“Η έκφραση της ταλαντούχας ηθοποιού εκφράζει βαθειά τα συναισθήματα που ζούμε πάνω κάτω οι περισσότεροι σε μια χώρα που είναι αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κύμα εμφυλης βίας με δεκάδες γυναικοκτονίες τα τελευταία χρόνια , με μπουλινγκ και μια ολάκερη κοινωνία σε απόγνωση” αναφέρει ο καλλιτέχνης Γιώργος Κόφτης που δημιούργησε το συμβολικό γκράφιτι με τη Μαρία Καβογιάννη, τη Μαρία του Maestro, στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος γράφει πως μια γυναίκα κατάφερε να κάνει εικόνα αυτό που ζούμε. “Μέσα στα μάτια της ανεξαρτήτως από τον οποίο ρόλο φωλιάζουν τα συναισθήματα όλων μας. Των πόνων μας. Των συλλογικών οδυρμών. Των Τεμπών. Του τμήματος των Αγίων Αναργύρων, της Τοπαλούδη, όλων των κοριτσιών και την γυναικών εκείνων που σφαγιάστηκαν από τα κτήνη που είχαν μέσα στον χώρο που ονόμαζαν σπιτικό τους. Φωλιάζουν μέσα στα μάτια της οι κυνικές ομολογίες των δολοφόνων. Εμείς που τα ακούμε μέσα σε μια φρικη”.
Ζούμε σε έναν κόσμο πατριαρχικό, σημειωνεί αφού οι άντρες μαθαίνουν πως οι γυναίκες τους οφείλουν.
“Τι; Δεν ξέρω, αλλά μας χρωστάνε. Επειδή είναι όμορφες; Πιο δυνατές; Πιο έξυπνες; Δεν το αντέχουμε αυτό και μας χρωστάνε. Και όταν θα κάνουν να ζήσουν ελεύθερες πνιγόμαστε γιατί κακομαθημένοι όντας μας παίρνουν το παιχνίδι μας. Μας παίρνουν την πηγή ικανοποίησης και δεν ξέρουμε από πού να αντλήσουμε ζωή. Δεν αντέχουμε το κενό της ύπαρξης μας και τους το χρεώνουμε και αυτό. Τις μισούμε. Μετά τις βιάζουμε και στο τέλος βιαιοπραγούμε. Και μένουμε σαν κοινωνία, νεκρή σχεδόν, απομονωμένη ο ένας από τον άλλον αποσβολωμένοι. Να κοιτάμε σαν γκρεμισμένα ερείπια τα πιο όμορφα πλάσματα αυτού το κόσμου να τα σκοτώνουν κτήνη.
Μπορεί όμως να σπάσει αυτός ο κύκλος;
” Το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ένα γιγάντιο, τρομερό, στεντόρειο, κατασπαραχτικό ΟΧΙ. Μόνοι μας θα σπάσουμε τον κύκλο. Μόνοι μας θα διαλυσουμε τους γελοίους θρασύδειλους φονιάδες. Από νωρίς. Από μικρά παιδιά. Θα τους μάθουμε να αγαπάνε, να προσφέρουν. Την τρυφερότητα. Την ευαισθησία. Την ομόνοια και τον αλτρουισμό. Θα μάθουμε στα αγόρια μας να υπακούνε, να σέβονται τους πάντες όχι μόνο τα κορίτσια, θα μάθουμε στα παιδιά μας πως το να έχεις θάρρος σημαίνει πως φροντίζεις τον αδύναμο. Θα μάθουμε πως το να έχεις θάρρος σημαίνει να νιώσεις την αληθινή συγγνώμη πριν την ξεστομίσεις αυτόματα. Να μάθουμε τα παιδιά μας επιτέλους να λειτουργούν με την καρδιά και όχι με το μυαλό και το συμφέρον. Να μάθουμε προτού να είναι πολύ αργά πως η ματαιότητα δεν καλύπτεται με την βία, με το να καταπατας και να βιαζεις με όποιον τρόπο έναν άνθρωπο παρά μόνο με το να μαθαίνεις τον εαυτό σου να πειθαρχεί και να ταπεινώνεται.
Τέλος, κάνει μια ευχή για δύναμη και προτέπει τις κοπέλες να φυλάνε την καρδιά τους σαν φυλαχτό για αυτούς που την αξίζουν. Στους άλλους να μην δίνουν τίποτα.
Ο Γιώργος Κόφτης είναι ζωγράφος, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Μέσα από τις σπουδές του τόσο στη Φλωρεντία (Ακαδημία Καλών Τεχνών) όσο και στη Θεσσαλονίκη (σχολή Καλών Τεχνών) ανέπτυξε μια βαθιά αγάπη για τις εικαστικές τέχνες στις οποίες αφιέρωσε το έργο της ζωής του τα τελευταία είκοσι χρόνια. Χρησιμοποιεί διάφορα στυλ που αν και διαφέρουν με πολλούς τρόπους, παραμένουν κοντά σε μια ζωγραφική με ζωντανό στυλ χρώματος που αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό Ο Γιώργος έχει εκθέσει έργα του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία, η Τουρκία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και video artist για το ΚΘΒΕ ενώ παραδίδει και μαθήματα ζωγραφικής!