Η Ιρλανδία ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να παρέμβει υπέρ του αιτήματος που έχει καταθέσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η Νότια Αφρική περί εξέτασης της περίπτωσης γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας εκ μέρους του Ισραήλ, εκπέμποντας με αυτόν τον τρόπο ένα ισχυρό μήνυμα ανησυχίας για τα αποτελέσματα που παράγουν οι ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα.
Κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν διευκρίνισε ότι ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί εάν στη Γάζα διαπράττεται γενοκτονία, η χώρα του επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα «αντιπροσωπεύει μια τεράστιας κλίμακας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», η οποία περιλαμβάνει σύλληψη ομήρων, σκόπιμη παρεμπόδιση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, στόχευση αμάχων και υποδομών κοινής ωφέλειας κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις ή αδιάκριτη χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές. «Η λίστα συνεχίζεται και πρέπει να σταματήσει. Φτάνει πια» κατέληξε ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας.
Τον περασμένο Ιανουάριο, και εν αναμονή της τελικής απόφασης που μπορεί να πάρει χρόνια, το Διεθνές Δικαστήριο απεύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να απέχει από πράξεις που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στη Σύμβαση περί Γενοκτονίας και να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές του δυνάμεις δεν θα διαπράξουν γενοκτονικές ενέργειες κατά των Παλαιστινίων κατόπιν αιτήματος της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για κρατικά κατευθυνόμενη γενοκτονία στη Γάζα.
Το Τελ Αβίβ και οι δυτικοί σύμμαχοί του χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς ως αβάσιμους.
Ο Μάρτιν δεν αποκάλυψε ποια μορφή θα έχει η παρέμβαση, ούτε έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τα επιχειρήματα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η Ιρλανδία, όμως σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αποφασίστηκε μετά από νομική και πολιτική ανάλυση και διαβούλευση με διάφορους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Αφρικής.
Το ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η παρέμβαση δεν σημαίνει ότι η χώρα παίρνει συγκεκριμένη θέση απέναντι στο ζήτημα, όμως είναι μια ευκαιρία για την Ιρλανδία να προβάλει την ερμηνεία της για μία ή περισσότερες από τις διατάξεις της Σύμβασης περί Γενοκτονίας.
Η Ιρλανδία παραδοσιακά υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 71% των Ιρλανδών χαρακτηρίζουν ως γενοκτονία τις συνεχιόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, μαζί με την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία έκανε το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του κράτους των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγές: Reuters, The Guardian