https://www.theguardian.com/
Λιγότερες από 60 πολυεθνικές επιχειρήσεις φέρουν την ευθύνη για περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας ρύπανσης από πλαστικά, με έξι από αυτές να ευθύνονται για το 25%, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε αύξηση ποσοστού παραγωγής πλαστικού υπήρχε ανάλογη αύξηση ρύπανσης από πλαστικά στο περιβάλλον. “Ο τομέας παραγωγής αποτελεί πραγματικά μια μορφή ρύπανσης”, επισημαίνει μία από τις συγγραφείς της έρευνας, LisaErdle, που είναι διευθύντρια επιστημονικού τομέα στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα The 5 Gyres Institute.
Τα τελευταία πέντε χρόνια μια διεθνής ομάδα εθελοντών συνέλεξε και ανάλυσε πάνω από 1.870.000 πλαστικά απορρίμματα σε 84 χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών ήταν συσκευασίες μιας χρήσης για τρόφιμα, ποτά και προϊόντα καπνού. Λιγότερο από το μισό αυτών των πλαστικών απορριμμάτων είχε εμφανή εμπορική σήμανση που θα μπορούσε να αποκαλύψει την εταιρεία που τα παρήγαγε, ενώ για το υπόλοιπο δεν μπορούσε να γίνει αναγνώριση ή να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες.
Αυτό τονίζει ξεκάθαρα την ανάγκη για διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα,” σχολιάζει η συγγραφέας της μελέτης, Patricia Villarrubia-Gómez, η οποία είναι ερευνήτρια στο Κέντρο Αντοχής Υλικών της Στοκχόλμης για τη ρύπανση από πλαστικά. “Πρέπει να γνωρίζουμε ποια εταιρεία παράγει ποιο πλαστικό, για να αναλάβει τις ευθύνες, έτσι δεν είναι;”
Το ήμισυ του πλαστικού με αναγνωρισμένη εμπορική επωνυμία ανήκει σε μόλις 56 πολυεθνικές εταιρείες ταχείας κατανάλωσης, ενώ το ένα τέταρτο ανήκει σε μόνο έξι εταιρείες.
Οι εταιρείες καπνού Altria και Philip Morris International είχαν το 2% των πλαστικών απορριμμάτων που βρέθηκαν, ενώ οι εταιρείες Danone και Nestlé το 3% του συνόλου. Η PepsiCo φέρει το 5% της ευθύνης για την απόρριψη συσκευασιών, ενώ το 11% των πλαστικών απορριμμάτων ανήκει στην εταιρεία Coca-Cola.
“Η βιομηχανία συχνά θέλει να αποδίδει ευθύνη στον καταναλωτή,” συμπληρώνει ο συγγραφέας της μελέτης, MarcusEriksen, ειδικός στη ρύπανση από πλαστικά στο ίδρυμα The 5 GyresInstitute.
“Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε ότι είναι τα brands και η επιλογή τους για τα είδη συσκευασίας και η υιοθέτηση αυτού του μοντέλου απόρριψης που προκαλεί την πληθώρα απορριμμάτων.”
Ο Guardian επικοινώνησε με τις εταιρείες Altria, Philip Morris International, Danone, Nestlé, PepsiCo και The Coca-Cola Company.
Η εταιρεία Coca-Cola ανέφερε: “Φροντίζουμε για τον αντίκτυπο που έχει κάθε ποτό που πωλούμε και δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας με τον σωστό τρόπο.” Η Coca-Colaέχει δεσμευτεί να κατασκευάσει παγκοσμίως 100% της συσκευασίας της ως ανακυκλώσιμη έως το 2025 και να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένο υλικό συσκευασίας έως το 2030.
Η Nestlé ανακοίνωσε ότι έχει μειώσει τη χρήση νέου πλαστικού κατά 14,9% τα τελευταία πέντε χρόνια και υποστηρίζει παγκοσμίως προγράμματα για την ανάπτυξη σχεδίων συλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων. “Από την υιοθέτηση των εθελοντικών μας δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων πριν από πέντε χρόνια, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση του νέου πλαστικού και στην αύξηση της δυνατότητας ανακύκλωσης, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος EllenMacArthur,” ανέφερε.
Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία ενός παγκόσμιου νομικά δεσμευτικού κανονισμού για τη ρύπανση από πλαστικά, ο οποίος τίθεται σε διαπραγμάτευση αυτή την εβδομάδα.
