_Προς διεθνείς καλλιτέχνες του δημόσιου χώρου, της ψηφιακής τέχνης και του τσίρκου.
_Προς ιστορικούς, στοχαστές, συλλογικότητες, κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.
(in situ και metaverse εμπειρία)*
Νοέμβριος-Ιανουάριος 2024 – 2025
Tο διεθνές Eye’s Walk Digital festival και το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προχωρούν σε μια ξεχωριστή συνεργασία. Σε ένα digital φεστιβάλ το οποίο, μέσω της ψηφιακής τέχνης, της performance, της τέχνης του τσίρκου και της ψυχογεωγραφικής περιπλάνησης, θα μεγαλώσει την έννοια της κληρονομιάς και θα γίνει χώρος συνάντησης της σύγχρονης τέχνης με τη δημόσια ιστορία της Θεσσαλονίκης σήμερα.
Προσκαλούμε τους συμμετέχοντες να μοιραστούν συναισθηματικές ατμόσφαιρες και προσωπικές και συλλογικές εμπειρίες γύρω από την πόλη, τη σύνδεσή της με τον υπόλοιπο κόσμο και εν τέλει το μέλλον της. Γιατί το μέλλον για εμάς δεν είναι ποτέ ιδεατό, ούτε τοπικό, αλλά εμπεριέχει τη δράση και τη δυνατότητα συνύπαρξης με τον κόσμο.
Δημιουργώντας μέσα από διαφορετικές φωνές και μη λογοκριμένα συναισθήματα, ενθαρρύνουμε τους συμμετέχοντες να:
_Λειτουργήσουν πολυεπίπεδα μαζί με άλλους καλλιτέχνες, στοχαστές ακτιβιστές και συλλογικότητες.
_Κάνουν αχαρτογράφητους παραλληλισμούς, ασύγχρονες συναντήσεις με στόχο να διευρύνουν την έννοια και το πλαίσιο αυτού που ονομάζουμε κληρονομιά ενός τόπου.
_Δείξουν τον εαυτό τους και το πώς βλέπουν τον κόσμο με εργαλεία την τρωτότητα, την ευαλωτότητα της τέχνης στο δημόσιο χώρο, που ξεπερνά τον ίδιο τον καλλιτέχνη και δημιουργεί χώρους συναντήσεων και συνεργασίας.
_Είναι επίκαιροι με στόχο να «γράψουν» επάνω τους τις ψυχολογικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, πολιτικές ατμόσφαιρες της Θεσσαλονίκης, του κόσμου μας και του παρόντος τους.
_Αφουγκραστούν τις Συναισθηματικές Ατμόσφαιρες της Θεσσαλονίκης, όπως το σώμα νιώθει τα ίδια του τα συναισθήματα. «Ατμόσφαιρες» που αφορούν το γεωγραφικό, νοητικό και ιστορικό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτες.
Πληροφορίες για τα καλλιτεχνικά έργα:
• Τα ψηφιακά έργα που θα υποβληθούν μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια έως πέντε (5) λεπτά.
• Οι performances μπορούν να έχουν μέγιστη διάρκεια τριάντα [30] λεπτά.
• Στις προτάσεις που αφορούν σε Διαδρομές όπως περιγράφονται παραπάνω, υπάρχει ευελιξία στη χρονική διάρκειά τους.
• Προτάσεις που συνδυάζουν το καλλιτεχνικό έργο με εκπαιδευτικές δράσεις θα συμπεριληφθούν επίσης στην τελική παραγωγή.
Τι παρέχουμε στους επιλεγμένους συμμετέχοντες:
• Το φεστιβάλ θα εξασφαλίσει τη διαμονή των καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη και θα τους υποστηρίξει μερικώς στη μετακίνησή τους.
• Για κάθε επιλεγμένο έργο θα δοθεί αποζημίωση.
• Διαμεσολαβούμε για τους καλλιτέχνες, εφόσον το επιθυμούν, να έρθουν σε επαφή με τοπικές καλλιτεχνικές ομάδες, κατοίκους και συλλογικότητες.
• (*)Το σύνολο ή μέρος της συγκεκριμένης παραγωγής, θα παρουσιαστεί και στο νέο metaverse (ψηφιακό και τρισδιάστατο) περιβάλλον του Eye’s Walk Digital festival που θα είναι διαθέσιμο για το κοινό σε ειδική πλατφόρμα .
