TOG. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η απογραφή του 2021 δείχνει πως η Δυτική Μακεδονία έχει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού σε όλη την επικράτεια, αγγίζει το 10%. Συρρικνώνεται η περιφέρειά μας κύριε Κασαπίδη; Πού πιστεύετε πως οφείλεται αυτό το πρόβλημα, που μάλλον δεν είναι μόνο δημογραφικό, και πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί;
Γ.Κ. Η μείωση του πληθυσμού στην Περιφέρειά μας -αν και δεν είναι η μόνη, αφού συνολικά στην επικράτεια υπάρχει μια μείωση της τάξης του 3,5% περίπου- είναι πράγματι ένα πρόβλημα. Θα το αξιολογήσουμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και θα το αντιμετωπίσουμε. Η εσωτερική μετανάστευση και η μετακίνηση προς μεγαλύτερες αστικές περιοχές, για λόγους κυρίως οικονομικούς, είναι ένα διαχρονικό θέμα κι όχι μόνο σημερινό. Ο covid19 έπαιξε επίσης το ρόλο του αφού πολύς κόσμος, και κυρίως νέοι, έφυγαν στο εξωτερικό σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Η υπογεννητικότητα, ένα άλλο σημαντικό θέμα, θα αντιμετωπισθεί επιπλέον με τις νέες πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση (Υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας), τόσο σε κεντρικό αλλά και σε Περιφερειακό επίπεδο. Προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής μας η δημιουργία νέων θέσεων αλλά και ποιοτικότερων συνθηκών εργασίας. Στην μεταλιγνιτική εποχή η περιφέρειά της ΔΜ θα παίξει σημαντικό ρόλο, το τονίζουμε σε κάθε επίπεδο. Πιστεύουμε ότι στη νέα εποχή για τη ΔΜ θα «κερδίσουμε το στοίχημα»,θα φέρουμε τον κόσμο πίσω και θα τον αυξήσουμε.
TOG. Θα σας κάνουμε την ερώτηση που απευθύναμε και στον απερχόμενο δήμαρχο. Η αποκέντρωση δεν είναι σίγουρα μια απλή και ολιγόλογη υπόθεση. Είστε όμως ικανοποιημένος από το σημείο που βρισκόμαστε; Πώς μπορούμε επιτέλους να κάνουμε πράξη ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που, κατά κοινή ομολογία, χρειαζόμαστε; Με περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και πόρους από το κεντρικό κράτος προς την Περιφέρεια;
Γ.Κ. Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται, στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών και όχι μόνο, χωρών, μια πορεία προς την αποκέντρωση η οποία μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης, φέρνοντας τη λήψη αποφάσεων πιο κοντά στους πολίτες. Η αποκέντρωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφοροποιημένη και ταυτόχρονα ολιστική προσέγγιση. Οι προσπάθειες για την προώθησή της θα συνδυαστούν με μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας της τοπικής διακυβέρνησης. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή της είναι η θωράκιση της, με ανθρώπινους και χρηματοδοτικούς πόρους, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της αποκέντρωσης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη. Οι δείκτες μας δεν είναι μόνο αναπτυξιακοί αλλά και ποιότητας ζωής που υπηρετούν ένα κοινό όραμα, το βήμα προς το μέλλον. Η επόμενη πενταετία είναι η περίοδος της υλοποίησης, με χρηματοδοτικά εργαλεία που έρχονται και ενώνονται αποτελεσματικά και μέσα από μελετητική ωρίμανση, παρακολούθηση, εξέλιξη.
