Η Ελλάδα έχει το πιο αργό διαδίκτυο στην Ευρώπη, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, και οι υπηρεσίες διαδικτύου παραμένουν μεταξύ των πιο ακριβών σε σχέση με το εισόδημα των ανθρώπων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση** για την ψηφιακή ποιότητα ζωής που συνέταξε η εταιρεία κυβερνοχώρου Surfshark.
Η έκθεση αξιολογεί πέντε κριτήρια: προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, ποιότητα, ηλεκτρονική υποδομή, ασφάλεια και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον δείκτη του 2022, η Ελλάδα έπεσε καταλαμβάνοντας την 39η θέση μεταξύ 117 χωρών στον κόσμο, καθώς και την 29η μεταξύ των 38 ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, με βάση τα πέντε κριτήρια που αξιολόγησε η Surfshark, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μόνο σε ένα, που σχετίζεται με την ψηφιακή διακυβέρνηση.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ένας χρήστης του διαδικτύου στην Ελλάδα πρέπει να εργάζεται για περίπου 12 λεπτά κάθε μήνα για να αγοράσει 1GB δεδομένων για το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο είναι έξι φορές περισσότερο από ό, τι χρειάζεται στη Βουλγαρία και 149 φορές περισσότερο από ό, τι χρειάζεται στο Ισραήλ, τη χώρα με τα χαμηλότερα τέλη, η οποία βρίσκεται επίσης στην κορυφή του φετινού δείκτη.
Εάν αναλύσουμε κάθε κριτήριο, η οικονομική δυνατότητα πληρωμής για υπηρεσίες διαδικτύου ουσιαστικά μετρά εάν οι πληρωμές είναι φθηνές για τα εισοδήματα των πολιτών. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας, καθώς εδώ είναι που αποδίδει χειρότερα, καταλαμβάνοντας την 67η θέση σε σύγκριση με την 61η πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος, για να αγοράσουν 1GB δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, οι χρήστες στην Ελλάδα θα πρέπει να εργαστούν 6 δευτερόλεπτα περισσότερο από πέρυσι. Τα σταθερά τέλη σύνδεσης στο διαδίκτυο είναι επίσης υψηλά. Για να πληρώσουν για τη φθηνότερη σύνδεση, οι Έλληνες πρέπει να εργάζονται τρεις ώρες και 46 λεπτά κάθε μήνα, δηλαδή 12 φορές περισσότερο από τα νοικοκυριά στο Ισραήλ, όπου 19 λεπτά το μήνα είναι αρκετά.
Η ποιότητα του διαδικτύου μετράται κυρίως από την ταχύτητα: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 55η θέση μεταξύ 117 χωρών, με κακή απόδοση λόγω της ταχύτητας μιας σταθερής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Όσον αφορά την ταχύτητα του mobile internet, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 20η θέση με ταχύτητα 97,5 Mbps. Αντίθετα, οι ταχύτητες διαδικτύου στο σπίτι είναι κατά μέσο όρο 40,4 Mbps, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα στην 84η θέση.
Σύμφωνα με την Surfshark, η σταθερή ταχύτητα διαδικτύου στην Ελλάδα είναι η μισή από αυτή της Βουλγαρίας και η ταχύτητα του κινητού διαδικτύου είναι 36% χαμηλότερη.
Στον τομέα της ασφάλειας στο διαδίκτυο, η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία μοιάζει με μια λεπτή κοροϊδία εν μέσω των τελευταίων σκανδάλων που αφορούν την υποκλοπή της αντιπολίτευσης και τον ισχυρισμό ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούν τουλάχιστον 1.15 άτομα.
Όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η χώρα κατατάσσεται στην 55η θέση, από την 59η πέρυσι, με βελτίωση λόγω της προθυμίας του κράτους και των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Σε αυτό το επιμέρους κριτήριο, η Ελλάδα ανέβηκε δέκα θέσεις και κατατάσσεται 48η από την 58η στην περσινή έκθεση.
Τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ακόμη και μετά την πανδημία, η εξ αποστάσεως εργασία και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό και πλέον πολλές μορφές ψυχαγωγίας, όπως οι πλατφόρμες ροής, απαιτούν σύνδεση στο διαδίκτυο και υψηλές ταχύτητες.
ΥΓ: Η έκθεση απλώς επιβεβαιώνει αυτό που εμείς οι Έλληνες που προβληματιζόμαστε γνωρίζουμε από… πάντα
Πληροφορίες:
*Greece has the slowest internet in Europe and one of the most expensive – Athens News (rua.gr)
**https://surfshark.com/dql2022