Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
20 γαρίδες
1 φιλέτο γλώσσας
15 ψαχνά από μύδια
2 μέτρια καρότα
1 ξερό κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλινο
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη γέμιση
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1½ ποτήρι ζωμό γαρίδας
1 φλ. καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. καφέ τριμμένο κασέρι
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, ανοίγετε την πλάτη τους με ένα μαχαιράκι και αφαιρείτε το εντεράκι. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα κεφάλια, τα τσόφλια, τις ουρές από τις γαρίδες ,τις φλούδες από κρεμμύδια και καρότα και ότι περισσεύει απ’ το σέλινο.
Προσθέστε κόκκους από πιπέρια και μπαχάρι, μια φλούδα πορτοκάλι και σοτάρετε με ηλιέλαιο και βούτυρο έως ότου καραμελώσουν.
Σβήστε με λίγο λευκό κρασί και προσθέστε δυο λίτρα κρύο νερό και πάγο. Αφήστε να βράσει μέχρι να μένει το μισό. Στο τέλος σουρώστε και κρατήστε το ζωμό.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε λάδι, σέλινο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν μαλακώσουν προσθέστε το τριμμένο καρότο.
Βάζετε τις γαρίδες, το φιλέτο της γλώσσας ψιλοκομμένο και τα ψαχνά από τα μύδια, ανακατεύετε καλά, σβήνετε με το κρασί και αλατοπιπερώνετε.
Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τα υλικά σας να ηρεμήσουν.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το βούτυρο ή ελαιόλαδο με
ηλιέλαιο μισό μισό, ρίχνετε το αλεύρι και το καβουρδίζετε. Όταν πάρει ένα απαλό, σκούρο
χρώμα, ρίχνετε μέσα το ζωμό από τις γαρίδες και ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να γίνει μια λεία μπεσαμέλ.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα το τριμμένο κασέρι (παραλείψτε αν θέλετε τη συνταγή νηστίσιμη) αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Αφήνετε να κρυώσει και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Ανακατεύετε και αμέσως μετά ρίχνετε μέσα τα μαγειρεμένα θαλασσινά σουρώνοντάς τα
από το λάδι. Η γέμισή σας είναι έτοιμη!
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώνετε τα φύλλα πάνω σε μια λεία επιφάνεια και τα κόβετε σε τρεις ίσες λωρίδες. Στην άκρη κάθε λωρίδας βάζετε από μία κουταλιά γέμιση. Διπλώνετε τις λωρίδες των φύλλων σε τριγωνάκια και τα ακουμπάτε σε ένα ταψί λαδωμένο καλά. Όταν τελειώσει η γέμιση και το φύλλο, αλείφετε με λάδι όλα τα πιτάκια με τη βοήθεια ενός πινέλου και τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο, μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά και από τις δύο μεριές. Αν χρειαστεί, τα αναποδογυρίζετε!
Τα σερβίρετε χλιαρά σκέτα ή με πράσινη σαλάτα!
Καλή όρεξη!