TOG. Είναι μια «καυτή πατάτα» η μεταλιγνιτική εποχή ή μια πρόκληση; Εστιάζετε, όπως λέτε, σε μια πιο «πράσινη» Περιφέρεια, σε μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων και περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία από την ΕΕ. Παρόλα αυτά ο διάλογος για δίκαιη ή βίαιη μετάβαση παραμένει ανοιχτός και έντονος. Ο ενδοπαραταξιακός σας αντίπαλός για την Περιφέρεια σας καταλογίζει εγωκεντρική αντίληψη για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και αναποτελεσματικότητα. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;
Γ.Κ. Η μεταλιγνιτική εποχή στη Δυτική Μακεδονία είναι ένα ορόσημο για την αναπτυξιακή πορεία της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν το συνολικό ποσό των οποίων ανέρχεται στα 7 δις η Περιφέρεια καθίσταται σημείο αναφοράς της Ευρώπης. Σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με τη δημιουργία του κόμβου υδρογόνου που θέτει την Περιφέρεια στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή ένωση και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθιστώντας την ως την «Πράσινη» Περιφέρεια εξάγοντας τεχνογνωσία. Δε θα ήθελα να σταθώ όμως μόνο στον κόμβο υδρογόνου αλλά και σε ένα πρότυπο πλέον Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας που μέσα από συνέργειες συμβάλλει με επιστημονική γνώση στη δημιουργία επιστημόνων που θα αξιοποιηθούν στις νέες κλίμακες οικονομίας, στη δημιουργία της ζώνης καινοτομίας και στους θύλακες καινοτομίας σε κάθε περιφερειακή ενότητα ανάλογα με το συγκριτικό πλεονέκτημα της κάθε περιοχής. Μέσα από τους άξονες του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο υπενθυμίζω ότι είναι το πρώτο που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κύρια επιδίωξη μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με ανθρωποκεντρικό πρόσημο, με περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας με στοχευμένες πολιτικές και δράσεις για να επιτύχουμε τη δίκαιη μετάβαση με ισοκαταμερισμό των πλεονεκτημάτων αυτής προς το νέο παραγωγικό μοντέλο.
Όσον αφορά αυτούς που μας καταλογίζουν εγωκεντρική αντίληψη για την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας και αναποτελεσματικότητα, είναι οι ίδιοι που επικροτούσαν επί τέσσερα χρόνια το έργο μας, με δημόσιες μάλιστα τοποθετήσεις.
TOG. Με αφορμή τις καταστροφές στη Θεσσαλία, αναθεωρήσαμε σχεδιασμούς, κάναμε νέους πιο επίκαιρους; Συχνά μιλάμε για «απρόβλεπτες κλιματικές καταστροφές» δίνοντας συγχωροχάρτι σε πολλά άλλα. Είναι ικανές οι υποδομές της Περιφέρειάς μας; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τις επισκευές στη γέφυρα των Σερβίων που είναι σε εξέλιξη; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι πατάμε γερά;
Γ.Κ. Ο απολογισμός της τρομερής θεομηνίας ήταν τραγικός και θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στους πληγέντες και τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών.
Το κλιματικό ερώτημα είναι ένα πολιτικό ζήτημα που έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα, είναι ζήτημα συμμετοχής και δημοκρατίας. Τα δεδομένα, επιστημονικά και κοινωνικά είναι σκληρά, όμως μας οδηγούν σε πολιτικές πράξεις. Εβδομήντα εννιά αντιπλημμυρικά έργα πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Περιφέρεια μας, συνολικού προυπολογισμού 39 εκ. ευρώ. Σκεπτόμαστε εντός των τειχών μας και θωρακιζόμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, όχι σε μια αόριστη και γενικόλογη ανάπτυξη ούτε με απαντήσεις-πασπαρτού στα πολύπλοκα ζητήματα που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, τα οποία ούτε μας ικανοποιούν, ούτε επαρκούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις μας. Ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκριθούμε στο μέγεθος αυτής της απειλής και στο κομμάτι που μας αναλογεί, με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Ναι, πατάμε γερά διότι οι απαιτητικές εργασίες ολοκληρώνονται για την αποκατάσταση της βλάβης στη γέφυρα Σερβίων ώστε να αρθούν οι απαγορεύσεις και να δοθεί το πράσινο φως σε όλα τα οχήματα και φορτηγά με ασφάλεια. Το συγκεκριμένο έργο παράγει τεχνογνωσία για επιστήμονες καθώς εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώ αναμένεται η μελέτη για τον έλεγχο και τις απαιτούμενες εργασίες στο σύνολο της γέφυρας.