Οι ιρλανδικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο ρεκόρ €1,2 δισ. στη Meta ενώ παράλληλα τη διέταξαν να αναστείλει όλες τις μεταφορές δεδομένων χρηστών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ. Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της προστασίας δεδομένων της ΕΕ. Η Meta είπε ότι θα ασκήσει έφεση.
Οι ρυθμιστές κατηγορούν τη Meta για παράνομη μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται η έδρα του διαφημιστικού τμήματος της.
Το πρόστιμο προήλθε από την αγωγή που κατέθεσε το 2013 ένας ακτιβιστής για την προστασία της ιδιωτικότητας μετά τη διαρροή 1,7 εκατ. αμερικανικών αρχείων από τον Έντουαρντ Σνόουντεν κι ο ενάγων υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν καμία προστασία των δεδομένων. Έκτοτε, οι Βρυξέλλες είναι επιφυλακτικές όσον αφορά την αποστολή ευρωπαϊκών δεδομένων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Eπιπλέον, δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από το 2020 ενώ αξιωματούχοι της εξετάζουν μια περυσινή.
Η Meta έχει υπαινιχθεί ότι θα αποχωρήσει από την ΕΕ εάν οι ρυθμιστικές αρχές απαγορεύσουν τη μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ, όμως είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς κερδίζει το ένα τέταρτο των εσόδων της στην Ευρώπη.
Ενώ λοιπόν θα αρχίσει να σκέφτεται πιθανές λύσεις (νέα κέντρα δεδομένων; κρυπτογράφηση;), «θα καταλήξει και σε μια σκληρή συνειδητοποίηση: δεν μπορεί πλέον να θεωρεί ότι αγορά της είναι ολόκληρος ο πλανήτης», γράφουν αναλυτές.
Η Meta διαθέτει 17 κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ, και από ένα σε Δανία, Ιρλανδία, Σουηδία και Σιγκαπούρη.