Ο φωτογράφος Ronald Patrick, ολοκλήρωσε ένα ταξίδι στην καρδιά των νομαδικών λαών της Βόρειας Ινδίας και έζησε από κοντά την καθημερινότητα των ανθρώπων, ανακάλυψε τοπία που κόβουν την ανάσα και αρχιτεκτονική που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.
Στο οροπέδιο Changthang, σε μια μακρινή περιοχή των ινδικών Ιμαλαΐων, εκεί που το υψόμετρο δυσκολεύει την αναπνοή, ο Tsering Stobdan, μέλος μιας νομαδικής ομάδας που για χρόνια εκτρέφει γιακ, πρόβατα και κατσίκες – ξενάγησε τους New York Times και τον φωτογράφο Ronald Patrick, σε μια από τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα αφιλόξενες τοποθεσίες του πλανήτη.
Η ζωή στις περιοχές αυτές είναι δύσκολη όλο το χρόνο. Τις μεγαλύτερες μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού, οι βοσκοί αρμέγουν και κουρεύουν τα ζώα τους τις πρώτες πρωινές ώρες πριν ακόμα τα βγάλουν για βοσκή (για τις ανάγκες της βοσκής συνήθως διανύουν πάνω από 12 μίλια την ημέρα) .
Η πραγματική πρόκληση κορυφώνεται ωστόσο το χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από -30 Fahrenheit. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών (από Νοέμβριο έως τον Απρίλιο), τα ζώα κλείνονται σε καταφύγια και τρέφονται με ζωοτροφές που παρέχονται από την κυβέρνηση.
Στις νομαδικές κοινότητες, τα νοικοκυριά και τα ζώα ζουν σε πλήρη αλληλεξάρτηση. Το γάλα από τα πρόβατα, τις κατσίκες και τα γιακ – γίνεται τυρί, γιαούρτι και βούτυρο – και αποτελεί τη βάση του διατροφικού σχήματος -που βασίζεται στα γαλακτοκομικά.
Οι εργασίες παρ’ όλα αυτά δεν περιορίζονται μόνο γύρω από τα ζώα και τη φροντίδα τους. Η προετοιμασία του φαγητού, η συντήρηση του καταλύματος της οικογένειας, η ύφανση των χαλιών, η συλλογή κοπριάς είναι απαιτητικές εργασίες που γίνονται συνήθως από τις γυναίκες της οικογένειας.
Λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη και της υπερβολικής εκμετάλλευσης των βοσκοτόπων, περιοχές -αν και στο παρελθόν πυκνές σε βλάστηση- είναι πλέον άγονες. Παγετώνες, που για εκατοντάδες χρόνια αποτελούσαν αξιόπιστη πηγή νερού, υποχωρούν. Κατά συνέπεια, η δουλειά των βοσκών έχει δυσκολέψει πολύ.
Για τους παραπάνω λόγους, οι νέες γενιές μετακομίζουν σε κοντινές πόλεις, σε μέρη που θα βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ακαδημαϊκές εναλλακτικές. Σήμερα λιγότερα από 20 νοικοκυριά έχουν απομείνει για να φροντίσουν σχεδόν 7.000 αιγοπρόβατα, μαζί με μερικές εκατοντάδες γιακ.
Αν και οι πρεσβύτεροι της φυλής επιδιώκουν να ενσταλάζουν τη γνώση τους- που αποκτήθηκε με κόπο -στους ενθουσιώδεις απογόνους τους, τα απομονωμένα χωριά της Βόρειας Ινδίας έρχονται αντιμέτωπα με την φυγή ολόκληρων γενεών. Η πλούσια κληρονομιά τους, κινδυνεύει να εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού.
Ο Ronald Patrick είναι φωτογράφος ντοκιμαντέρ με έδρα την Πορτογαλία.
Source | The New York Times