Στις 9 Οκτωβρίου, δύο ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς, η συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο στη Γάζα, πάντα χαμηλότερη από ό,τι στο Ισραήλ, κατέρρευσε λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού. Στις 27 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η χερσαία επίθεση, μειώθηκε κι άλλο. Για δύο ημέρες σχεδόν όλοι στη Γάζα έχασαν την επαφή με τον έξω κόσμο και δυσκολεύτηκαν πολύ να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι η διακοπή έκανε αδύνατη την πρόσβαση των ασθενοφόρων στους τραυματίες. Στις 29 Οκτωβρίου, το ίντερνετ επανήλθε. Αμερικανικά μέσα έγραψαν ότι οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να το αποκαταστήσει.
Σε ορισμένες περιοχές της Γάζας δεν υπάρχει καθόλου ίντερνετ. Σε άλλες είναι πολύ αργό. Η αποστολή μηνυμάτων κειμένου μπορεί να είναι δυνατή ανάλογα με τον πάροχο ή την περιοχή, αλλά ήχου και βίντεο είναι πολύ αργή, αν όχι αδύνατη.
Ο Μασκ προθυμοποιήθηκε να προσφέρει το Starlink σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, όμως απαιτεί δέκτες, που δεν μπορούν να φτάσουν στη Γάζα λόγω του αποκλεισμού.
Ο πόλεμος κάνει πιο σημαντική την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι πολίτες και οι διασώστες δεν ξέρουν πού είναι ο κίνδυνος ή εκείνοι που έχουν ανάγκη. Στις 10 Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε μέσω Facebook τους κατοίκους της al-Daraj για αεροπορικές επιδρομές. Τώρα, ακόμη και αν θέλει να στείλει ανάλογο μήνυμα, υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες να το δουν κάποιοι. Και ο ΟΗΕ θυμίζει ότι οι διακοπές του ίντερνετ διευκολύνουν την απόκρυψη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγές: Economist, The New York Times
Γράφημα Monash IP Observatory