Η Danone δήλωσε: “Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για τη μείωση του αποτυπώματός μας από πλαστικό – από το 2018 έως το 2023 μειώσαμε τη χρήση πλαστικού κατά 8%, ισοδύναμο με 62.000 τόνους, και αυξήσαμε τη δυνατότητα ανακύκλωσης των συσκευασιών μας (το 84% των συσκευασιών μας είναι ανακυκλώσιμο, επαναχρησιμοποιήσιμο ή κομποστοποιήσιμο). Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη βελτίωση των υποδομών συλλογής και ανακύκλωσης για να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν.” Επίσης, υποστηρίζουν “μια φιλόδοξη και δεσμευτική… Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά του ΟΗΕ που θα αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση και επιτάχυνση της προόδου στην κυκλικότητα των πλαστικών.”
Ωστόσο, ενώ πολλές από αυτές τις εταιρείες έχουν λάβει εθελοντικά μέτρα για να βελτιώσουν την επίδρασή τους στην ρύπανση από πλαστικά, οι ειδικοί που διενεργούν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι αυτά δε λειτουργούν. Η παραγωγή πλαστικού έχει διπλασιαστεί από την αρχή του 2000 και οι μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 9% του πλαστικού ανακυκλώνεται.
Όταν η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα για την ετήσια παραγωγή συσκευασίας πλαστικού για κάθε από αυτές τις πολυεθνικές εταιρείες και τα συνέκρινε με τα δεδομένα από τις περισσότερο από 1.500 έρευνες για απορρίμματα, η στατιστική ανάλυσή τους έδειξε ότι κάθε αύξηση της παραγωγής πλαστικού κατά 1% συνδεόταν άμεσα με περίπου 1% αύξηση της ρύπανσης από πλαστικά.
“Πραγματικά βλέποντας αυτή την άμεση αύξηση, έμεινα έκπληκτη,” λέει μία από τις συγγραφείς της μελέτης, KathyWillis, μια κοινωνικο-οικολόγος θαλάσσιων ερευνών από το Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία.
“Ξανά και ξανά με βάση επιστημονικές έρευνες βλέπουμε ότι πραγματικά πρέπει να ορίζουμε ένα όριο στο πόσο πλαστικό παράγουμε.”
Ωστόσο, ο Kartik Chandran, ένας περιβαλλοντολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Columbia, που δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι ενώ αυτά τα νέα δεδομένα ήταν εντυπωσιακά, η παρατήρηση ότι το 1% παραγωγής πλαστικού ισοδυναμούσε με 1% ρύπανση από πλαστικά ήταν “λίγο αναδιαπραγματεύσιμη” και “απλοϊκή”.
Είπε ότι τα δεδομένα δεν λάμβαναν υπόψη τη ρύπανση από πλαστικά στην Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ούτε λάμβαναν υπόψη τις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης ή καθαρισμού που είναι σε εξέλιξη.
Μια καλύτερη ανάλυση θα μπορούσε να βασισθεί στις καθαρές ροές πλαστικού προς την παραγωγή πλαστικού – λαμβάνοντας επίσης υπόψη την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών υλικών – και το καθαρό φορτίο πλαστικού που αποδίδεται ως ρύπανση από πλαστικά. Η ομάδα που διενέργησε τη μελέτη, μερικά μέλη της οποίας συμμετέχουν στις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα στην Οτάβα για τη συζήτηση ενός Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Ρύπανση από Πλαστικά, δήλωσε ότι τα ευρήματά τους τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μια παγκοσμίως δεσμευτική συνθήκη που επικεντρώνεται στα μέτρα παραγωγής. Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα, και ο LuisVayasValdivieso, ο εκπρόσωπος της Εκουαδόρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στη Guardian νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ελπίζει ότι οι χώρες θα ενωθούν για να εξασφαλίσουν ένα διεθνές νομικά δεσμευτικό μέσο σχετικά με τη ρύπανση από πλαστικά.
“Είναι πραγματικά σημαντικό να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις για αυτή τη συνθήκη τώρα. Ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τριπλή κρίση: την κλιματική αλλαγή, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη ρύπανση. Αν και υπάρχουν συμφωνίες για τις πρώτες δύο, δεν έχουμε ακόμη νομοθετικό πλαίσιο ή παγκόσμια συμφωνία για τη ρύπανση από πλαστικά.”
- Αυτό το άρθρο τροποποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2024 για να περιλάβει την εταιρεία καπνού Altria. Το 2003, η εταιρεία Philip Morris άλλαξε την ονομασία της σε Altria. Το 2008, η Philip Morris International χωρίστηκε για να γίνει μια ανεξάρτητη εταιρεία. Παρ’ όλα αυτά, η Philip Morris US παραμένει μέρος της Altria.