Υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση κολομβιανής παραστρατιωτικής ομάδας έκρινε την πολυεθνική εταιρεία φρούτων Chiquita Brands International, Δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για τις Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) που είχε χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση εκείνη την εποχή.
Έπειτα από την αγωγή που ασκήθηκε από οκτώ οικογένειες της Κολομβίας των οποίων οι συγγενείς σκοτώθηκαν από την οργάνωση AUC, η Chiquita καταδικάστηκε να πληρώσει 38,3 εκατομμύρια δολάρια (30 εκατομμύρια λίρες) ως αποζημίωση στις οικογένειες.
Η Chiquita ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας των ενόρκων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε «καμία νομική βάση για τους ισχυρισμούς».
Οι ένορκοι στην υπόθεση, η ακρόαση της οποίας έγινε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νότια Φλόριντα, έκριναν την Chiquita υπεύθυνη για τον παράνομο θάνατο οκτώ ανδρών που σκοτώθηκαν από την παραστρατιωτική οργάνωση AUC.
Η AUC συμμετείχε σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ανθρώπων που υποψιάζονταν για διασυνδέσεις με αριστερούς αντάρτες. Τα θύματα ήταν από συνδικαλιστές μέχρι εργάτες σε καλλιέργειες μπανάνας.
Το 2007 ο κολοσσός της μπανάνας ομολόγησε την ενοχή του
Η υπόθεση κινήθηκε από τις οικογένειες αφού ο κολοσσός της μπανάνας ομολόγησε την ενοχή του το 2007 για χρηματοδότηση της οργάνωσης AUC.
Κατά τη διάρκεια της δίκης του 2007, αποκαλύφθηκε ότι η Chiquita είχε πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους άνω των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων στην AUC κατά την εξαετία από το 1997 έως το 2004.
Ο γίγαντας της μπανάνας είπε ότι άρχισε να πραγματοποιεί τις πληρωμές αφότου ο ηγέτης της AUC εκείνης της εποχής, Carlos Castaño, άφησε να εννοηθεί ότι το προσωπικό και η περιουσία που ανήκει στη θυγατρική της Chiquita στην Κολομβία θα μπορούσαν να πάθουν κακό εάν δεν υπήρχαν τα χρήματα.
Οι δικηγόροι της Chiquita υποστήριξαν ότι η εταιρεία δεν είχε άλλη επιλογή από το να πληρώσει το AUC για να προστατεύσει τους Κολομβιανούς υπαλλήλους της από τη βία.
Αλλά οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η εταιρεία σχημάτισε «μια ανίερη συμμαχία με την AUC» σε μια εποχή που η Chiquita επέκτεινε την παρουσία της σε περιοχές που ελέγχονταν από την παραστρατιωτική οργάνωση. Οι τακτικές πληρωμές συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τον χαρακτηρισμό της AUC από τις ΗΠΑ ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης, το 2001.
Η δράση της παραστρατιωτικής οργάνωσης
Ενώ η AUC ισχυρίστηκε ότι είχε δημιουργηθεί για να υπερασπιστεί τους γαιοκτήμονες από επιθέσεις και απόπειρες εκβιασμού από αριστερούς αντάρτες, η παραστρατιωτική ομάδα λειτουργούσε συχνότερα ως ομάδα θανάτου για διακινητές ναρκωτικών. Στο απόγειό της, είχε περίπου 30.000 μέλη που συμμετείχαν σε εκφοβισμό, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμό, αναγκαστικό εκτοπισμό και δολοφονίες.
Επίσης εξαπέλυσε βίαιες επιθέσεις σε χωρικούς που υποπτεύονταν ότι υποστήριζαν αριστερούς αντάρτες. Η ομάδα αποστρατεύτηκε το 2006 μετά την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, αλλά μερικά από τα μέλη της συνέχισαν να σχηματίζουν νέες αποσπασμένες ομάδες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται.
Η ομαδική αγωγή κατά της Chiquita που έληξε τη Δευτέρα επικεντρώθηκε σε εννέα υποθέσεις, οι οποίες επιλέχθηκαν από εκατοντάδες αξιώσεις κατά της εταιρείας μπανανών. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η οργάνωηση AUC ήταν υπεύθυνη για οκτώ από τους εννέα φόνους που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της αγωγής.
Η κριτική επιτροπή έκρινε επίσης ότι η Chiquita είχε παράσχει εν γνώσει της ουσιαστική βοήθεια στην AUC, σε βαθμό που επαρκούσε για να δημιουργήσει προβλέψιμο κίνδυνο βλάβης.
*rosa.gr