Πιστός στις δεσμεύσεις του στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 31ης Αυγούστου 2022 ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ότι μετά τους Θύλακες Καινοτομίας στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα θ΄ ακολουθήσουν και οι αντίστοιχοι σε Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα έφερε ταχύτατα την πρόταση στην συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής δίνοντας έτσι άλλη μία αναπτυξιακή ώθηση και στους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του υπό υλοποίηση έργου της Δίκαιης Μετάβασης, προχώρησε όπως είχε αποφασισθεί στο σχεδιασμό τριών θυλάκων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, στη Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά. Το σχεδιασμό εκπόνησε για λογαριασμό της Περιφέρειας, το ΕΚΕΤΑ, με ομάδα έργου τους κκ Γραμμέλη Παναγιώτη, Γιαννακόπουλο Διονύση και Κούκο Παντελή.
Τα κύρια αντικείμενα δραστηριοποίησης των θυλάκων, θα είναι:
- Για τα Γρεβενά, η οικονομία ορεινών όγκων, η οποία συνιστά μια από τις βασικές νεότερες πρωτοβουλίες διεθνώς για τη διαχείριση θεμάτων περιβαλλοντικής κρίσης. Έχει προταθεί η εγκατάσταση του θύλακα στα κτίρια του Πανεπιστήμιου στα Γρεβενά και στο κτίριο πρώην ΚΕΓΕ.
- Για την Φλώρινα, ο πρωτογενής τομέας, αγροδιατροφή, τρόφιμο και οινοποιία δεδομένης της παγκόσμιας στροφής στον ποιοτικότερο πρωτογενή τομέα και τις μεσαίες – μικρές φάρμες. Έχει προταθεί η εγκατάσταση του θύλακα στα κτίρια του Πανεπιστήμιου (αγρόκτημα) στη Φλώρινα και στο κτίριο του τέως Δημαρχείου Μελίτης.
- Για την Καστοριά, η υποστήριξη του καινοτόμου μετασχηματισμού και της εξωστρέφειας νέων και υφισταμένων επιχειρήσεων, δεδομένης της μακράς διεθνούς εξωστρέφειας της περιοχής. Έχει προταθεί η εγκατάσταση του στο κτήριο ΕΔΗΚΑ του Επιμελητηρίου Καστοριάς το οποίο λόγω του μεγέθους του, σχεδιάζεται να αποτελέσει υποδομή καινοτομίας και διεθνούς επιχειρηματικής προσέλκυσης για τη Δυτική Μακεδονία και τη διασυνοριακή της περιοχή.
Βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι η αξιοποίηση κάθε υφιστάμενης υποδομής με οικονομίες κλίμακας ώστε να γίνουν περισσότερα με λιγότερα αλλά και η στελέχωση ομάδων υψηλής απόδοσης, με στόχο την εξωστρέφεια από τα πρώτα στάδια της λειτουργίας των.
Οι θύλακες καινοτομίας θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε αυτή, ακολουθώντας την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 31/08/2022. Θα συνιστούν ενιαία δομή μαζί με τους θύλακες Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Γι’ αυτό και θα λειτουργούν σε ανοικτή επικοινωνία και δικτύωση, ώστε να υποστηρίζουν και την εγκατάσταση ενδιαφερομένων σε άλλα αντικείμενα άλλων θυλάκων της ζώνης.
Στους θύλακες θα υποστηρίζεται ένα ευρύ φάσμα καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα, όπως ενδεικτικά:
- η νέα ιδέα, η εξέλιξή της, η επώασή της, η υποστήριξη στα αρχικά στάδια λειτουργίας της
- η νέα επιχειρηματικότητα
- η υφιστάμενη επιχειρηματικότητα
- η σύνδεση με επιχειρήσεις και η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και σε κύκλους χρηματοδοτήσεων (ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της επιχείρησης)
- η πρόσβαση σε νέες αγορές
- η οργανωμένη προώθηση και επικοινωνία
Όλες οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται με πολύ ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, σε προσδιορισμένο και διαθέσιμο δίκτυο χώρων παραγωγής και εργαστηρίων υποστήριξης, όπως και εξειδικευμένης επιστημονικής και γενικότερα συμβουλευτικής υποστήριξης.
Κάθε θύλακας θα λειτουργεί ως το κέντρο δημιουργικότητας της περιοχής και θα προσφέρει (υποστηρίζει, παρέχει, στεγάζει), μεταξύ άλλων:
- υποδομές κοινής ωφέλειας υψηλής ποιότητας (ειδικά σε θέματα τηλεπικοινωνίων και ενέργειας)
- χώρους συνεργατικής εργασίας (co-working), και επιχειρηματικής εγκατάστασης
- εξοπλισμό και εργαστήρια (makers spaces) ή συνδέεται με εργαστήρια για τη δοκιμή ιδεών, παραγωγής πιλότων
- θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων
- διευκολύνσεις και υποδομές παρουσιάσεων, συναντήσεων, διοργάνωσης γεγονότων, επικοινωνίας και εξωστρέφειας
- δραστηριότητες κατάρτισης ή διαφοροποίησης/αναβάθμισης δεξιοτήτων
- υπηρεσίες ψηφιακών νομάδων
- δραστηριότητες οικοτεχνίας
- δραστηριότητες τμημάτων καινοτομίας επιχειρήσεων
Οι λειτουργίες θυλάκων με μορφή δικτύων ευνοούν την ευρύτερη αποδοχή και αποτελεσματικότητα, τις σημαντικές οικονομίες κλίμακας, λειτουργούν ως ουσιώδης υποστήριξη για τη δοκιμή και επιχειρηματική ανάπτυξη, προάγουν την πλεονεκτική ανταγωνιστική θέση της Δυτικής Μακεδονίας στην ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή και διεθνώς και στην προσέλκυση του ταλέντου.
Επιπλέον ενθαρρύνουν το ενδιαφέρον και για άλλες δραστηριότητες, εκτός των βασικών αντικειμένων, αλλά και δραστηριότητες ευρύτερων τομέων όπως Παιδείας και Πολιτιστικής δημιουργίας. Δεδομένης της γεωγραφικής και γεωπολιτικής θέσης, όπως και της κατάστασης Μετάβασης, είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό να υποστηρίζονται δράσεις Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Προβλέπεται η άμεση λειτουργία θυλάκων με την ψήφιση του σχετικού νόμου, η οποία εκτιμάται περί τον Οκτώβριο του 2023, με σταδιακή ενσωμάτωση των κτιριακών υποδομών από το δεύτερο εξάμηνο 2024 και ολοκλήρωση έως το τέλος του 2026.
Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση για την ¨Παροχή Εξειδικευμένων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε θέματα Σκοπιμότητας, Θεσμοθέτησης και Οργάνωσης νέων Θυλάκων Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων σε επιλεγμένες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας¨.