένει μέχρι και σήμερα. Όταν το 1948 όλες οι ιαματικές πηγές και οι εγκαταστάσεις spa κρατικοποιήθηκαν λειτουργούσε ως δημόσιο σανατόριο, μετά την πτώση του κουμμουνισμού όμως, το 1992 πέρασε σε νέα εποχή και μέχρι το 2003 ανακαινίστηκε και απέκτησε πάλι την παλιά του αίγλη.
*travel.gr