Η περιοχή της Σιάτιστας είναι ένας τόπος δύστροπος, κακοτράχαλος, μα και απέραντα μαγικός. Από τη μια μεριά η τραχιά όψη της πέτρας και το αργιλοασβεστώδες και αργιλοαμμώδες έδαφός της με τις απότομες κλίσεις και από την άλλη το μεσογειακό κλίμα, η παράδοση και η επιδεξιότητα των αμπελουργών δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι Σιατιστινοί να καλλιεργούν από τα παλιά χρόνια σε τούτα τα εδάφη στο Δερβένι, στο Πέτρωβο, στις Σαμαρές και στη Τζιάγκινα χιλιάδες στρέμματα αμπέλια των οποίων η ποιότητα μέχρι σήμερα έμεινε απαράλλαχτη. Οι περισσότερες ποικιλίες που καλλιεργούν είναι παραδοσιακές όπως το ξινόμαυρο το οποίο κυριαρχούσε, το μοσχόμαυρο, το χοντρόμαυρο το νιγρικιώτικο, το σκλήθρο αλλά και καινούργιες βελτιωμένες. Από τον θαυματουργό καρπό που ο τρύγος του γίνεται στις αρχές του Οκτώβρη και η ζύμωση του αποστάγματός του σε δρύινα βαρέλια παράγονται τα ονομαστά κρασιά της Σιάτιστας, το ροζέ, το κόκκινο, το μπρούσκο, το λευκό και το ξεχωριστό που το ονομάζουν λιαστό.
Κελάρια
Τα κρασιά φυλάγονται για κάμποσα χρόνια στα κατώγια στα κελάρια. Η επίσκεψη στα Σιατιστινά κελάρια θα σας γοητεύσει ιδιαίτερα όχι μόνο γιατί εδώ θα βιώσετε το κρασί σαν ένα ζωντανό οργανισμό και θα νιώθετε την μυρωδιά του να πλανάται στην ατμόσφαιρα αλλά και γιατί το κάθε κελάρι έχει και τη δική του γευστική προσωπικότητα. Αυτό βέβαια οφείλεται στις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας των κελαριών (17οC το καλοκαίρι, 10ο C το χειμώνα) και στα δρύινα βαρέλια όπου γίνεται η ωρίμαση και η παλαίωση, των οποίων η επίδραση στο χρώμα, στο άρωμα και στην γεύση είναι καταλυτική.
Γευστικότερο όλων των κρασιών είναι το πασίγνωστο ”λιαστό” που πουλιέται ως ελιξίριο. Το λιαστό γίνεται από μαύρα μοσχάτα σταφύλια που τα αφήνουν στον ήλιο ως 8-10 μέρες ή στη σκιά έως και δύο μήνες. Μια ιεροτελεστία, όπου οι Σιατιστινοί διατηρούν αναλλοίωτες τις παραδοσιακές τεχνικές και την απαράμιλλη ποιότητα.
Τα κελάρια ανήκουν στο τοπικό δίκτυο επισκέψιμων κελαριών της Σιάτιστας «Οινοευφροσύνη». Το λιγοστό φως του κελαριού, τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του κρασιού, οι χώροι υποδοχής με τα παραδοσιακές τους πινελιές, τα αρώματα, οι γεύσεις αλλά και η φιλοξενία των παραγωγών θα πλημμυρίσουν σταδιακά όλες τις αισθήσεις σας.
ΈΡΓΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: KΩΣΤΑΣ ΝΤΙΟΣ