Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από το φαινόμενο El Nino που πλησιάζει, τροφοδοτούν τις ανησυχίες ότι οι κόκκοι robusta σε μεγάλους παραγωγούς καφέ όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία θα μπορούσαν να πληγούν, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές.
«Η πλέον ευρέως αναμενόμενη μετάβαση στις συνθήκες Ελ Νίνιο το 3ο τρίμηνο έχει πυροδοτήσει φόβους για μειωμένη παραγωγή στο Βιετνάμ και την Ινδονησία, που είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί καφέ robusta», ανέφερε η ερευνητική μονάδα BMI της Fitch Solutions στην έκθεση της 24ης Μαΐου.
Οι κόκκοι Robusta είναι γνωστοί για τα πικρά χαρακτηριστικά τους και την υψηλότερη οξύτητά τους, καθώς περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από το premium και ακριβότερο αντίστοιχό τους arabica.
Η καλλιέργεια robusta της Βραζιλίας έχει επίσης επηρεαστεί αρνητικά από την ξηρασία, ανέφερε η έκθεση.
Πώς η κλιματική αλλαγή απειλεί τον… καφέ
Στροφή σε arabica
Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του στιγμιαίου καφέ και των εσπρέσο, που συχνά παρασκευάζονται με κόκκους robusta, θα μπορούσε να επηρεαστεί σημαντικά εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά και μιας ισχυρότερης από τη συνηθισμένη ζήτηση για robusta, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε φθηνότερα υποκατάστατα του arabica.
Το El Nino είναι ένα καιρικό φαινόμενο που συνήθως φέρνει θερμότερες και ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Οι επιστήμονες του κλίματος προβλέπουν ότι το φετινό φαινόμενο αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023 .
Η Νοτιοανατολική Ασία είδε πρόσφατα ζέστη ρεκόρ στα μέσα Μαΐου.
«Σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, οι συνθήκες του Ελ Νίνιο συνδέονται με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου και υψηλότερες θερμοκρασίες, που μειώνουν την παραγωγή καφέ», ανέφερε η έκθεση BMI.
Το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Βραζιλία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί robusta, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας .
Ο Carlos Mera, επικεφαλής των αγορών αγροτικών προϊόντων στη Rabobank, προβλέπει μείωση της παραγωγής κατά 10% σε 11,2 εκατομμύρια σακούλες robusta στην ερχόμενη συγκομιδή.
Το 2016, η έλλειψη νερού που σχετίζεται με το Ελ Νίνο τόσο στο Βιετνάμ όσο και στην Ινδονησία οδήγησε σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κοντά στο 10%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ερευνητικής μονάδας.
Τυπικά, σε ένα έτος Ελ Νίνιο, δεν είναι ασυνήθιστο για το Βιετνάμ και την Ινδονησία να «βλέπουν μείωση της παραγωγής κατά 20%» σε κόκκους robusta, δήλωσε στο CNBC ο Shawn Hackett, πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας εμπορευμάτων Hackett Financial Advisors.
«Αυτό θα σήμαινε μια αρκετά σοβαρή συστολή του robusta», είπε.
Αυξάνεται η ζήτηση για robusta
Οι κόκκοι Robusta αντιπροσωπεύουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ και οι κόκκοι arabica αποτελούν το υπόλοιπο 60% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ. Οι κόκκοι Arabica συνήθως θεωρείται ότι είναι υψηλότερης ποιότητας και έχουν υψηλότερες τιμές από τον καφέ robusta.
Ωστόσο, οι παγκόσμιες οικονομικές πιέσεις στρέφουν τη ζήτηση προς το robusta, το αουτσάιντερ των κόκκων καφέ.
Οι τιμές του καφέ Robusta εκτοξεύτηκαν πρόσφατα στο υψηλό 15ετίας των 2.783 δολαρίων ανά τόνο προς τα τέλη Μαΐου . Τελευταία διαπραγματεύτηκαν στα 2.608 δολάρια ανά τόνο για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του Intercontinental Exchange.
Επιπλέον, το premium που έχουν οι κόκκοι arabica έναντι των κόκκων robusta έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για τον σχετικά φθηνότερο κόκκο καφέ.