• Η ομάδα του Eye’s Walk Digital και η επιμελήτρια Φιλία Μηλιδάκη, σε συνεργασία με το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είναι υπεύθυνοι για την καλλιτεχνική επιμέλεια.
Χώροι – σημεία έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας
Οι καλλιτεχνικές δράσεις θα αναπτυχθούν σε: χώρους του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ) και σε χώρους πολιτιστικών και συνεργαζόμενων φορέων της Θεσσαλονίκης (θα ανακοινωθούν με τη λήξη του Open Call).
Δ.Ε.Θ: ένα διαλεκτικό τοπίο
H ΔΕΘ αποτελεί έναν καρδιακό χώρο της Θεσσαλονίκης, με εμπορικό και πολιτικό αποτύπωμα για την πόλη αλλά και την Ελλάδα. Ωστόσο, στην τοποθεσία αυτή λόγω της πολύ συγκεκριμένης χρήσης της – κυρίως για λόγους εμπορικούς – δεν έχουν εισχωρήσει οι παλμοί της πόλης και των κατοίκων της, παρότι βρίσκεται στο κέντρο της. Ποιες είναι οι πιθανές και νέες ιστορίες αυτού του χώρου; Aντί να τον δούμε ως ένα χώρο που ήδη γνωρίζουμε μέσα από μια μνήμη-οθόνη, τολμάμε νέες οπτικές πέρα από τις σχέσεις που τον καθορίζουν.
Η τέχνη του σύγχρονου τσίρκου μαζί με την ψηφιακή τέχνη.
Η τέχνη του σύγχρονου τσίρκου ενώ είναι δημοφιλής διεθνώς, παραμένει σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα. Η χώρα μας δεν έχει ούτε διαπιστευμένες σχολές, ούτε καλλιτεχνική παράδοση, αν και οι λιγοστοί καλλιτέχνες του τσίρκου στην Ελλάδα είναι εξαιρετικοί και πολυαγαπημένοι.
Η καινοτομία της παραπάνω δράσης βασίζεται στον συνδυασμό της Ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας ως προς την τέχνη του σύγχρονου τσίρκου με τον πειραματισμό του Eye’s Walk Digital festival στην ψηφιακή τέχνη και τον δημόσιο χώρο.
Το τσίρκο σχετίζεται με τη Δ.Ε.Θ και τη δημόσια μνήμη της πόλης καθώς η παρουσίαση διεθνών καλλιτεχνών του τσίρκου στις εγκαταστάσεις της ήταν διαδεδομένη και πολύ αναμενόμενη μέχρι και τη δεκαετία ‘70.
MOMus: αισθητηριακές περιπλανήσεις μέσα στους χώρους του μουσείου
Καλούνται οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν περιπλανήσεις (ηχητικές, οπτικές, λεκτικές, επιτελεστικές και σε συνδυασμούς αυτών) που θα εξελιχθούν μέσα στους χώρους του MOMus. Αυτές μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο χάρτη αποτύπωσης των συναισθηματικών ατμοσφαιρών της πόλης και του κόσμου μας, με έμπνευση και από το ίδιο το μουσείο.
Οι διαδρομές μπορούν να εμπεριέχουν ποικιλία μέσων όπως: λεκτικό κείμενο, μουσική, ήχους, video art, sound art, προφορικές αφηγήσεις των κατοίκων της πόλης κά.
Υποβολή έργων μέσω της φόρμας εδώ: https://forms.gle/Jne4pwDy2h9zoEX3A
Διάρκεια κατάθεσης έργων μέχρι 30 Ιουνίου 2024.
Για ερωτήσεις στείλτε μας μήνυμα στο info@eyeswalk.gr
Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε υλικό που εμπνέει την καλλιτεχνική παραγωγή Θεσσαλονίκη: Συναισθηματικές Ατμόσφαιρες (Μέρος 1ο).
https://www.dropbox.com/scl/fi/i4gdcqh028uarucvp7qsa/.pdf?rlkey=w9gqev1bxayc24mn8b5z7pvmn&dl=0
Το THEDAF βασίστηκε σε μια ιδέα του Eye’s Walk Digital festival και υποστηρίζεται από το Eye’s Walk Digital festival και το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Περισσότερες πληροφορίες για το Eye’s Walk Digital festival μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.eyeswalk.gr/index.php/el/ και εδώ: https://www.youtube.com/@eyeswalkdigitalfestivaleye418/videos
Περισσότερες πληροφορίες για το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.momus.gr/museum/museum-contemporary-art