Θα ήθελες για 2 ημέρες να μπεις στη θέση ενός/μιας Ευρωβουλευτή; Έχεις αναλογιστεί ποτέ πώς γίνονται νόμοι οι προτεραιότητες της ΕΕ; Αναρωτιέσαι πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Η νέα δράση του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας “Εμείς στη Θέση Ευρωβουλευτών”, σου δίνει ακριβώς αυτή δυνατότητα!
Μέσα από μια ειδικά σχεδιασμένη προσομοίωση της Υπο-επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI) θα μπορέσεις να εκπροσωπήσεις ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. και παράλληλα μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις!
Η προσομοίωση θα πραγματοποιηθεί 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 στη Φλώρινα.
Σου ακούγεται ενδιαφέρον;
Δήλωσε συμμετοχή:
ℹ Το project είναι Σχέδιο Αλληλεγγύης, με φορέα υλοποίησης τον Όμιλο Ενεργών Νέων Φλώρινας και υποστηρίζεται από Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης.
Η εκπαιδευτική άσκηση της προσομοίωσης
Η παροχή ευκαιριών στη νεολαία της περιοχής της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, αποτελεί προτεραιότητα που προάγει τη νεανική αλληλεγγύη. Η παροχή εκπαιδευτικών εργαστηρίων και δραστηριοτήτων για νέους/ες είναι και ένα μέσο υποστήριξης ορισμένων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ενώ παράλληλα προωθεί τη συνεργασία, τη δικτύωση, και την ενδυνάμωση των νέων της Περιφέρειάς μας.
Το Σχέδιο Αλληλεγγύης «Εμείς στη θέση Ευρωβουλευτών», που θα υλοποιηθεί στη Φλώρινα το Σαββατοκύριακο 9-10 Δεκεμβρίου 2023 δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες/ουσες να κατανοήσουν τη νομοθετική διαδικασία που ακολουθείται στην ΕΕ, με απλοποιημένο και κατανοητό τρόπο και μέσα από τη διαδραστική εκπαιδευτική άσκηση της προσομοίωσης της ειδικά σχεδιασμένης Υπο-επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιπρόσθετα, το σχέδιο στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της σημασίας που έχει για την ΕΕ η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην ενδυνάμωση των συμμετεχόντων μέσα από ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια για την εξάσκηση στο δημόσιο λόγο, το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσομοίωση είναι ένα κρίσιμο εργαλείο στην εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια για την προώθηση δεξιοτήτων που αποκτώνται εκτός του πλαισίου της επίσημης διαδικασίας μάθησης.
Βασική προτεραιότητα μας είναι να εμφυσήσουμε την ιδέα ότι υπεύθυνος/η ευρωπαίος/α πολίτης είναι εκείνος/η που ενημερώνεται, ασκεί τα δικαιώματά του/της, συμμετέχει και ερευνά θέματα, πολιτικές και λειτουργίες που κρίνει σημαντικά, ανεξάρτητα από το εάν τα τελευταία σχετίζονται ή όχι με αντικείμενο μελέτης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες που προάγουν την αλληλεγγύη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ομάδα-στόχος του Σχεδίου αποτελείται από συμμετέχοντες/ουσες ηλικίας 17 έως 30 ετών. Οι δικαιούχοι θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες ως αποτέλεσμα αυτού του Σχεδίου.
Πώς θα μπούμε στη θέση ενός/μιας Ευρωβουλευτή;
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων συμμετοχής, η οποία θα λήξει στα μέσα Νοεμβρίου, θα ακολουθήσουν τα παρακάτω:
ΒΗΜΑ 1: Η ομάδα υλοποίησης θα σου γνωστοποιήσει την ημερομηνία της προαιρετικής διαδικτυακής συνάντησης όλων των συμμετεχόντων/ουσών η οποία θα αφορά σε ένα workshop για το πώς λειτουργεί η ΕΕ και πώς εξελίσσεται η νομοθετική διαδικασία στο ΕΚ, με τρόπο κατανοητό προς όλους. Επίσης, θα παρουσιαστεί η άσκηση της προσομοίωσης και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για την προετοιμασία των συμμετεχόντων. Το πρώτο αυτό προαιρετικό workshop αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Νοεμβρίου.
ΒΗΜΑ 2: Αμέσως μετά την συνάντηση αυτή, κάθε συμμετέχων/ουσα θα αναλάβει να «εκπροσωπήσει» προσομοιωτικά ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, καθώς επίσης θα ενταχθεί, για τις ανάγκες της προσομοίωσης, σε μια από τις 7 πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!
ΒΗΜΑ 3: Δίνουμε ραντεβού 9 Δεκεμβρίου στην Φλώρινα για μάθουμε περισσότερα για την ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τα ανθρώπινα δικαιώματα!
Η ομάδα υλοποίησης έχει ήδη ετοιμάσει το βοηθητικό υλικό προς τους συμμετέχοντες/ουσες, όχι μόνο για το θέμα προς συζήτηση, αλλά και για τα ειδικά σχεδιασμένα για εκείνους/ες workshops για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τον δημόσιο λόγο.
ΥΓ. Αν σε ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν θέλεις να βελτιώσεις το δημόσιο λόγο σου, ή να μάθεις πως προστατεύει η ΕΕ τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε αμέσως συμμετοχή! Μην αγχωθείς για το αν θα πρέπει να διαβάσεις ή να ετοιμάσεις κάτι! Είμαστε εδώ για κάνουμε αυτή την εμπειρία για σένα μοναδική.