Νηστεία ονομάζεται η αποχή από τροφή. Ο όρος χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους. Πέρα όμως από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, που είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, αποτελεί και τρόπο αποτοξίνωσης.Η νηστεία είναι έτσι μελετημένη, ώστε να ξεκινά σταδιακά. Μετά την Τσικνοπέμπτη, έρχεται η Κυριακή της Απόκρεω, που -για όσους τηρούν αυστηρά τα εθιμοτυπικά- σταματούν να τρών κρέας. Ξεκινά η εβδομάδα της Τυρινής, που τρώμε γαλακτοκομικά και τυρί, για να φτάσουμε στην Καθαρά Δευτέρα, οπότε και ξεκινά επισήμως η νηστεία!
Τι μαγειρεύουμε όταν νηστεύουμε;
Επειδή οι μέρες είναι πολλές, είναι καλό να οργανωθούμε και να κάνουμε όσο μπορούμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα, ώστε να μην ξεχνάμε τις πρωτεΐνες από τη διατροφή μας. Τις πρωτεΐνες θα τις πάρουμε από τα όσπρια και τα θαλασσινά, οπότε πρέπει να φροντίσουμε να τα εντάξουμε στη διατροφή μας κατά μόναςή σε συνδυασμό όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε ευφάνταστα και νόστιμα πιάτα. Κοκκινιστά ρεβύθια με κουνουπίδι, πικάντικες φακές με γαρίδες, χταπόδι ή σουπιές στιφάδο, φασολάδα φούρνου,ζυμαρικά με σάλτσα από φακές και μανιτάρια,σούπες, σαλάτες, χορτόπιτες, είναι μερικές μόνο επιλογές από μια ατελείωτη λίστα εδεσμάτων.
Ας μαγειρέψουμε!
Σουπιές γιαχνί με σπανάκι, ένας κλασικός συνδυασμός που αρέσει πολύ!
Θα χρειαστούμε
1½ κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι και 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5-6 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
10 φύλλα δυόσμου
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
λίγο νερό
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουτ. σούπας αλεύρι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
.
Βάζετε τις σουπιές σε κατσαρόλα και βράζετε μέχρι να βγούν τα υγρά τους. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, καβουρδίζετε τον πελτέ και τη ντομάτα προσθέτετε λίγο νερό αν χρειαστεί, αλάτι και πιπέρι και βράζετε τις σουπιές για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτετε το σπανάκι και τον δυόσμο και αφήνετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι.
Διαλύετε το αλεύρι στο λεμόνι και στο τέλος του βρασίματος περιχύνετε το φαγητό με το μίγμα ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
*extratips*
Αντί για βούτυρο, επιλέξτε βούτυρο ξηρών καρπών που είναι και θρεπτικό και vegan, επομένως νηστίσιμο. Οι επιλογές είναι πολλές, το κλασικό φιστικοβούτυρο, το βούτυρο κάσιους, το βούτυρο από φιστίκι Αιγίνης, το αμυγδαλοβούτυρο και το φουντουκοβούτυρο. Αλείφονται στο ψωμί και είναι μια πολύ θρεπτική επιλογή και εκτός νηστείας. Στην ίδια λογική κινείται και το ταχίνι, που πέρα από την κλασσική γεύση κυκλοφορεί και με κακάο, ρόδι, μαστίχα κ.α.κ Και στις δυο περιπτώσεις όμως καλό είναι να προσέξετε τις ποσότητες. Υγιεινό δεν σημαίνει μη θερμιδοδογόνο! Τα βούτυρα και το ταχίνι είναι πλούσια σε θερμίδες!
Το μέλι και η μελάσα είναι μια ακόμη πολύ ωραία επιλογή, ενώ μπορείτε να φτιάξετε και νηστίσιμα pancakes με μπανάνα και να τα συνδυάσετε με φρέσκα φρούτα η μαρμελάδες. Λύσαμε και το πρόβλημα του πρωινού!
Καλή Σαρακοστή!