Με τη βοήθεια της γαλλικής κυβέρνησης απεγκλωβίστηκαν οι δέκα πρώτοι Έλληνες από το Χαρτούμ ενώ μαίνεται η διαμάχη ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF, που είχαν κάνει από κοινού το πραξικόπημα του 2021 εκτροχιάζοντας τις προσπάθειες για δημοκρατία μετά τη λαϊκή εξέγερση που έριξε τον δικτάτορα αλ Μπασίρ. Ενώ οι δύο στρατοί αριθμούν από περίπου 100.000 στρατιώτες, οι παραστρατιωτικοί δεν έχουν βαρέα όπλα ή υπηρεσία πληροφοριών. Τον στρατό στηρίζει πλέον ο στρατός της Αιγύπτου και τους παραστρατιωτικούς ένοπλη ομάδα της Λιβύης.
Αναλυτές προβλέπουν ότι καμία από τις δύο παρατάξεις να μπορεί να νικήσει άμεσα – ακόμη και αν κάποια κατάφερνε να υπερισχύσει, δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνη της την τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής καθώς και οι δύο πλευρές στερούνται πολιτικής βάσης. Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις και για τους δύο στρατούς προκειμένου να τους εκβιάσουν σε συνομιλίες.
Ο ρωσικός μισθοφορικός στρατός Wagner εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνείται κάθε ανάμιξη στη διαμάχη παρά τις αναφορές για σχέσεις με τους RSF. Τον Φεβρουάριο, ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε μια προτεινόμενη ρωσική ναυτική βάση, η οποία θα προσέφερε στη Ρωσία ισχυρό προπύργιο στην Ερυθρά Θάλασσα (όπου διεξάγεται το 30% του παγκόσμιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων). Η πρόταση είχε την στήριξη και των RSF.
O στρατός ισχυρίζεται ότι εχθές απέκρουσε επίθεση των RSF στη φυλακή όπου κρατείται από το 2019 ο αλ Μπασίρ. Εντωμεταξύ χιλιάδες κρατούμενοι είτε δραπέτευσαν είτε απελευθερώθηκαν από τρεις φυλακές του Χαρτούμ συμβάλλοντας στο χάος.